Erste Csoport: a kelet-közép-európai gazdaságok eddig válságállónak bizonyultak

2022. 05. 01., 16:06

Bár Kelet-Közép-Európában és Ausztriában robosztus maradt a gazdasági növekedés 2022 első negyedévében, a régió egész éves növekedési kilátásai romlottak – ahogyan Európa egészében is. Az infláció szintje várhatóan magas marad a kelet-közép-európai régióban.

Az ukrajnai háború előtt a kelet-közép-európai gazdaságok dinamikusan lábaltak ki a járvány okozta visszaeséséből. A háború azonban – amellett, hogy humanitárius katasztrófát idézett elő – két éven belül a második gazdaság-romboló válságesemény.

Biztos, hogy az elmúlt években Oroszország a kelet-közép-európai gazdaságok exportpiacaként betöltött gazdasági szerepe folyamatosan csökkent; Oroszország a régió legtöbb országában már nem szerepel a tíz legjelentősebb kereskedelmi partner között. Ugyanakkor a legtöbb ország – elsősorban Ausztria, Csehország és Szlovákia – továbbra is függ az orosz energiahordozók, elsősorban is a földgáz importjától.

Az inflációs ráták emelkednek, főként az emelkedő energia- és élelmiszerárak miatt. Míg az Erste Csoport Ausztriában 5,5 százalékos inflációt vár 2022-re, a fogyasztói árindex számos kelet-közép-európai országban valószínűleg magasabb egyszámjegyű vagy akár kétszámjegyű lesz, egészen a Csehországban várt 11,7 százalékig. Ez hatással lesz a vásárlóerőre és a gazdasági növekedésre is. Összességében az Erste Csoport átlagosan 3 százalék körüli GDP-növekedést vár a piacain 2022-ben – és ezzel elmarad az euróövezetre vonatkozó jelenlegi várakozásoktól.

A háború kereskedelemre gyakorolt hatása tovább fokozza az ellátási láncokban már amúgy is jelentkező problémákat. Az Oroszország ellen életbe léptetett szankciók az európai gazdaságok teljesítményére is rányomják bélyegüket.

A rovat támogatója a KAVOSZ Zrt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS