Uniós milliárdok a lakhatási szegénység elleni küzdelemben

2022. 04. 04., 14:03

A Széchenyi Terv Plusz keretében megjelent a „Szociális lakások építése, felújítása, lakhatási körülmények javítása” című (RRF – 3.3.1-22) felhívás.

A felhívás célja lakhatási szegénység enyhítése lakhatási beruházásokkal: új építésekkel, a lakások komfortfokozatának javításával, lakások korszerűsítésével és a mobilitást segítő szociális lakásügynökségi rendszer működtetésével.

A lakhatási körülmények alapvetően befolyásolják a család egészséges életmódját, meghatározóak a gyerekek iskolai és a szülők munkaerő-piaci előmenetele szempontjából. A „felzárkózó települések” jellemzői közé tartoznak ugyanakkor a rendezetlen településkép és ingatlanviszonyok, a túlzsúfolt, komfort nélküli lakások, a rossz higiénés viszonyok, a folyóvíz és fürdőszoba hiánya, az életveszélyes, egészségre káros házak és a közműtartozások. Sok esetben jelen vannak a gyermekek és a szakemberek testi épségét veszélyeztető kóbor kutyák, de közegészségügyi problémát okoznak a rossz higiénés viszonyok, a hulladékok felhalmozódása következtében elszaporodott rágcsálók, élősködők jelenléte is. Az anyagi nehézségek mellett általános a pénzgazdálkodási ismeretek hiánya is, amelynek sokszor következménye az uzsorából, közműtartozásból, hitelfelvételből adódó adósságspirál. Ezen problémák komplex kezelése szükséges – olvashatjuk a felhívásban, amely ezzel összhangban a lakhatási szegénység enyhítését célzó új építéseket, a lakások komfortfokozatának javítását, korszerűsítését célozza.

A projekt az RRF, vagyis az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (Recovery and Resilience Facility) támogatásával valósul meg, a keretösszeg 52,396 milliárd forint.

Támogatási kérelmet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány konzorciuma nyújthatott be (az utóbbi vezetésével).

Támogatható tevékenységek (többek között):

– lakásügynökség működtetése,

– lakókörnyezet rendezése,

– tetőkommandó működtetése,

– eszköz és szolgáltatás beszerzés,

– ingatlanvásárlás, építés, felújítás.

Forrás: KAVOSZ.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.
2024-04-19 17:10:00
A kutatás-fejlesztés nyomán létrejövő szellemi alkotások hatékony védelmének és hasznosításának elősegítése a célja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat megújított együttműködésének.
2024-04-19 16:10:00
Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.