„Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Program”: akár 10 millió forintot is igényelhet, de lehet, hogy már elkésett

2022. 03. 30., 15:27

A „Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Program” című (GINOP Plusz-1.2.2-22) felhívás keretében benyújtott támogatási kérelmek igényelt támogatása elérte a felhívás keretösszegének 100 százalékát.

Amennyiben a benyújtott támogatási kérelmek támogatási igénye eléri a keretösszeg 130 százalékát, a felhívást az Irányító Hatóság a 130 százalék eléréséről szóló közlemény közzétételét követő harmadik naptól felfüggeszti – tájékoztatott a kormány a hivatalos pályázati portálon.

A keretösszeg 30 milliárd forint; a forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. Egy pályázó 2 millió – 10 millió forint közötti összegre nyújthat be kérelmet, a kormány becslése szerint 3000–4800 vállalkozó jár majd sikerrel.

Támogatási kérelmet az eredeti tervek szerint 2022. február 24-től 2023. március 31-ig lehetett volna benyújtani.

Olyan mikrovállalkozások pályázhatnak, amelyek

– rendelkeznek legalább 1 lezárt, teljes (365 napot jelentő) üzleti évvel;

– éves átlagos statisztikai állományi létszáma a támogatási kérelem benyújtását megelőző legutolsó lezárt, teljes (365 napot jelentő) üzleti évben legalább 1 fő volt;

– Magyarország területén székhellyel rendelkező egyszeres könyvvitelt vezető gazdálkodók, egyéni vállalkozók vagy kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, egyéni cégek;

– fejlesztéseiket szabad vállalkozási zónának minősülő területen található településeken, vagy szabad vállalkozási zónának nem minősülő területen található, de 5000 főnél alacsonyabb lakosságszámmal rendelkező településeken valósítják meg;

– nem tartoznak a kata hatálya alá.

A felhívás keretében támogatható:

– új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása;

– ingatlan beruházás;

– információs technológia-fejlesztés.

Magyarországon jelenleg 3155 település található, közülük 2887 számlál 5000-nél kevesebb lakost. Ezeken a településeken ugyanakkor csupán a népesség közel egyharmada él, és lakosságszámuk folyamatosan csökken. A kistelepülések tekintetében jelentkező legsúlyosabb problémák között van a munkahelyek hiánya, a helyi gazdaság kiszolgáltatottsága – olvasható a felhívásban.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-17 13:10:00
„A Kúria talán legfontosabb lépése annak rögzítése volt, hogy a bíróságnak nem elég konkrétumok nélkül, általánosságban megfogalmazott okokból mérsékelni a perköltséget, mert ez sérti a felek tisztességes eljáráshoz fűződő jogát.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS