„Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Program”: akár 10 millió forintot is igényelhet, de lehet, hogy már elkésett

2022. 03. 30., 15:27

A „Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Program” című (GINOP Plusz-1.2.2-22) felhívás keretében benyújtott támogatási kérelmek igényelt támogatása elérte a felhívás keretösszegének 100 százalékát.

Amennyiben a benyújtott támogatási kérelmek támogatási igénye eléri a keretösszeg 130 százalékát, a felhívást az Irányító Hatóság a 130 százalék eléréséről szóló közlemény közzétételét követő harmadik naptól felfüggeszti – tájékoztatott a kormány a hivatalos pályázati portálon.

A keretösszeg 30 milliárd forint; a forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. Egy pályázó 2 millió – 10 millió forint közötti összegre nyújthat be kérelmet, a kormány becslése szerint 3000–4800 vállalkozó jár majd sikerrel.

Támogatási kérelmet az eredeti tervek szerint 2022. február 24-től 2023. március 31-ig lehetett volna benyújtani.

Olyan mikrovállalkozások pályázhatnak, amelyek

– rendelkeznek legalább 1 lezárt, teljes (365 napot jelentő) üzleti évvel;

– éves átlagos statisztikai állományi létszáma a támogatási kérelem benyújtását megelőző legutolsó lezárt, teljes (365 napot jelentő) üzleti évben legalább 1 fő volt;

– Magyarország területén székhellyel rendelkező egyszeres könyvvitelt vezető gazdálkodók, egyéni vállalkozók vagy kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, egyéni cégek;

– fejlesztéseiket szabad vállalkozási zónának minősülő területen található településeken, vagy szabad vállalkozási zónának nem minősülő területen található, de 5000 főnél alacsonyabb lakosságszámmal rendelkező településeken valósítják meg;

– nem tartoznak a kata hatálya alá.

A felhívás keretében támogatható:

– új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása;

– ingatlan beruházás;

– információs technológia-fejlesztés.

Magyarországon jelenleg 3155 település található, közülük 2887 számlál 5000-nél kevesebb lakost. Ezeken a településeken ugyanakkor csupán a népesség közel egyharmada él, és lakosságszámuk folyamatosan csökken. A kistelepülések tekintetében jelentkező legsúlyosabb problémák között van a munkahelyek hiánya, a helyi gazdaság kiszolgáltatottsága – olvasható a felhívásban.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS