Hiányoznak a fiatal kertészek a mezőgazdaságból

2024. 03. 07., 20:40

Különleges programba kezdenek a szentesi zöldségtermelők annak érdekében, hogy 10-15 év múlva is biztosított legyen a zöldség- és gyümölcsellátás. A termelői tagság fiatalítása érdekében hosszú távú mentorprogramot indít a DélKerTÉSZ az ASZC Alföldi Agrárszakképzési Centrummal és az Alföldi ASzC Bartha János Technikum és Szakképző Iskolával. A hallgatók az elméleti tudás mellett korszerű gyakorlati tudást kapnak, ha pedig elkezdenek dolgozni, a termesztő berendezések beszerzésében is jelentős segítséget biztosít a DélKerTÉSZ.

A kertészeti szakma utánpótlásának biztosítása érdekében indít mentorprogramot a 450 szentesi termelőt tömörítő Délalföldi Kertészek Szövetkezete az ASZC Alföldi Agrárszakképzési Centrummal és az Alföldi ASzC Bartha János Technikum és Szakképző Iskolával közösen.

Az utánpótlás-képzés célja, hogy 10-15 év múlva is legyenek naprakész tudással rendelkező szakemberek és aktív termelő kertészek. A termelői tagság fiatalítása érdekében a hosszú távú mentorprogram mellett gyakorlati kutatókertet is létrehoznak.

„Szeretnénk elérni, hogy ismét vonzó szakmává váljon a fiatalok körében a kertészet. Fontos számunkra, hogy a DélKerTÉSZ, mint a legnagyobb zöldség-gyümölcs termelői szervezet ennek úttörő szerepét felvállalja. Egy termelői szerveződés ugyanis addig életképes, míg abban innovatív, fejlődésre képes és hajlandó, hosszú távon is működő termelői tagok vannak. Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy minél több fiatal válassza a kertészeti szakmát, mint élethivatást” – emelte ki Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke.

Anyagi segítség a termesztő berendezések beszerzésében

A hallgatók az elméleti tudás mellett korszerű gyakorlati tudásra is szert tehetnek a mentorprogram keretében, ha pedig elkezdenek dolgozni, akkor a termesztő berendezések beszerzésében is jelentős segítséget biztosít a DélKerTÉSZ.

Az együttműködő partnerek a fiatal kertészeknek növényházat építenek, ahol a DélKerTÉSZ termelői profiljába illeszkedő növények termesztését tudják elvégezni. Az infrastruktúrát pedig már középtávon jelentős támogatási intenzitás mellett, részletekben tudják saját tulajdonba venni miközben egy jövedelmező hivatást végeznek. A Szövetkezet értékesítési biztonságot, piacra jutást, szaktanácsadást, minőségbiztosítást, komplex integrált termesztési feltételek kialakítását, valamint korszerű logisztikai és kereskedelmi hálózatot biztosít a fiatalok számára.

Nagypéter Sándor hozzátette: „Ez az új szemléletű mentorprogram az elméleti és gyakorlati kertészeti képzésen felül már egy perspektivikus és biztos piacokra épülő, jövedelmező szakmai hivatást is kínál azon általános iskolai tanulmányokat befejező fiatal tanulók számára, akik ezt a szakmát választják.”

Kísérleti-kutató kert a jövő nemzedékének

A partnerek célja továbbá egy modern bemutató kert kialakítása, amely lehetőséget biztosít a diákok számára, hogy első kézből, gyakorlati úton ismerhessék meg a legkorszerűbb termesztési módszereket, valamint elsajátíthassák a hatékony termelési és üzemgazdasági ismereteket. A bemutató kert az oktatást, a gyakorlati képzést, a tudásátadást, és a gyakorló kertészek szakmai fejlődését fogja szolgálni.

„A modern kutató-gyakorló kertre, valamint a szakmát tanító pedagógusokra, a Szövetkezet szaktanácsadói hálózatára és szakmai kapcsolataira alapozva egy olyan új szemléletű szakképzést lehet megvalósítani a szentesi szakközépiskolában, mellyel még magasabb szintre kerülhet az Alföldi Agrár Szakképzési Centrum által elindított középfokú duális hallgatói rendszer is” – mondta Nagypéter Sándor.

A gyakorlókert első mérföldköveként a szakközépiskola meglévő növényházaiban indulnak el fajta és technológiai kísérletek. Emellett létrehoznak egy új 3.500 – 4.000 négyzetméteres fólia borítású növényház-együttest, ahol a kísérleteket és a gyakorlati oktatásokat a legkorszerűbb módon lehet elvégezni. A kertben lehetőség lesz komplex, egymásra épülő kísérleti programok végrehajtására is, amely hosszú távon hozzájárulhat a termelés biztonságának növekedéséhez, a környezet fenntarthatóságához, valamint a legmodernebb automatikai és robottechnológiai fejlesztésekhez.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS