Hamarosan megint lehet pályázni pályakezdők foglalkoztatására

2019. 07. 12., 09:31

Társadalmi egyeztetésre bocsátották az „Új gyakornoki Program” (GINOP-5.2.4-19) felhívásának tervezetét, a rendelkezésre álló keretösszege 10 milliárd forint – hívja fel a figyelmet a ProjectMine Kft.

A felhívás célja, hogy javuljon a fiatalok gyakornoki képzésben való részvétele, képzettsége, szakmai gyakorlati ismeretei, munkatapasztalata, ezáltal munkaerő-piaci kilátásaik és foglalkoztatásuk. A kiemelt kormányzati célkitűzés a fiatalok munkaerő-piaci belépésének segítése, az ifjúsági munkanélküliség csökkentése.

A program keretein belül csak a kevésbé fejlett – Pest megyén kívüli – régiók területén megvalósuló projektekre nyújthatók be támogatási kérelmek. 100 százalékos vissza nem térítendő támogatás igényelhető, amelynek összege projektenként minimum 4 millió, maximum 22 millió forint.

A támogatási kérelmek benyújtása 2019. október 15. és 2021. április 30. között lesz lehetséges.

Támogatásban azok a mikro-, kis- és középvállalkozások részesülhetnek, amelyek

  • rendelkeznek egy lezárt, teljes üzleti évvel,
  • Magyarországon székhellyel vagy fiókteleppel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok, szövetkezetek, egyéni vállalkozók, egyéni cégek és
  • az éves átlagos statisztikai állományi létszáma a támogatási kérelmek benyújtását megelőző legutolsó lezárt, teljes üzleti évben minimum 1 fő volt.

A pályázat segítségével lehetőség nyílik gyakornokok foglalkoztatására, vállalati gyakornoki kapcsolattartói tevékenységre, adminisztrációs tevékenységre, kötelezően előírt nyilvánosságra és tájékoztatásra, megváltozott munkaképességű gyakornokok foglalkoztatására, gyakornoki munkahelyek, munkavégzéshez szükséges feltételek kialakítására, valamint megváltozott munkaképességű munkavállaló gyakornoki foglalkoztatása esetén a munkába járás támogatása vagy a munkavégzés segítésével foglalkozó személy foglalkoztatására támogatást igényelni.

Elvárások

A gyakornokkal szemben támasztott elvárás

  • Fontos feltétel, hogy a foglalkoztatni kívánt gyakornok az Ifjúsági Garancia rendszerben történő regisztráció időpontjában 25 évesnél fiatalabb vagy megváltozott munkaképességű személy esetében 29 évnél fiatalabb személy legyen, valamint a foglalkoztatási jogviszony megkezdésekor ne folytasson tanulmányokat nappali tagozaton és ne rendelkezzen munkaviszonnyal.

A támogatást igénylővel szemben támasztott elvárások

  • Egy projekt keretében maximum 6 gyakornok foglalkozatható.
  • A támogatott foglalkoztatás ideje 6 hónap, a továbbfoglalkozatási kötelezettség ideje 3 hónap.
  • A gyakornoknak a támogatást igénylő vállalkozással minimum 9 hónapos időszakra szóló heti 40 órás, határozott idejű szerződéssel kell rendelkeznie.
  • A támogatást igénylőnek vállalnia kell, hogy a projekt teljes időtartamára (9+4, 5 hónap) vonatkozóan heti 40 órás, teljes munkaidejű munkaviszonyt köt, amelyben rögzítik a projekt végrehajtására vonatkozó kötelezettségeiket és amely tartalmazza a gyakornok(ok)ra vonatkozó kötelezettségeket.

A vállalati gyakornoki kapcsolattartó tevékenységgel szembeni elvárások

  • A vállalati gyakornoki kapcsolattartó (aki lehet maga a vállalkozó vagy az alkalmazottja) tekintetében feltétel, hogy legalább középfokú végzettséggel rendelkező és legalább két év munkatapasztalattal rendelkező szakember legyen és a támogatási kérelem benyújtását megelőzően legalább egy éves munkaviszonnyal rendelkezzék a támogatást igénylőnél.
  • 1–2 gyakornok esetében egy vállalati gyakornoki kapcsolattartó támogatható, 3–4 gyakornok esetében legfeljebb két vállalati gyakornoki kapcsolattartó, 5–6 gyakornok esetében legfeljebb három vállalati gyakornoki kapcsolattartó támogatható és számolható el a személyi jellegű ráfordítása.

A pályázatról rövid összefoglaló letölthető innen.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS