Bárhol összeszerelhető, 3D nyomtatott EV furgont mutatott be a Helixx

Bárhol összeszerelhető, 3D nyomtatott EV furgont mutatott be a Helixx
2023. 10. 13., 14:23

A brit vállalat 50 százalékkal képes egyszerűsíteni az összeszerelési folyamatot a hagyományos eljárásokhoz képest, hiszen a kisteherautó karosszériáját még csak hegeszteni sem kell. Egyszerűen összepattintható, különböző elemekből, és szó szerint bárhol gyártható.

A Helixx első 3D nyomtatással készülő elektromos autója nagyon univerzálissá teheti az autógyártást. A folyamat fele olyan bonyolult (és költséges) sem lenne az angol cég forradalmi megoldásával. Az egyelőre csak demonstrációs jármű egy kereskedelmi áruszállító furgon. A vállalat először ezen mutatja be új digitális gyártási rendszerének eredményeit.

A furgont (amiből egyébként építhető platós teherautó és nagy családi egyterű is) a könnyű összeszerelhetőség és az optimális raktér jegyében tervezték, figyelembe véve a gyártók és a flottaüzemeltetők igényeit.

Az összetettség minimalizálása érdekében a karosszériát egy meghatározott szabályrendszer alapján álmodták meg, úgy, hogy a lehető legegyszerűbbé tegyék a másolhatóságát. Csupán öt kulcsfontosságú, 3D-nyomtatott szerkezeti alkotóelemből áll, amelyek mindegyike „egy pattintással összekapcsolható”állítja a Helixx. Ez a megoldás állítólag 50 százalékkal egyszerűsíti a gyártási folyamatot ahhoz képest, amit a hagyományos, nagyobb tömegű és több száz egyedi alkatrésszel rendelkező karosszériaelemek hegesztéses eljárása igényel.

A hibrid alumínium alvázra épített Helixx áruszállító furgon 3,2 méter hosszú és 1,5 méter széles. 2100 literes űrtartalommal és 500 kg maximális hasznos teherbírással rendelkezik. A hátsó ajtó szélessége 110, a rakodótér hossza pedig 140 centiméter, így a legtöbb szabvány raklap szállítására is tökéletesen alkalmas. Az egyszemélyes elrendezés, illetve a központi vezetőállás optimalizálja a rakodóteret, és kompatibilis a bal- vagy jobbkormányos piacokkal is.

Bárhol telepíthető on-demand Helixx gyáregység

A könnyű építésnek és az egyszerű kialakításnak köszönhetően a jármű gyorsan legyártható a világszerte bárhol telepíthető Helixx Mobility Hubokban, amelyeket helyi vállalkozások üzemeltethetnek. Az első helyszíni felméréstől a járműgyártó egység kihelyezéséig ráadásul csupán 180 nap telik el.

A Helixx gyártási modellje, a „Factory in a Box” arra a feltevésre épül, hogy a partnereiknek nem kell tudni, hogyan kell gyárat építeni ahhoz, hogy járműveket gyártsanak. A licenctulajdonosok biztosítják a fizikai teret, a Helixx pedig a teljes gyári megbízást, beleértve a berendezések, gépek és technológiák telepítését. Minden rendszer a vállalat digitális platformjához kapcsolódik, hogy a Helixx Mission Controlból irányíthassák a végponttól végpontig tartó folyamatokat. Az ellátási lánc folyamatosságát a digitális platformon keresztül biztosítják és kezelik, ezzel lényegében egy olyan piacteret alkotva, ahol a járműalkatrészek akár 80 százalékát a lehető legegyszerűbben lehet beszerezni. Az ügyfelek különböző előfizetési szerződéseket is köthetnek a Helixx rendszerre, a 0,25 dolláros (alig 100 forintos) óránkénti használattól a hároméves csomagig, így a járműveket kizárólag az igényeknek megfelelő mennyiségben lehet gyártani.

A demonstrációs járműről most várják a piaci visszajelzéseket, aztán a Helixx belevág egy 100 járműből álló sorozatgyártásba, az Egyesült Királyságban található kísérleti központjában, amiből hamarosan Délkelet-Ázsiában is épít egyet.

Gábor János

Főoldali kép: Helixx

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS