Nem érdemes halogatni az elektronikus Gazdálkodási Napló feltöltését

2023. 12. 12., 18:40

A mielőbbi ügyintézéssel már most teljesíthető az egész éves adminisztrációs kötelezettség, és elkerülhető a januári sorban állás – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az Agrárminisztérium döntésének köszönhetően a termelők újabb egy évet kaptak a felkészülésre, az eGN vezetésére jövőre is az idei szabályok vonatkoznak majd.

A 2023. év vonatkozásában papír alapon vezetett eGN-t 2024. január 31-ig fel kell tölteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elektronikus felületére, valamint a 2023-ra elektronikusan vezetett adatokat ezen időpontig kell beküldeni az elektronikus felületen.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ugyanakkor azt javasolja a termelőknek, hogy ne halasszák az utolsó pillanatra az eGN feltöltését, hiszen egy teljesen új, tartalmában és az érintett gazdálkodók számában is szélesebb körű adatszolgáltatás az elvárt. Azon gazdálkodók, akik már ez évi tevékenységüket elvégezték, keressék fel falugazdászukat, szaktanácsadójukat! A mielőbbi ügyintézéssel lezárható a termelő idei adminisztrációs kötelezettsége és elkerülhető a januári sorban állás.

Fontos, hogy minden érintett gazdálkodó időben teljesítse az eGN ki- illetve feltöltési kötelezettségét, hiszen az adatszolgáltatás elmaradása egyes támogatások esetében akár a teljes támogatás vagy támogatási részösszeg elvesztését is maga után vonhatja.

Az Agrárminisztérium az idei év tapasztalatai alapján úgy döntött, hogy a gazdálkodók alapos felkészülését segítve a 2024-es évre vonatkozóan is elegendő lesz egyszer feltölteni a Nébih felületére a Gazdálkodási Napló adatait. Ez alól egyedül a permetezési napló jelent kivételt.

A tárca döntésének köszönhetően 2025. január 1-jétől kell naprakészen feltölteni az adatokat az elektronikus gazdálkodási naplóba, és a papír alapon vezetett 2024-es gazdálkodási naplókat legkésőbb 2025. január 31-ig kell feltölteni majd a Nébih eGN felületére.

Az eGN a gazdálkodók adminisztratív kötelezettségeinek egyszerűsítését célozza; egy olyan új közigazgatási szolgáltatás, amelybe a Nébih a jelenleg különálló e-permetezési napló, Gazdálkodási Napló és nitrát adatlap rendszerekben található adatokat integrálja. A gazdálkodási napló adattartalmát a Magyar Államkincstár a támogatási feltételek ellenőrzése során elkéri, illetve ellenőrzi.

Az eGN integrálja a gazdálkodási naplót és a hatóságok részére nyújtandó adatszolgáltatási kötelezettséget, ami azt jelenti, hogy megszűnik az eddig ÁNYK-ban beküldött WEB GN az AKG, ÖKO, NATURA 2000 területtel rendelkezők részére, illetve megszűnt a permetezési napló külön történő vezetése is. Ezen kívül a nitrát adatszolgáltatás is az eGN-ben teljesítendő.

A naplóvezetési kötelezettség minden AÖP-öt vállaló, termeléshez kötött támogatásokat igénybe vevő, növényvédelmi kezeléseket alkalmazó, AKG és ÖKO, vagy Natura 2000 területtel rendelkező, nitrátérzékeny, vagy, erózióérzékeny területen gazdálkodást folytatót érint, emellett egyéb, a Vidékfejlesztési Program fentiekben fel nem sorolt egyes pályázatai is előírják az eGN vezetését.

Az adatszolgáltatási kötelezettség azonban nem érint mindenkit: a Gazdálkodási Napló vezetésére kötelezett gazdálkodóknak 2023-ban a Termeléshez kötött támogatásoknál, valamint a Feltételesség erózióérzékeny területein (JFGK1) csak a napló vezetése elvárt, külön adatszolgáltatás nem.

Annak érdekében, hogy a gazdálkodók az adatszolgáltatás teljesítéséhez szükséges minden információ birtokában legyenek, a Nébih közzétette honlapján a naplóvezetéssel kapcsolatos információkat, valamint az elkövetkezendő hetekben folyamatosan bővül a hivatal YouTube csatornáján elérhető rövid videók száma is a témában, amelyek célja a gazdálkodók segítése az eGN kitöltésében.

A NAK is segítséget nyújt a naplóvezetésre kötelezett gazdáknak; falugazdászai csoportos tájékoztatókat, képzéseket tartanak a témában.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.