A VEKOP félidőben: közép-magyarországi sikertörténetek I.

2018. 11. 27., 15:29

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kiadványa alapján a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program négy győztes pályázatát mutatjuk be.

A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program

A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) Pest megye és Budapest fejlesztését célozza. A források többek között mikro-, kis- és középvállalkozások, kutatóhelyek, egyházak, civil szervezetek, egészségügyi szolgáltatók, nonprofit szervezetek, helyi önkormányzatok és helyi nemzetiségi önkormányzatok, állami és önkormányzati fenntartású intézmények, valamint a szolgáltatásaikat igénybe vevő állampolgárok számára érhetőek el – olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium „A VEKOP félidőben” című kiadványában.

A VEKOP teljes 7 évre (2014-20) vonatkozó keretösszege felhívások formájában, a kormány által kitűzött 2017. március 31-i határidőre elérhetővé vált. A VEKOP keretében meghirdethető uniós támogatás összege 258,5 milliárd forint, amely mellé a kormány 2017-ben további 33 milliárd forintnyi forrás biztosításáról döntött, így az elmúlt 2 évben 291 milliárd forint összegben 103 pályázati felhívás jelent meg. 2018. május 15-éig 676 pályázó rendelkezett hatályos támogatási szerződéssel több mint 138 milliárd forint értékben.

Kapacitásbővítés, piaci megjelenés

A VEKOP legnépszerűbb felhívásai közé tartoznak a „Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása Pest megyében” és a „Mikro-, kis- és középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása” című felhívások. Az előbbi célja a feldolgozóiparban fejleszteni kívánó Pest megyei kkv-k termelési kapacitásainak bővítése. Ennek során a kkv-knak lehetőségük nyílik modern eszköz- és gépparkok, fejlett infrastruktúrával ellátott telephelyek kialakítására. Fejlesztésük eredményeként a vállalkozások bekapcsolódnak a helyi, nemzeti és nemzetközi hálózatokba, vagy részvételük intenzitása a korábbihoz képest növekszik. A 3,58 milliárd forint keretösszegből 185 vállalkozás nyert támogatást. Beruházásaik összköltsége közel 9 milliárd forint, a tervezett éves nettó árbevételük pedig meghaladja a 12 milliárd forintot. Ezenkívül vállalták 5 712 fő munkavállaló megtartását.

A piaci megjelenést támogató felhívás segíti a külföldi kiállításokon és vásárokon való megjelenést, külföldi árubemutatók és üzletember-találkozók szervezését, szabadalom megszerzését és megvédését. Ugyanakkor lehetővé teszi innovációs tanácsadás igénybevételét exportképességük növelése, nemzetközi hálózatokba történő bekapcsolódásuk, a szomszédos országokkal és a régióval folytatott külkereskedelmi tevékenységük fejlődése érdekében. A rendelkezésre álló keretösszegből eddig 116 vállalkozás 900 millió forint támogatásban részesült. Beruházásaik összköltsége meghaladja az 1,8 milliárd forintot, a tervezett éves nettó árbevételük pedig az 58 milliárd forintot, amelyből 11 milliárd exportárbevétel. Ezenkívül vállalták közel 3 600 fő munkavállaló megtartását, illetve felvételét.

Az alábbiakban a két felhívás két-két nyertes projektjét mutatjuk be.

Gépipari eszközbeszerzés Cegléden

Mivel a gépipari termékek piacán nagy a kereslet az újdonságok iránt, magas fokú a kutatási, fejlesztési igény, ezért az iparág képviselői elvárják a beszállítók folyamatos technológiai fejlődését. A kisszámú, zömmel külföldi tulajdonban lévő, exportképes nagyvállalat mellett a kevésbé versenyképes hazai kis- és közepes gépgyártók csak folyamatos fejlődéssel tudják növelni esélyüket.

A ceglédi Minetechnik Kft. egyike ezen sikeres hazai cégeknek: 2015-ben 27%-os nettó árbevétel- növekedést ért el, melynek 90%-a külföldi eladásokból származott. Azzal a céllal jött létre, hogy a bányászati gépgyártás piaci lehetőségeit kiaknázva a nemzetközi piacon is versenyképes termékeivel – bányaipari gépek, alagútfúrók, repülőtereken működő repülőgép-vontatók – az élvonalra törjön. 100%-ban magyar tulajdonú vállalkozás, tradicionális tudással az acélok megmunkálásában, alakításában és hegesztett acélszerkezetek gyártásában.

Az elmúlt évek sikeres versenymegállapodásainak köszönhetően jelentős megbízásokkal számolhatnak például a német piacon, azonban a próbagyártások megtervezésénél egyértelművé vált, hogy a jelenlegi gyártási kapacitással ezek nehezen teljesíthetők: a meglévő eszközállománnyal hosszú távon nem tudtak versenyképesek maradni.

A projekt keretében ezért beszereztek egy kisebb, vízszintes asztallapos fúrómaró műt és egy nagyobb, mozgóállványos fémmegmunkáló központot. Ezek lehetővé teszik a teljes termelési folyamat lefedését, csökkentve az esetleges karbantartási és állásidőket. A kiszámíthatóbb gyártási folyamattal és így a határidők pontosabb betartásával a vevői igényeknek még inkább eleget tudnak tenni.

Részvétel a világ vezető szakipari kiállításán

Az ISH Frankfurt a világ vezető szakipari vására: több mint 2 400, köztük piacvezető nemzetközi kiállító, kis- és nagykereskedők, ingatlanberuházó vállalkozások, szolgáltatók, egyetemek és érdeklődők találkoznak itt. A kiállítás ideális lehetőség volt arra, hogy az itthon 25 éve működő Technical Kft. a standjánál megforduló közel 300 látogató révén lehetséges partnervállalkozások beszállítóivá válhasson.

A cég kandallók tervezésével, kőburkolatok készítésével és kandallók beépítéséhez szükséges tűzterek gyártásával foglalkozik. Utóbbiakat 2012-ig lengyel és francia importból szerezték be, majd ennek kiváltása érdekében saját tervezéssel kezdték el tűzterek kifejlesztését: ma már 40 típust gyártanak és forgalmaznak. Az építőipar korábbi hazai visszaesése miatt kezdték bővíteni nemzetközi kapcsolataikat, viszonteladókat felkutatva. 2013 óta folyamatosan bővült külföldi megrendelőik száma, azonban a hazai piac telítettsége miatt és a Kelet-Közép-Európában lévő multinacionális vállalatok árnyékában csak kisebb volumenű projektek megszerzésére volt lehetőségük. Az áttörést végül a bel- és külföldi szakmai kiállítások hozták el: rendszeres szereplői a hazai Construma kiállításnak, emellett 2014-ben Veronában, 2015-ben az ISH Frankfurti kiállításon, 2016-ban ismét Veronában mutatkoztak be nagy sikerrel. Tűztereiket eddig 19 európai országban működő partnerük vásárolta meg, exportárbevételük 2015-ben már közel 160 millió Ft volt. Görögországban és Olaszországban viszonteladóval is rendelkeznek, céljuk pedig további, elsősorban osztrák és német viszonteladó partnerek szerzése, melyhez lehetőséget adott az ISH Frankfurt kiállításon való részvételük.

Asztalosipari fejlesztések

A Sőregi Mester Kft. már a Zeneakadémiának is készített belső nyílászárókat, de referenciái közé tartoznak a gödöllői Királyi Kastély és a Királyi Váró faragott belső ajtói és vitrinjei is. A cég az asztalosipar minden szegmensével foglalkozik, de a legnagyobb hozzáadott értéket képviselő tevékenysége műemlék épületek kül- és beltéri nyílászáróinak gyártása.

Ezt a célt segítette a CNC-gép pályázat keretében történő beszerzése is, mivel a pontos munkavégzést lehetővé tevő, automatizált gépek gyorsítják a munkát. A projekt lehetővé teszi a gépnek a már meglévő gépparkkal történő öszszekapcsolását, a jövőben pedig komplett vállalatirányítási rendszerbe integrálását. Ezáltal a folyamat a tervezéstől a megvalósításig nyomon követhetővé válik. Az eszköz komoly előrelépés a cég technológiai színvonalában, mellyel eleget tudnak tenni a szállodaipar megrendeléseinek is: a cég több szálloda belsőépítészeti és asztalosipari munkáit végzi jelenleg is. Emellett a német tulajdonú Zollner Kft. beszállítója lett.

Magyar lovas divatmárka népszerűsítése Kölnben

A Cavalliera Kft. 2008-ban alakult, a Cavalliera magyar divattervezésű lovas ruházati márka kizárólagos gyártójaként és forgalmazójaként. A márka lovas hölgyeknek, gyermekeknek és lovaiknak kínál magas minőségű és különleges tervezésű lovas sportruházatot. Termékeik a márkára jellemző, meghatározó és felismerhető stílusjegyekkel bírnak. Az innovatív sportruházati megoldások és az elegáns kivitelezés a Cavalliera márkát a lovas divatvilág meghatározó szereplőjévé, a divat iránymutatójává tették. Az üzleti építkezést a hazai piacon kezdték, majd egyre több megkeresést kaptak külföldről is. Jelen vannak számos európai piacon, mint például Anglia, a Benelux államok, skandináv országok, Dánia, de az Európai Unión kívül is találhatók viszonteladói, például Dél-Afrikában és Japánban.

Árbevételük a 2014-es 24 millió forintról 2015-re már közel 83 millió forintra nőtt, melynek 97%-a exportból származik. A hazai piac szűk szegmensében elfoglalt pozíciójuk erős, ezért minél több nemzetközi eseményen szeretnének megjelenni. A lovas iparágban és sportéletben meghatározó szerepet tölt be Németország és Ausztria, mely piacokon a cég további erősödésre számít, amióta a Kölnben megrendezett szakmai világkiállítás, a Spoga Horse keretében bemutatta termékeit. A világ vezető lovas divatmárkái itt mutatják be minden évben kétszer legfrissebb innovációjukat és trendjeiket. A kiállításon a Cavalliera International Kft. saját standdal mutatta be legújabb kollekcióját, ahol az érdeklődők megtekinthették a mintadarabokat. A kiállítás kiváló alkalomnak bizonyult, hogy a cég pozícióját a német piacon megerősítse, szélesebb viszonteladói hálózat létrehozásával.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS