Újra lehet pályázni nyugat-balkáni zöld programokra

2021. 11. 11., 17:07

Újra lehet pályázni a nyugat-balkáni régiót érintő klímavédelmi projektek támogatására – jelentette be Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

A támogatási program 400 millió forint keretösszegű újabb felhívása a hazai cégek és tudományos központok további régiós szerepvállalását szolgálja a zöldgazdasági technológia- és tudásmegosztás területén. A programot az eddigi tapasztalatok alapján széleskörű érdeklődés övezi, a magyar zöldipari cégek egyre nagyobb számban építenek a lehetőségre az üzleti stratégiájuk kidolgozásakor.

A nyugat-balkáni klímavédelmi projektek támogatására nyáron kiírt felhívás nagy érdeklődés mellett zárult le, a projektjavaslatok a támogatási keretösszeget újra többszörösen meghaladó igénnyel érkeztek be, melyek értékelését követően 12 projekt nyert támogatást. A támogatásban részesülő projektek erősítik Magyarország nemzetközileg is elismert klímavédelmi törekvéseit, hiszen érdemi hozzájárulást jelentenek a nemzetközi klímafinanszírozási erőfeszítésekhez – emelte ki Steiner Attila. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a megvalósuló tevékenységek jól illeszkednek a Zöld Központ és a bécsi székhelyű Energiaközösség közös tudásközpontjának programjaihoz is, amelyhez számos nyugat-balkáni önkormányzat csatlakozott az elmúlt hónapokban.

A nyertes pályázatok iparági szempontból jól differenciáltak: az energia, a vízipar, a körforgásos gazdaság és a városfejlesztés területén egyaránt fogalmaznak meg szén-dioxid-kibocsátás csökkentő célokat. A támogatási program ismertsége már lehetővé teszi a közép- és hosszú távú együttműködést is, amely révén egyre több beruházás-előkészítő projekt is megvalósulhat. A projektek földrajzi megoszlását illetően a cél a teljes nyugat-balkáni régió integrációs folyamatának támogatása.

A program jelentőségét mutatja, hogy a nyugat-balkáni régió jelentős európai uniós fejlesztési forrásokkal is számolhat. Az Európai Bizottság Gazdasági és Fejlesztési Terve 9 milliárd euró összegű támogatási keretet biztosít a csatlakozásra váró nyugat-balkáni országoknak, amelyhez uniós garanciaeszköz segítségével további 20 milliárd euró piaci forrás mobilizálását tűzték ki célul a közlekedés, energia, zöld és digitális átállás területén.

A ma megjelent támogatási felhívás a Zöld Központ honlapján érhető el, a kérelmeket 2021. december 20-án 16.00 óráig lehet benyújtani. (ITM)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.
2024-04-19 17:10:00
A kutatás-fejlesztés nyomán létrejövő szellemi alkotások hatékony védelmének és hasznosításának elősegítése a célja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat megújított együttműködésének.
2024-04-19 16:10:00
Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.