A lakossági betéteket is megfogta a kamatstop

2023. 07. 03., 09:23

Bevezetése óta először a sima lakossági betétekre is hat a szeptember végéig meghosszabbított kamatstop. Az állampapír-piaci hozamesés miatt a bankok már nem adhatnak 10,5-11 százalékos kamatot a nagy összegű betétekre, márpedig ezeknél éppen ekkorák a mindenki számára elérhető ajánlatok – derül ki a Bank360.hu írásából.

A vagyonos privátbanki ügyfelek után most már az egyszerű lakossági kliensekre is lesújt a kormány betétekre előírt kamatstop rendelete. A jogszabály szerint a magánszemélyek 20 millió forintosnál nagyobb bankbetétjeire nem lehet a három hónapos diszkontkincstárjegyek (dkj) átlagos aukciós hozamánál magasabb kamatot fizetni. Az intézkedés a látra szóló és a legfeljebb egyéves lejáratú lakossági betétekre vonatkozik, hosszabb futamidejű betétre és kisebb összegre elvileg fizethet nagyobb kamatot a bank.

A napokban szeptember végéig meghosszabbított kamatsapkát azért vezette be a kormány, hogy megakadályozza az intézményi befektetők pénzének és a privátbanki ügyfelek megtakarításainak jegybanki betétben történő elhelyezését, de legalábbis csökkentse annak vonzerejét. A bankok ugyanis a nagyobb – jellemzően több tíz- vagy inkább százmilliós – vagyonú magánügyfelek esetében felajánlották, hogy a betétjeiket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egynapos betéti tenderén elérhető kamaton kötik le. Ez tavaly ősszel még 18 százalékos volt, azóta két lépésben 16 százalékosra csökkent.

Ehhez a kamathoz az átlagos lakossági ügyfelek nem fértek hozzá, csak a kiemelt ügyfélkör. Vannak azonban bankok, amelyek számukra is előálltak két számjegyű kamatot kínáló lekötött betéti ajánlatokkal. Ezek közé tartozik a Magyar Cetelem Bank, a Gránit Bank, a Magnet Bank és az Oberbank is. A legutolsó, múlt heti dkj-aukción 10,14 százalékos átlaghozam alakult ki, emiatt ezeknek a hitelintézeteknek változtatniuk kell az ajánlataikon, vagyis az ezt meghaladó betéti kamatoknál 20 millió forintban kell maximálniuk a leköthető betéti összeget.

A jegybank betétakciókat akar

Miközben a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) jogszabályokkal igyekszik megakadályozni a megtakarítások magas kamatú jegybanki betétbe és kötvénybe áramlását, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) többször is hangsúlyozta: elégedetlen az alacsony betétkamatokkal, azt szeretné, ha a bankok többet fizetnének a lakossági megtakarításokra.

A nagybankoknál azonban a betéti kamatok jelenleg is nulla környékén járnak, a hivatalosan meghirdetett ajánlatokat nem érinti a kamatsapka, és a júliustól kivetett 13 százalékos szocho is csak jelképes mértében. A 0–0,1 százalékos betétek kamatából után minimális összeget tud csak elvonni az állam.

A betétgyűjtés korlátozása ugyanakkor kockázatos lehet. A 2008–2009-es válságban a bankok likviditási problémákkal küzdöttek, aminek az lett az eredménye, hogy az akciós betétek kamata 14–15 százalékig emelkedett, óriási verseny folyt a lakossági megtakarításokért. Jelenleg a bankrendszer likviditási helyzete kiváló, de ha romlana a helyzet, és kamatmaximalizálással korlátozná az állam a betétgyűjtést, az nehezítené a bankok számára az ilyen problémák kezelését.

Az MNB is nyugodt, a bankok úsznak a pénzben

A jegybank nem lát veszélyt a kormányrendeletben, és abban, hogy a dkj-hozamok csökkenése miatt mérsékelniük kell a kamatokat a bankoknak az érintett kör számára, ezért egyre kevésbé vonzóak a bankbetétek a nagyobb megtakarítással rendelkező lakossági ügyfelek számára.

A Magyar Nemzeti Bank kamatstatisztikái szerint a lakossági ügyfelek által újonnan lekötött betétjeinek a lekötött összeggel súlyozott átlagos kamatlába 2023. áprilisban 8,3 százalék volt. Ezt az átlagos értéket ugyanakkor a hónapon belüli többszöri és nagy összegű lekötések (sok esetben privátbanki ügyfelek lekötései) felfelé torzítják – közölte a jegybank a Bank360.hu kérdésére.

A lakossági ügyfelek nagy része messze a diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama alatti kamatot kap a bankjától a lekötött betétjeire, miközben a teljes lakossági betétállomány 80 százalékát kitevő látra szóló betétek átlagos kamatszintje mindössze 0,6 százalék volt áprilisban.

A kamatsapka a nagyobb betétösszegű lakossági ügyfelek mellett elsősorban az intézményei befektetőket célozta. A rendeletben érintett pénzügyi intézmények betétállományát az MNB rendszeresen nyomon követi, és a jogszabály bevezetése óta érdemi kiáramlás nem történt a hitelintézeti betéteiknél - tette hozzá az MNB.

A jegybanknál úgy látják, a bankrendszer likviditási és finanszírozási helyzete rendkívül stabil, és nem igényel szabályozói beavatkozást. A likviditás nominális szintje 18 ezer milliárd forint körül alakult az elmúlt hónapokban, a szektor likviditásfedezeti mutatója meghaladja a 150 százalékot (az elvárt 100 százalékhoz képest), és a bankrendszer hitel-betét mutatója is alacsony, 74 százalék volt májusban.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.
2024-05-25 09:10:47
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) és a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) képviselői a Kínai Nemzetközi Kereskedelemfejlesztési Tanács (CCPIT) Sanghaji Irodájának delegációját fogadták csütörtökön Budapesten.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS