20 milliárd forintból, uniós támogatással terjedhet az okosmérés

2023. 04. 20., 09:20

Várhatóan május 5-től pályázhat hat társaság az „Okosmérés elterjesztése” című (RRF-6.3.1-23) felhívásra.

A támogatás célja az okos villamos energia fogyasztásmérők beszerzésének és telepítésének támogatása. A keretösszeg 20 milliárd forint, a forrást a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) biztosítja.

A hivatalos pályázati portálon megjelent, a társadalmi egyeztetésen már túlesett felhívástervezet szerint május 5-től június 4-ig a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal által kiadott elosztó hálózati engedéllyel rendelkező társaságok nyújthatnak be támogatási kérelmet:

 • az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.,
 • az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt.,
 • az OPUS TITÁSZ Áramhálózati Zrt.,
 • az ELMÜ Hálózati Kft.,
 • az MVM ÉMÁSZ Áramhálózati Kft.,
 • az MVM DÉMÁSZ Áramhálózati Kft, valamint
 • a Digitális Kormányzati Fejlesztési és Projektmenedzsment Kft. mint konzorciumi partner.

A kormány (a névsor alapján érthetően) hat támogatott kérelemmel számol, a támogatás összege minimum 1 milliárd, maximum 8 milliárd forint lehet.

A támogatható tevékenység: okos mérők beszerzése és telepítése a hatályos jogszabályi kötelem teljesítésével összefüggésben, illetve a kapcsolódó előkészítési, projektmenedzsment és minőségbiztosítási tevékenység.

A projekt végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: a projekt kezdetétől számított maximum 40 hónap, de legkésőbb 2026. április 30.

A felhívás rögzíti, hogy az egyes pályázóknak (legalább) hány okos mérőt kell újonnan telepíteniük: MVM ÉMÁSZ Áramhálózati Kft. és MVM ÉMÁSZ Áramhálózati Kft. együtt 89 102 darab; ELMÜ Hálózati Kft. 82 710 darab; E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. 29 554 darab; E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. 53 521; OPUS TITÁSZ Áramhálózati Zrt. 35 793 darab.

Az okos mérés előnyeit a felhívás az alábbiakban foglalja össze:

 • A fogyasztói szokások optimalizálásával, valamint a hálózatból vételezett villamos energia várhatóan mintegy 8 százalékos mérséklésével a rendszerhasználók tevékenyen járulnak hozzá az ÜHG csökkentéséhez.
 • Az okos mérő a villamos energia felhasználás mérésének az adatok gyűjtésének, az adatok tárolásának, valamint az adatok továbbításának meghatározó eszköze.
 • Az okos mérő által mért és rendelkezésre bocsátott adatok a kapcsolódó egyéb rendszereken hozzájárulnak a hálózat állapotának figyelemmel kiséréséhez, valamint az ellátásbiztonság javításához és a felmerülő hibák lehető legrövidebb időn belüli javításához.
 • A prognosztizált éves mennyiségek szükségessé teszik a szerelői állomány illetve a kapcsolódó rendszereket kezelő humán erőforrás bővítését, amely új munkahelyeket teremthet.

Forrás: KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-02 14:08:00
Csupán napenergia és hidrogén felhasználásával kerüli meg a Földet a fenntartható repülés új, ikonikus léghajója, a Solar Airship One. A tervezett táv pont annyi, mint a bolygó kerülete (kb. 40 ezer kilométer), viszont az út során nem lesz szükség egyetlen gramm karbonkibocsátásra sem.
2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS