Átalakul a támogatási rendszer – A Pest megyei vállalkozások lehetnek a nyertesek

2021. 05. 03., 12:15

2022. januártól nem lesznek többé hátrányban a Pest megyei cégek, sőt, ők lesznek a legnagyobb nyertesei a pályázati rendszernek – összegzi a Via Credit.

Az Európai Bizottság friss, 2022–2027-es időszakra szóló regionális támogatási térképeket meghatározó és a 2022-től alkalmazandó regionális állami támogatási szabályozást tartalmazó iránymutatása módosította, hogy mely régiók juthatnak beruházási forráshoz. Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója kiemelte: ez rendkívül fontos változás, aminek az előszele már a 2021-ben megjelenő pályázatoknál is észlelhető.

Míg a vállalkozások számára szóló egyik legfontosabb program, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Program (GINOP) pályázataiból teljesen kizárták a Pest megyében működő cégeket, addig a folytatásának tekinthető, 2021–2027-es ciklusban elérhető Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP PLUSZ) már eltörölték ezt a korlátot. Igaz, 2021-ben továbbra sincs lehetőség, vagy csak bizonyos pest megyei településeken regionális támogatást igényelni.

2022. január 1-től viszont bátran pályázhat bármely Pest megyében működő vállalkozás, és ahogyan a táblázatból is látható, a projekt teljes elszámolható beruházási költségeinek akár 70 százalékát is állhatja az unió.

„Ez nem kis dilemma elé állítja a vállalatvezetőket, hogy a nagyobb beruházásaikat hogyan időzítsék. Ma nulla támogatás mellett vagy jövőre akár 70 százalékos támogatással” – veti fel a kérdést a Via Credit ügyvezető igazgatója. A szakértő hozzátette, hogy nem arról van szó, hogy most a cégek pályázzanak-e, ha van rá bármilyen lehetőség – a válasz egyértelműen igen –, hanem arról, hogy ahol most nem érhetők el olyan mértékben a támogatások, mint jövőre, ott érdemes megfontolni, hogy várjanak-e a jövő év eleji pályázatcunamira.

A keleti országrészben a támogatási intenzitás nem változik. Marad minden az eddigi gyakorlat szerint, jelentős felzárkóztatásra van továbbra is szükség a Bizottság felmérése alapján.

A Közép-Dunántúl régióban eddig az alaptámogatás 35 százalék volt, ami 30 százalékra csökken, ennek nem fognak örülni a Székesfehérváron, Veszprémben vagy Esztergomban működő eddig is aktívan pályázó cégek.

Amennyivel romlik a Közép-Dunántúl, annyival javul a Nyugat-Dunántúl (Győr-Szombathely-Zalaegerszeg tengely) támogatási százaléka. Budapestet követően a nyugati régiótól voltak leginkább megvonva a támogatások az előző ciklusban.

A nagy nyertes egyértelműen Pest megye, aminek természetesen a támogatási térkép szerint Budapest nem része. Több település, akik eddig kizártak voltak a támogatási rendszerből hamarosan akár 70 százalékos támogatásra lesznek jogosultak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS