Erste Csoport: a kelet-közép-európai gazdaságok eddig válságállónak bizonyultak

2022. 05. 01., 16:06

Bár Kelet-Közép-Európában és Ausztriában robosztus maradt a gazdasági növekedés 2022 első negyedévében, a régió egész éves növekedési kilátásai romlottak – ahogyan Európa egészében is. Az infláció szintje várhatóan magas marad a kelet-közép-európai régióban.

Az ukrajnai háború előtt a kelet-közép-európai gazdaságok dinamikusan lábaltak ki a járvány okozta visszaeséséből. A háború azonban – amellett, hogy humanitárius katasztrófát idézett elő – két éven belül a második gazdaság-romboló válságesemény.

Biztos, hogy az elmúlt években Oroszország a kelet-közép-európai gazdaságok exportpiacaként betöltött gazdasági szerepe folyamatosan csökkent; Oroszország a régió legtöbb országában már nem szerepel a tíz legjelentősebb kereskedelmi partner között. Ugyanakkor a legtöbb ország – elsősorban Ausztria, Csehország és Szlovákia – továbbra is függ az orosz energiahordozók, elsősorban is a földgáz importjától.

Az inflációs ráták emelkednek, főként az emelkedő energia- és élelmiszerárak miatt. Míg az Erste Csoport Ausztriában 5,5 százalékos inflációt vár 2022-re, a fogyasztói árindex számos kelet-közép-európai országban valószínűleg magasabb egyszámjegyű vagy akár kétszámjegyű lesz, egészen a Csehországban várt 11,7 százalékig. Ez hatással lesz a vásárlóerőre és a gazdasági növekedésre is. Összességében az Erste Csoport átlagosan 3 százalék körüli GDP-növekedést vár a piacain 2022-ben – és ezzel elmarad az euróövezetre vonatkozó jelenlegi várakozásoktól.

A háború kereskedelemre gyakorolt hatása tovább fokozza az ellátási láncokban már amúgy is jelentkező problémákat. Az Oroszország ellen életbe léptetett szankciók az európai gazdaságok teljesítményére is rányomják bélyegüket.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS