Gyors növekedés után visszaeshet a kkv-k hitelkereslete

2022. 06. 08., 14:27

A támogatott hitelkonstrukciók várható kifutásával párhuzamosan előtérbe kerülhetnek a saját forrású banki finanszírozási megoldások, amelyek esetében az árazási és egyéb feltételek kialakítása során a pénzintézetek a korábbiakhoz képest jobban figyelembe vehetik, milyen bankkapcsolati múlttal rendelkeznek az ügyfelek. Az Erste Bank arra számít, hogy az első félév rohama után a harmadik negyedévben jelentősen visszaesik a hitelkereslet, és a piaci környezet változásától, valamint a jövőbeli lehetséges támogatott kkv-konstrukciók meghirdetésétől függ majd, mennyire tér vissza az év hátralevő részében.

Kiemelkedően jó idei első negyedévet zárt az Erste Bank kis- és középvállalati üzletága. A gyors gazdasági növekedésnek és a szektor számára felajánlott kedvező, támogatott hitelkonstrukcióknak köszönhetően az új kihelyezés 27 százalékkal bővült az előző év azonos időszakával összehasonlítva, míg a hitel- és kötvényállomány március végén 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

„Az idei második negyedévben még folytatódik a bővülés a szektorban, kérdés azonban, hogy az emelkedő kamatok és a várhatóan megszűnő támogatott konstrukciók következményeként miként változik a vállalkozások hitelfelvételi kedve” – mondta Szerdahelyi Róbert, az Erste Bank kkv-üzletágának vezetője.

Eddig az olcsó, támogatott források sok kockázatot ellensúlyoztak. A rendkívül kedvező Széchenyi Go konstrukciók június végi kifutásával a cégek jobban mérlegelni fogják a beruházási-, finanszírozási döntéseiknél az egyéb környezeti veszélyeket, például az inflációt, az olaj- és gázárak alakulását, a háborús és embergós hatásokat, az árfolyammozgásokat, valamint a beruházási költségeket nagymértékben meghatározó építőipari alapanyagok árának alakulását.

Mindezek eredményeként a harmadik negyedévben megtorpanás várható a hitelkeresletben, míg a negyedik negyedévben a piaci környezet alakulásától és a jövőbeli lehetséges támogatott kkv-konstrukciók meghirdetésétől függ majd, hogy mennyire tud visszatérni a kereslet a korábbi szintre.

A támogatott hitelkonstrukciók várható kifutásával párhuzamosan egyre inkább előtérbe kerülnek a hagyományos, saját forrású finanszírozási megoldások, élesedik a verseny. A pénzintézetek eddig többnyire sztenderd feltételekkel kínáltak finanszírozási megoldásokat ügyfeleiknek, hiszen az államilag támogatott konstrukciók feltételei minden banknál azonosak voltak, így leginkább az ügyfélkiszolgálás minőségében lehetett versenyezni egymással.

„Ebben a versenyben az Erste kifejezetten jól áll, hiszen az elmúlt négy évben a legjobb eredményt érte el versenytársai között az ügyfélelégedettségi felmérésekben” – emelte ki Szerdahelyi Róbert, hozzátéve: az Erste számára különösen fontos a tartós és jó kapcsolat a partnereivel, ezért is igyekeznek elismerni azokat, akik több éve, vagy évtizedek óta állnak kapcsolatban a pénzintézettel.

Az Erste kis- és középvállalati üzletágában 10 százalékos azon ügyfelek aránya, melyek már több mint húsz éve választották számlavezetőjüknek a bankot. A pénzintézet hagyományosan évente szervezett díjátadón külön elismerésben részesítik az adott évben 20. éves banki kapcsolattal rendelkező ügyfeleit. A vállalkozások a Lojalitás díj mellé egy Lojalitás kedvezmény csomagot kaptak ajándékba, melyben az Erste kiemelt partnereinek termékeit és szolgáltatásait vehetik igénybe extra kedvezményekkel szervezetfejlesztési és egyéb tréningek, coaching, webaudit/webfejlesztés, valamint szekszárdi bor és élményprogramok témakörben.

Szerdahelyi Róbert szerint azok a cégek, amelyek egy pénzintézettel hosszabb ideje ápolnak tartós kapcsolatot, a közeli jövőben más előnyeit is élvezhetik a lojalitásuknak, hiszen a saját forrású finanszírozási termékek esetében a banknak nagyobb mértékben van alkalma és lehetősége az árazás és más feltételek kialakításakor figyelembe venni a pozitív bankkapcsolati múltat, ez pedig a hűséges ügyfelek számára forintban és százalékban mérhető előnyt jelent majd.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-03 11:48:28
Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? Sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül szinte lehetetlen eljutni az illetékesig. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS