Erste Csoport: a kelet-közép-európai gazdaságok eddig válságállónak bizonyultak

2022. 05. 01., 16:06

Bár Kelet-Közép-Európában és Ausztriában robosztus maradt a gazdasági növekedés 2022 első negyedévében, a régió egész éves növekedési kilátásai romlottak – ahogyan Európa egészében is. Az infláció szintje várhatóan magas marad a kelet-közép-európai régióban.

Az ukrajnai háború előtt a kelet-közép-európai gazdaságok dinamikusan lábaltak ki a járvány okozta visszaeséséből. A háború azonban – amellett, hogy humanitárius katasztrófát idézett elő – két éven belül a második gazdaság-romboló válságesemény.

Biztos, hogy az elmúlt években Oroszország a kelet-közép-európai gazdaságok exportpiacaként betöltött gazdasági szerepe folyamatosan csökkent; Oroszország a régió legtöbb országában már nem szerepel a tíz legjelentősebb kereskedelmi partner között. Ugyanakkor a legtöbb ország – elsősorban Ausztria, Csehország és Szlovákia – továbbra is függ az orosz energiahordozók, elsősorban is a földgáz importjától.

Az inflációs ráták emelkednek, főként az emelkedő energia- és élelmiszerárak miatt. Míg az Erste Csoport Ausztriában 5,5 százalékos inflációt vár 2022-re, a fogyasztói árindex számos kelet-közép-európai országban valószínűleg magasabb egyszámjegyű vagy akár kétszámjegyű lesz, egészen a Csehországban várt 11,7 százalékig. Ez hatással lesz a vásárlóerőre és a gazdasági növekedésre is. Összességében az Erste Csoport átlagosan 3 százalék körüli GDP-növekedést vár a piacain 2022-ben – és ezzel elmarad az euróövezetre vonatkozó jelenlegi várakozásoktól.

A háború kereskedelemre gyakorolt hatása tovább fokozza az ellátási láncokban már amúgy is jelentkező problémákat. Az Oroszország ellen életbe léptetett szankciók az európai gazdaságok teljesítményére is rányomják bélyegüket.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-23 17:45:00
Az egész országban várható csapadéknak köszönhetően csökken a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyeztetve 2023. szeptember 24-től az ország egész területén visszavonja a tűzgyújtási tilalmat.
2023-09-23 11:30:00
A Komáromban készült és nyár elején a Dunán, majd a Sió-csatornán a Balatonhoz szétszerelt állapotban eljuttatott hajók közül egy kompot és egy katamaránt már sikerült összeszerelni, de még hátravan a beüzemelés, a hatósági szemlék, és a személyzet betanítása – tájékoztatott Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS