Minden második vállalati utalás legalább két bankon megy keresztül

2022. 10. 18., 20:17

Minél több partner érintett egy pénzügyi folyósításban, annál hosszabb és bonyolultabb a folyamat. Vannak olyan országok, mint például Üzbegisztán, India vagy a dél-amerikai államok, ahova nem lehet Európából közvetlenül utalni, így mindenképp többszereplős lesz a tranzakció. Habár átlagosan ezerből csak egy nemzetközi utalás nem valósul meg, az adott vállalat számára nagy veszteséget jelenthet, ha ezért nem pakolják fel az árut a hajóra. Ráadásul 2-3 hétbe is telhet, hogy visszakerüljön az elindított összeg. Ezek a pénzügyi fennakadások elkerülhetőek, de ismerni kell a folyamatot.

Amikor egy cég elindít egy nemzetközi utalást, az először egy közvetítő bankhoz megy. Itt eldől, hogy át tudja-e közvetlenül utalni, vagy kell egy másik, esetleg harmadik közvetítő bank is a folyamathoz.

„Ha Magyarországról szeretnénk egy amerikai kisvárosba utalni, az mindenképp legalább három szereplős lesz, hiszen az európai bankok a nagyobb amerikai bankokkal állnak kapcsolatban és a helyi kisebb pénzintézetekhez már közvetlenül a helyi nagybank juttatja el az összeget. De vannak olyan országok is, mint Üzbegisztán, India vagy a dél-amerikai államok, ahova nem lehet Európából közvetlenül utalni” – mondta Henrik Gergely, az iBanFirst, nemzetközi tranzakciókra szakosodott fintech vállalat magyarországi értékesítési vezetője.

Amikor minden perc számít

A nemzetközi szállítmányozás komoly kihívásokkal küzd az elmúlt években: egyrészt több hónapos csúszások tapasztalhatóak, amit tovább tetézhet az a helyzet, hogy addig nem rakodják fel a hajóra az árut, amíg nem érkezett meg a szállítmány ellenértéke. Másrészt az alapanyaghiány is sok problémát vet fel, hiszen előre kérik az utalást, miközben például az adott alkatrészre még a beszállító is vár. Egy utazási iroda esetén is komoly gondokat jelenthet, ha a csoport egy egzotikus helyszínre tart és az előre kifizetett transzferköltség egy adminisztratív hiba miatt nem érkezik meg időben.

Kulcs a levelező bank megjelölése

Ahhoz, hogy egy nemzetközi utalás a lehető legrövidebb időn belül végbe tudjon menni érdemes figyelembe venni a fogadó bank által megadott instrukciókat. Így lehet elkerülni, hogy vesztegeljen vagy visszakerüljön a pénz a feladóhoz, ahelyett, hogy időben megérkezne a külföldi partner számlájára.

„Az ilyen esetek elkerülésére például a mi rendszerünk automatikusan kéri, hogy az utaló fél jelöljön meg levelező bankot, aki helyben, az adott országban irányítja a műveletet. Ezt a pénzintézetet kijelölheti a fogadó bank, de maga a szolgáltató is, ezért érdemes ilyen esetben a kijelölt kapcsolattartóhoz vagy a partnerhez fordulni, aki jó eséllyel ismeri a saját bankjának metódusát” – tette hozzá Henrik Gergely.

A bank is elállhat az utalástól

Kevesen tudják, de a pénzmosás és a terrorszervezetek támogatása elleni védelem okán a bankoknak jogukban áll további információkat kérni egy utalásról. Főleg olyan partnerek esetében, akik kevésbé leinformálhatóak, akikről kevés információ található az interneten. Ilyen esetben nagyobb az esély, hogy megakad az utalás és bekér a bank egy, az utalást bizonyítandó dokumentumot, például számlát, szerződést, a szerződött félről akár céges dokumentumokat. Amennyiben ezek nem valósulnak meg, úgy a banknak jogában áll elállni az utalás végrehajtásától.

Visszafizetés hosszadalmas procedúra

Amikor egy ügyfél nem jelöl meg levelező bankot vagy egyéb adminisztratív hibát vét, és ezért nem tud az utalás megvalósulni, a visszafizetés során minden egyes pénzintézet, amelyen keresztül ment a folyamat, leveszi a saját díját. Így nem elég, hogy nem került kifizetésre a tétel, 2-3 hétig nem áll rendelkezésre az pénz, de kevesebb is kerül vissza, mint az eredeti összeg volt.

Ezért fontos, hogy főleg az olyan nemzetközi utalásoknál, amely nem fővárosba irányul, olvassuk el a fogadó bank instrukcióit és kérjünk tanácsot a saját pénzügyi szolgáltatónktól, hogy biztosan időben megérkezzen az utalás.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-03 11:48:28
Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? Sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül szinte lehetetlen eljutni az illetékesig. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS