Újra lehet pályázni nyugat-balkáni zöld programokra

2021. 11. 11., 17:07

Újra lehet pályázni a nyugat-balkáni régiót érintő klímavédelmi projektek támogatására – jelentette be Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

A támogatási program 400 millió forint keretösszegű újabb felhívása a hazai cégek és tudományos központok további régiós szerepvállalását szolgálja a zöldgazdasági technológia- és tudásmegosztás területén. A programot az eddigi tapasztalatok alapján széleskörű érdeklődés övezi, a magyar zöldipari cégek egyre nagyobb számban építenek a lehetőségre az üzleti stratégiájuk kidolgozásakor.

A nyugat-balkáni klímavédelmi projektek támogatására nyáron kiírt felhívás nagy érdeklődés mellett zárult le, a projektjavaslatok a támogatási keretösszeget újra többszörösen meghaladó igénnyel érkeztek be, melyek értékelését követően 12 projekt nyert támogatást. A támogatásban részesülő projektek erősítik Magyarország nemzetközileg is elismert klímavédelmi törekvéseit, hiszen érdemi hozzájárulást jelentenek a nemzetközi klímafinanszírozási erőfeszítésekhez – emelte ki Steiner Attila. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a megvalósuló tevékenységek jól illeszkednek a Zöld Központ és a bécsi székhelyű Energiaközösség közös tudásközpontjának programjaihoz is, amelyhez számos nyugat-balkáni önkormányzat csatlakozott az elmúlt hónapokban.

A nyertes pályázatok iparági szempontból jól differenciáltak: az energia, a vízipar, a körforgásos gazdaság és a városfejlesztés területén egyaránt fogalmaznak meg szén-dioxid-kibocsátás csökkentő célokat. A támogatási program ismertsége már lehetővé teszi a közép- és hosszú távú együttműködést is, amely révén egyre több beruházás-előkészítő projekt is megvalósulhat. A projektek földrajzi megoszlását illetően a cél a teljes nyugat-balkáni régió integrációs folyamatának támogatása.

A program jelentőségét mutatja, hogy a nyugat-balkáni régió jelentős európai uniós fejlesztési forrásokkal is számolhat. Az Európai Bizottság Gazdasági és Fejlesztési Terve 9 milliárd euró összegű támogatási keretet biztosít a csatlakozásra váró nyugat-balkáni országoknak, amelyhez uniós garanciaeszköz segítségével további 20 milliárd euró piaci forrás mobilizálását tűzték ki célul a közlekedés, energia, zöld és digitális átállás területén.

A ma megjelent támogatási felhívás a Zöld Központ honlapján érhető el, a kérelmeket 2021. december 20-án 16.00 óráig lehet benyújtani. (ITM)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-04 15:17:17
Az MNB értesítette a K&H Biztosító Zrt.-t Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási pályázata pozitív elbírálásáról. Az új konstrukció forgalmazása így akár azonnal indulhat. Ezzel már 12 minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás érhető el a piacon.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS