„Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Program”: akár 10 millió forintot is igényelhet, de lehet, hogy már elkésett

2022. 03. 30., 15:27

A „Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Program” című (GINOP Plusz-1.2.2-22) felhívás keretében benyújtott támogatási kérelmek igényelt támogatása elérte a felhívás keretösszegének 100 százalékát.

Amennyiben a benyújtott támogatási kérelmek támogatási igénye eléri a keretösszeg 130 százalékát, a felhívást az Irányító Hatóság a 130 százalék eléréséről szóló közlemény közzétételét követő harmadik naptól felfüggeszti – tájékoztatott a kormány a hivatalos pályázati portálon.

A keretösszeg 30 milliárd forint; a forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. Egy pályázó 2 millió – 10 millió forint közötti összegre nyújthat be kérelmet, a kormány becslése szerint 3000–4800 vállalkozó jár majd sikerrel.

Támogatási kérelmet az eredeti tervek szerint 2022. február 24-től 2023. március 31-ig lehetett volna benyújtani.

Olyan mikrovállalkozások pályázhatnak, amelyek

– rendelkeznek legalább 1 lezárt, teljes (365 napot jelentő) üzleti évvel;

– éves átlagos statisztikai állományi létszáma a támogatási kérelem benyújtását megelőző legutolsó lezárt, teljes (365 napot jelentő) üzleti évben legalább 1 fő volt;

– Magyarország területén székhellyel rendelkező egyszeres könyvvitelt vezető gazdálkodók, egyéni vállalkozók vagy kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, egyéni cégek;

– fejlesztéseiket szabad vállalkozási zónának minősülő területen található településeken, vagy szabad vállalkozási zónának nem minősülő területen található, de 5000 főnél alacsonyabb lakosságszámmal rendelkező településeken valósítják meg;

– nem tartoznak a kata hatálya alá.

A felhívás keretében támogatható:

– új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása;

– ingatlan beruházás;

– információs technológia-fejlesztés.

Magyarországon jelenleg 3155 település található, közülük 2887 számlál 5000-nél kevesebb lakost. Ezeken a településeken ugyanakkor csupán a népesség közel egyharmada él, és lakosságszámuk folyamatosan csökken. A kistelepülések tekintetében jelentkező legsúlyosabb problémák között van a munkahelyek hiánya, a helyi gazdaság kiszolgáltatottsága – olvasható a felhívásban.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS