Közbeszerzés, 2019: rekordot döntöttek a hazai kkv-k

2020. 02. 12., 16:45

Rekordot döntöttek a magyar kis- és középvállalkozások a közbeszerzési piacon: minden eredményesen lefolytatott 100 közbeszerzési eljárásból 87 darabot, minden közbeszerzésben elköltött 100 forintból pedig 59 forintot a kkv-k nyertek el 2019-ben – ismertette a Közbeszerzési Hatóság a szervezet évértékelő sajtótájékoztatóján.

A Közbeszerzési Hatóság január 23-án tette közzé a 2019-ről szóló gyorsjelentését. Eszerint a tavalyi évben 9837 darab eredményes közbeszerzési eljárást folytattak le Magyarországon az ajánlatkérők, melynek összértéke 3430 milliárd forint volt, előzetes becslés szerint a teljes magyar GDP 7,5 százaléka. Ez azt jelenti, hogy óránként 391,5 millió forintot kötöttek le közbeszerzés útján a megrendelő ajánlatkérők.

„Teljeskörű adatokkal és megalapozott, az EU-s irányelvi előírásoknak megfelelő módszertannal dolgozunk azért, hogy szakmailag kifogástalan friss eredmények lássanak napvilágot hazánkról. Brüsszelben a tagállamokra nézve csupán a nagyértékű beszerzések alapján számolnak statisztikát. Magyarország esetében ez az összes eljárás mindössze 26 százalékát teszi ki, amely korántsem ad teljeskörű képet. A magyar Közbeszerzési Hatóság e mellett a fennmaradó 74 százalékot is elemzi, hiszen abban ugyanúgy benne van a magyar emberek teljesítménye. Aki teljes képet szeretne kapni a magyar közbeszerzésekről, az forduljon hozzánk bizalommal – hangsúlyozta Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke a szervezet évértékelő sajtótájékoztatóján.

Tovább erősödnek a hazai kkv-k

Tovább növekszik a magyar kis- és középvállalkozások térnyerése a hazai közbeszerzési piacon: 2019-ben 8559 darab eljárást nyertek el, összesen 2016 milliárd forint értékben – vagyis minden eredményesen lefolytatott 100 közbeszerzési eljárásból 87 darabot, minden közbeszerzésben elköltött 100 forintból pedig 59 forintot a kkv-k vittek. Mindkét érték rekordnak számít az elmúlt 10 évet tekintve. 

Tizenharmadára csökkent a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma

Az átláthatóság is tovább erősödött tavaly: a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma (HNT) 2019-re a 6 évvel ezelőtti érték tizenharmadára csökkent, amely a tavalyi évben 274 db ilyen típusú eljárást jelentett. A HNT egy sajátos közbeszerzési eljárásfajta, amely zárt körben zajlik, emiatt korlátozza a versenyt.

A közbeszerzési eljárások szabályos lefolytatásának biztosítása

A Közbeszerzési Hatóság célja a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos jogsértések megelőzése, és az eljárások szabályos lefolytatásának támogatása. Ennek érdekében egyrészt rendszeres képzéseket szervez a közbeszerzésekkel foglalkozó szakemberek számára, másrészt szigorú ellenőrzés során lektorálja az Európai Unió Hivatalos Lapjában és a napi szerkesztésű hazai Közbeszerzési Értesítőben közzétételre kerülő hirdetményeket. A hirdetmények közzététele a közbeszerzések transzparenciájának záloga. A hirdetmények ellenőrzésével pedig a Hatóság jelentősen hozzájárul a közbeszerzési eljárások jogszerűségéhez, így csökkentve a jogorvoslatok számát.

„A Közbeszerzési Hatóság a jövőben is nagy hangsúlyt fektet a közbeszerzési eljárások előkészítésének szigorú ellenőrzésére, figyelemmel arra, hogy tapasztalataink szerint a legtöbb eljárási hiba, korrigendum, valamint szabálytalan szerződésmódosítás a hibás előkészítésre, elsősorban a beszerzés tárgyát képező műszaki leírás hiányosságaira vezethető vissza. Szeretném hangsúlyozni, hogy az eredményes eljárás lefolytatásának alapja annak megfelelő előkészítése, ezért a Hatóság kiemelt figyelmet fordít a közbeszerzési eljárások szereplőinek képzésére, ezzel elősegítve a jogkövető magatartást, ezáltal a közpénzek átlátható és hatékony felhasználását” – emelte ki dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság főtitkára.  

Növekszik a szabálykövetők száma

A tavalyi évben 570 db jogorvoslati eljárás indult, összesen 673 millió forint bírságot szabott ki a Közbeszerzési Hatóság keretében, de attól függetlenül működő Közbeszerzési Döntőbizottság.

Amennyiben súlyos jogsértést állapítunk meg, magasabb bírságot szabunk ki: ez abból is látható, hogy az egy érdemi jogorvoslatra jutó bírság összege a többszörösére nőtt az elmúlt években, a tavalyi 2.781.000 forint például a 2014-es érték több mint ötszöröse. Kisebb szabálytalanságok esetén rendszerint méltányos összegű bírságot szabunk ki. Ez a modell sikeresen működik, a közbeszerzési szereplők egyre szabálykövetőbbek, így tavaly már kevesebb bírságot kellett kiszabnunk, mint 2018-ban” – fejtette ki dr. Puskás Sándor, a Közbeszerzési Döntőbizottság elnöke.

Hozzátette: a döntőbizottság pernyertességi aránya az elmúlt években folyamatosan nőtt, 2019-ben már 92 százalék volt, vagyis a szervezet a döntései ellen indított bírósági felülvizsgálatokat – elenyésző kivétellel – rendre megnyeri.

A Közbeszerzési Hatóság Gyorsjelentése ezen a linken érhető el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-04 10:17:00
A jogviták végleges eldöntése a bíróság feladata. Azonban a vitában álló feleknek nem feltétlenül kell a bíróság ítéletére bízniuk magukat. Lehetőségük van arra, hogy a perben bíróság előtt megegyezzenek. A perbeli egyezségkötés legfontosabb szabályait dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS