44,6 milliárd forint Magyarország legszárazabb területének ökológiai állapotjavítására

2023. 02. 22., 10:51

Elindult a „Főművi vízpótlórendszerek építési munkái, új hálózatok és rendszerek kialakítása: A Duna-Tisza-közi Homokhátság vízhiányos ökológiai állapotának javítása, helyreállítása – I. ütem” című (RRF-4.1.3-23) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése – tájékoztatott a kormány a hivatalos pályázati portálon.

A 44,674 milliárd forint keretösszegű felhívás forrása a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (Recovery and Resilience Facility, RRF). Az RFF célja, hogy enyhítse a koronavírus-világjárvány társadalmi és gazdasági hatásait, fenntarthatóbbá, reziliensebbé tegye az európai gazdaságokat és társadalmakat, és felkészítse őket a zöld és a digitális átállásra. Az eszköz költségvetése (folyó árakon) 723,8 milliárd euró (ebből 385,8 milliárd euró kölcsön és 338 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás). Ha Magyarország teljes egészében ki tudja használni az RFF-ből rá eső lehetőségeket, akkor az Európai Bizottság becslése szerint akár 2 százalékkal növelheti a GDP-t.

A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2023. február 10-ig várják a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

A felhívás célja a Duna-Tisza- közi Homokhátság területén „a vízhiányos területek vízpótlása, vízvisszatartás, térségi vízátvezetés, tárolás, felszín alatti vízkészletek védelme, a vízkészletek térbeni és időbeni egyenetlen eloszlásának kiegyenlítése a vízfogyasztás növelése nélkül” – olvashatjuk a véleményezésre közzétett felhívástervezetben. Támogatást igényelhet (konzorciumi formában is) az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a KözépDuna-völgyi Vízügyi Igazgatóság, a KözépTisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és az AlsóTisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

A Duna-Tisza-közi Homokhátság Magyarország egyik legszárazabb területe, az ökológiai állapot javítása a tervezet szerint – többek között – magában foglalja a Duna-Tisza csatorna meghosszabbítását, illetve egy új szivattyútelep létesítését, a Baloghalmi csatorna helyreállítását, a tározó létesítését, egy új csatorna építését a Körösi csatorna felé, valamint – Nyárlőrincpuszta, illetve Kecskemét és Kiskunfélegyháza térségében – egy-egy új tároló építését. A szivattyútelepek üzemeltetéséhez szükséges villamos energia megújuló energia felhasználásával, napelem-telepek létesítésével biztosítandó.

Forrás: KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS