Hamarosan megint lehet pályázni pályakezdők foglalkoztatására

2019. 07. 12., 09:31

Társadalmi egyeztetésre bocsátották az „Új gyakornoki Program” (GINOP-5.2.4-19) felhívásának tervezetét, a rendelkezésre álló keretösszege 10 milliárd forint – hívja fel a figyelmet a ProjectMine Kft.

A felhívás célja, hogy javuljon a fiatalok gyakornoki képzésben való részvétele, képzettsége, szakmai gyakorlati ismeretei, munkatapasztalata, ezáltal munkaerő-piaci kilátásaik és foglalkoztatásuk. A kiemelt kormányzati célkitűzés a fiatalok munkaerő-piaci belépésének segítése, az ifjúsági munkanélküliség csökkentése.

A program keretein belül csak a kevésbé fejlett – Pest megyén kívüli – régiók területén megvalósuló projektekre nyújthatók be támogatási kérelmek. 100 százalékos vissza nem térítendő támogatás igényelhető, amelynek összege projektenként minimum 4 millió, maximum 22 millió forint.

A támogatási kérelmek benyújtása 2019. október 15. és 2021. április 30. között lesz lehetséges.

Támogatásban azok a mikro-, kis- és középvállalkozások részesülhetnek, amelyek

  • rendelkeznek egy lezárt, teljes üzleti évvel,
  • Magyarországon székhellyel vagy fiókteleppel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok, szövetkezetek, egyéni vállalkozók, egyéni cégek és
  • az éves átlagos statisztikai állományi létszáma a támogatási kérelmek benyújtását megelőző legutolsó lezárt, teljes üzleti évben minimum 1 fő volt.

A pályázat segítségével lehetőség nyílik gyakornokok foglalkoztatására, vállalati gyakornoki kapcsolattartói tevékenységre, adminisztrációs tevékenységre, kötelezően előírt nyilvánosságra és tájékoztatásra, megváltozott munkaképességű gyakornokok foglalkoztatására, gyakornoki munkahelyek, munkavégzéshez szükséges feltételek kialakítására, valamint megváltozott munkaképességű munkavállaló gyakornoki foglalkoztatása esetén a munkába járás támogatása vagy a munkavégzés segítésével foglalkozó személy foglalkoztatására támogatást igényelni.

Elvárások

A gyakornokkal szemben támasztott elvárás

  • Fontos feltétel, hogy a foglalkoztatni kívánt gyakornok az Ifjúsági Garancia rendszerben történő regisztráció időpontjában 25 évesnél fiatalabb vagy megváltozott munkaképességű személy esetében 29 évnél fiatalabb személy legyen, valamint a foglalkoztatási jogviszony megkezdésekor ne folytasson tanulmányokat nappali tagozaton és ne rendelkezzen munkaviszonnyal.

A támogatást igénylővel szemben támasztott elvárások

  • Egy projekt keretében maximum 6 gyakornok foglalkozatható.
  • A támogatott foglalkoztatás ideje 6 hónap, a továbbfoglalkozatási kötelezettség ideje 3 hónap.
  • A gyakornoknak a támogatást igénylő vállalkozással minimum 9 hónapos időszakra szóló heti 40 órás, határozott idejű szerződéssel kell rendelkeznie.
  • A támogatást igénylőnek vállalnia kell, hogy a projekt teljes időtartamára (9+4, 5 hónap) vonatkozóan heti 40 órás, teljes munkaidejű munkaviszonyt köt, amelyben rögzítik a projekt végrehajtására vonatkozó kötelezettségeiket és amely tartalmazza a gyakornok(ok)ra vonatkozó kötelezettségeket.

A vállalati gyakornoki kapcsolattartó tevékenységgel szembeni elvárások

  • A vállalati gyakornoki kapcsolattartó (aki lehet maga a vállalkozó vagy az alkalmazottja) tekintetében feltétel, hogy legalább középfokú végzettséggel rendelkező és legalább két év munkatapasztalattal rendelkező szakember legyen és a támogatási kérelem benyújtását megelőzően legalább egy éves munkaviszonnyal rendelkezzék a támogatást igénylőnél.
  • 1–2 gyakornok esetében egy vállalati gyakornoki kapcsolattartó támogatható, 3–4 gyakornok esetében legfeljebb két vállalati gyakornoki kapcsolattartó, 5–6 gyakornok esetében legfeljebb három vállalati gyakornoki kapcsolattartó támogatható és számolható el a személyi jellegű ráfordítása.

A pályázatról rövid összefoglaló letölthető innen.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Világszerte egyre erőteljesebb trend az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának csökkentése, azaz az átállás – teljes egészében vagy részben – a növényi eredetű táplálkozásra.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS