20 milliárd forintból, uniós támogatással terjedhet az okosmérés

2023. 04. 20., 09:20

Várhatóan május 5-től pályázhat hat társaság az „Okosmérés elterjesztése” című (RRF-6.3.1-23) felhívásra.

A támogatás célja az okos villamos energia fogyasztásmérők beszerzésének és telepítésének támogatása. A keretösszeg 20 milliárd forint, a forrást a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) biztosítja.

A hivatalos pályázati portálon megjelent, a társadalmi egyeztetésen már túlesett felhívástervezet szerint május 5-től június 4-ig a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal által kiadott elosztó hálózati engedéllyel rendelkező társaságok nyújthatnak be támogatási kérelmet:

 • az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.,
 • az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt.,
 • az OPUS TITÁSZ Áramhálózati Zrt.,
 • az ELMÜ Hálózati Kft.,
 • az MVM ÉMÁSZ Áramhálózati Kft.,
 • az MVM DÉMÁSZ Áramhálózati Kft, valamint
 • a Digitális Kormányzati Fejlesztési és Projektmenedzsment Kft. mint konzorciumi partner.

A kormány (a névsor alapján érthetően) hat támogatott kérelemmel számol, a támogatás összege minimum 1 milliárd, maximum 8 milliárd forint lehet.

A támogatható tevékenység: okos mérők beszerzése és telepítése a hatályos jogszabályi kötelem teljesítésével összefüggésben, illetve a kapcsolódó előkészítési, projektmenedzsment és minőségbiztosítási tevékenység.

A projekt végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: a projekt kezdetétől számított maximum 40 hónap, de legkésőbb 2026. április 30.

A felhívás rögzíti, hogy az egyes pályázóknak (legalább) hány okos mérőt kell újonnan telepíteniük: MVM ÉMÁSZ Áramhálózati Kft. és MVM ÉMÁSZ Áramhálózati Kft. együtt 89 102 darab; ELMÜ Hálózati Kft. 82 710 darab; E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. 29 554 darab; E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. 53 521; OPUS TITÁSZ Áramhálózati Zrt. 35 793 darab.

Az okos mérés előnyeit a felhívás az alábbiakban foglalja össze:

 • A fogyasztói szokások optimalizálásával, valamint a hálózatból vételezett villamos energia várhatóan mintegy 8 százalékos mérséklésével a rendszerhasználók tevékenyen járulnak hozzá az ÜHG csökkentéséhez.
 • Az okos mérő a villamos energia felhasználás mérésének az adatok gyűjtésének, az adatok tárolásának, valamint az adatok továbbításának meghatározó eszköze.
 • Az okos mérő által mért és rendelkezésre bocsátott adatok a kapcsolódó egyéb rendszereken hozzájárulnak a hálózat állapotának figyelemmel kiséréséhez, valamint az ellátásbiztonság javításához és a felmerülő hibák lehető legrövidebb időn belüli javításához.
 • A prognosztizált éves mennyiségek szükségessé teszik a szerelői állomány illetve a kapcsolódó rendszereket kezelő humán erőforrás bővítését, amely új munkahelyeket teremthet.

Forrás: KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS