Uniós pénzből felügyelheti a Miniszterelnökség az uniós források átlátható felhasználását

2023. 08. 23., 11:23

A Széchenyi Terv Plusz keretében megjelent az „Értékelés, monitoring és partnerség” című (VOP_Plusz-4.1.1-23) felhívás. Az 5 milliárd forintos uniós támogatásból a Miniszterelnökség „biztosíthatja” – többek között – az EU-s források átlátható felhasználását.

„Kiemelt cél a fejlesztéspolitikai tervezés és végrehajtás minőségének javítása, a partnerségi elv megvalósítása, az EU-s források átlátható felhasználásának biztosítása, továbbá segíteni az információk áramlását az intézményrendszer és a partnerek között, valamint megtalálni a végrehajtás során felvetődő problémákra való megoldásokat” – olvasható a hivatalos pályázati portálon megjelent felhívásban.

A kiemelt eljárásrendben támogatási kérelmet a Miniszterelnökség nyújthat be (szeptember 1-től október 1-ig). Az igényelhető támogatás legfeljebb 5 milliárd forint, az Európai Unióval elszámolható összköltség szintén „legfeljebb 5 milliárd forint”. A támogatást – „szerződés szerinti projektmegvalósítás esetén” – nem kell visszafizetni.

Az önállóan támogatható tevékenységek között efféléket találhatunk:

  • átfogó és programspecifikus értékelések lefolytatása;
  • adatbázisokkal kapcsolatos beszerzés;
  • külső kapacitás (pl. tanácsadás) igénybe vétele;
  • tananyagfejlesztés; e-learning képzések kidolgozása; kiadvány elkészítése és terjesztése; rendezvények, konferenciák, workshopok szervezése;
  • stratégiai környezeti vizsgálatok és a várható környezeti hatások jelentőségének meghatározásához előzetes vizsgálatok lefolytatása;
  • a civil partnerek kapacitásfejlesztése a részükre nyújtott tiszteletdíj biztosításával.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS