Kétszázmilliárd forintból fejleszthetik a vállalkozásokat

Kétszázmilliárd forintból fejleszthetik a vállalkozásokat
2021. 07. 12., 11:00

Július 12-19. között adhatók be első körben a fejlesztésekre vonatkozó pályázatok. (x)

Jelentős összeget, kétszázmilliárd forintot költhetnek a hazai kis- és középvállalkozások a következő időszakban korszerű, digitális vállalkozásfejlesztésre egy új uniós támogatás felhasználásával. A jelenlegi hétéves közösségi költségvetés egyik kiemelt támogatási célja a digitalizáció, melyre a magyar fejlesztéspolitikai célkitűzésekkel összhangban az Unió is jelentős forrásokat áldoz. Noha e téren az elmúlt években jelentős fejlődést mutattak a magyar vállalkozások, a most nyíló források igénybevételével, a június közepén megjelent GINOP Plusz-1.2.1-21. pályázat keretét felhasználva magasabb szinteket is sikerülhet megugrani. A komplex konstrukció elsősorban a vállalkozások infokommunikációs és technológiai fejlesztését, modernizálását és korszerűsítését támogatja. A Modern Vállalkozások Programja vezetőinek várakozása szerint hazai és nemzetközi szinten is növeli a magyar vállalkozások versenyképességét a pályázati támogatásból megvalósuló számtalan jövőbeni fejlesztés.

Kétszáz milliárd forint a tét a következő félévben

A tervezett keretösszeg összesen 200 milliárd forint, amelyre három szakaszban pályázathatnak az érintett mikro-, kis-, és középvállalkozások idén július és jövő év januárja között. Az első benyújtási szakaszban július 12. és 19. között 100 milliárd forint a rendelkezésre álló keret. Amelyik vállalkozásnak több időre van szüksége a felkészüléshez, októberben és januárban még lehetősége adódik majd a fennmaradó keretből támogatáshoz jutni.

Szoftverek és informatikai eszközök egyaránt beszerezhetők

A vállalkozások működését többféle módon, összesen 14 vállalatirányítási területen segítik a jövőbeni fejlesztések, legyen szó akár online marketing, pénzügy, iratkezelés, kontrolling, táv- és csoportmunkatámogatás, gyártásmenedzsment, vagy a CRM megoldások megvalósításáról. A pályázat célja a technológiafejlesztés, amely egészen pontosan a termelési és szolgáltatási, valamint infokommunikációs technológiai fejlesztést, a technológiai kapacitások bővítését, és az üzleti felhőszolgáltatások igénybevételét jelenti. Így a konstrukcióba betervezhetőek a csomagolt felhőalapú és telepített szoftverek, illetve informatikai eszközök is. Az egyedi programfejlesztési megoldások ugyanakkor ebben a konstrukcióból nem támogathatók.

Erre mindenképpen érdemes figyelni!

A pályázat során kizárólag akkor lesz elszámolható az adott szoftver, ha azt a vallalkozzdigitalisan.hu oldalon, az ott található minősített termékek katalógusából választja ki a kérelmező, és kér rá árkalkulációt. A szoftver pályázhatóságának egyéb feltételei is vannak, ezzel kapcsolatban a területileg illetékes IKT tanácsadók bővebb felvilágosítást tudnak adni.
A piaci ár igazolását így egy kényelmesebb, átláthatóbb és ami a legfontosabb, gyorsabban és egyszerűbben bírálható folyamat biztosítja. A forrás így sokkal hamarabb juthat el a rendeltetési helyére. Összetett és különleges ez a pályázati forma, de a szándék mindenképpen a könnyebb hozzáférhetőség, a gazdagabb felhasználási lehetőségek és kedvezőbb feltételek kialakítása volt.

Cégre szabott, díjmentes tanácsadás

A digitalizáció felé vezető út első lépésként rögtön kézzelfogható segítséget jelent az érintett kis- és középvállalkozások számára, hogy az Modern Vállalkozások Programjának tanácsadói egy díjmentes audit keretében felmérik a vállalkozás digitális érettségét, majd szükség és igény szerint fejlesztési javaslatot készítenek számukra. Az audit során a résztvevő vállalkozások térítésmentesen képet kapnak a pillanatnyi informatikai állapotukról. A tanácsadó ingyen megvizsgálja, hogyan és mit szükséges – illetve javasolt – fejleszteni, majd segít minőségi szoftvert, szolgáltatást, sőt akár a Program keretében akkreditált beszállítót is választani.

Így segít a Modern Vállalkozások Programja

A Modern Vállalkozások Programjának fő célkitűzése a vállalkozások korszerű, elsősorban infokommunikációs technológiák iránti érzékenyítése, szemléletformálása. A kiterjedt tanácsadói hálózat, a rendezvények és a ’vállalkozz digitálisan’ weboldal a vállalkozások tájékozódását, fejlődését segíti, amely által a versenyképességük is javulhat. A Program tehát alapvetően díjmentes szolgáltatásokkal, digitális eszközök bevezetésére ösztönzi a hazai cégeket, mindamellett, hogy a fejlesztésre fordítandó uniós források hozzáférhetőségében is kizárólagos szerepe van.

Így maximalizálható a támogatás

A fejlesztésekhez forrást biztosító GINOP Plusz-1.2.1-21 konstrukció feltételesen visszatérítendő támogatást tartalmaz, de a kis- és középvállalkozások számára lehetőség adódik, hogy a támogatás egy részét vissza nem térítendővé alakítsák, amennyiben az érintett teljesíti a szükséges kritériumokat. Így például a Modern Vállalkozások Programja által biztosított ingyenes IKT tanácsadás igénybevételével a kevésbé fejlett régióban található kkv-k számára a (legfeljebb 70% mértékű) feltételesen visszatérítendő támogatás 20%-a vissza nem térítendő támogatássá alakítható.

Első lépésként mindenképpen szükséges regisztrálni a Modern Vállalkozások Programjánál, hiszen ezáltal ingyenes IKT tanácsadáshoz és fejlesztési koncepcióhoz juthat az érintett kkv, illetve az informatikai beszerzéseknél ez a lépés adja is magát. Ugyanakkor – az általános piaci gyakorlattal szemben – ez sem anyagi terhet, sem komoly elköteleződést nem igényel a résztvevőktől, miközben ezek birtokában az uniós támogatásokból történő fejlesztés jóval könnyebbé válik.

A Modern Vállalkozások Programja számokban

Jelenleg több mint ezer hazai informatikai vállalkozás háromezret meghaladó informatikai termékéből válogathatnak a pályázók. A mai napig a programban részt vevő mintegy húszezer pályázó kétharmada kapott személyre szabott fejlesztési koncepciót.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS