44,6 milliárd forint Magyarország legszárazabb területének ökológiai állapotjavítására

2023. 02. 22., 10:51

Elindult a „Főművi vízpótlórendszerek építési munkái, új hálózatok és rendszerek kialakítása: A Duna-Tisza-közi Homokhátság vízhiányos ökológiai állapotának javítása, helyreállítása – I. ütem” című (RRF-4.1.3-23) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése – tájékoztatott a kormány a hivatalos pályázati portálon.

A 44,674 milliárd forint keretösszegű felhívás forrása a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (Recovery and Resilience Facility, RRF). Az RFF célja, hogy enyhítse a koronavírus-világjárvány társadalmi és gazdasági hatásait, fenntarthatóbbá, reziliensebbé tegye az európai gazdaságokat és társadalmakat, és felkészítse őket a zöld és a digitális átállásra. Az eszköz költségvetése (folyó árakon) 723,8 milliárd euró (ebből 385,8 milliárd euró kölcsön és 338 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás). Ha Magyarország teljes egészében ki tudja használni az RFF-ből rá eső lehetőségeket, akkor az Európai Bizottság becslése szerint akár 2 százalékkal növelheti a GDP-t.

A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2023. február 10-ig várják a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

A felhívás célja a Duna-Tisza- közi Homokhátság területén „a vízhiányos területek vízpótlása, vízvisszatartás, térségi vízátvezetés, tárolás, felszín alatti vízkészletek védelme, a vízkészletek térbeni és időbeni egyenetlen eloszlásának kiegyenlítése a vízfogyasztás növelése nélkül” – olvashatjuk a véleményezésre közzétett felhívástervezetben. Támogatást igényelhet (konzorciumi formában is) az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a KözépDuna-völgyi Vízügyi Igazgatóság, a KözépTisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és az AlsóTisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

A Duna-Tisza-közi Homokhátság Magyarország egyik legszárazabb területe, az ökológiai állapot javítása a tervezet szerint – többek között – magában foglalja a Duna-Tisza csatorna meghosszabbítását, illetve egy új szivattyútelep létesítését, a Baloghalmi csatorna helyreállítását, a tározó létesítését, egy új csatorna építését a Körösi csatorna felé, valamint – Nyárlőrincpuszta, illetve Kecskemét és Kiskunfélegyháza térségében – egy-egy új tároló építését. A szivattyútelepek üzemeltetéséhez szükséges villamos energia megújuló energia felhasználásával, napelem-telepek létesítésével biztosítandó.

Forrás: KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-17 13:10:00
„A Kúria talán legfontosabb lépése annak rögzítése volt, hogy a bíróságnak nem elég konkrétumok nélkül, általánosságban megfogalmazott okokból mérsékelni a perköltséget, mert ez sérti a felek tisztességes eljáráshoz fűződő jogát.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS