Fordulat előtt a hazai talajművelés

2023. 06. 28., 14:19

A forgatás nélküli talajművelés alkalmazására vonatkozó jelentős gazdálkodói igényt jól mutatja, hogy az új Agro-Ökológiai Programba bejelentett 3,5 millió hektár szántóterületből 430 ezer hektárnyi területen vállaltak a termelők ilyen gyakorlatot – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán a közel 400 résztvevővel lezajlott No-till Agroinform webináriumon.

Forgatás nélküli művelésbe bevont területek magas aránya biztosíthatja, hogy a megszerzett jó tapasztalatok, illetve az esetleges buktatók gyorsan, széles körben válhatnak ismertté. Ezáltal a ma még több tekintetben fenntartásokkal kezelt regeneratív talajművelési technikák rövidesen fontos szerepet tölthetnek be a klímaváltozás által fenyegetett termelésbiztonság fenntartásában – mondta Feldman Zsolt.

Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős országos alelnöke azt hangsúlyozta, hogy az új gyakorlatok megtalálása is bevezetése elkerülhetetlen, mert jelenleg a talajt tízszer akkora ütemben használjuk ki, mint amekkora sebességgel az képes újratermelődni. Bár Magyarország természeti adottságai igen kedvezőek, a felszín több mint 60 százaléka művelésre alkalmas termőtalaj, évente mintegy 50 millió köbméter termőtalajt veszítünk el.

A művelt területekből immár 3 millió hektárt érint a víz-, és 1,8 millió hektárt a szélerózió. A magyar agrárium versenyképessége mindenképpen azon is múlik, sikerül-e az új fenntartható művelési technológiákat alkalmazni. Pozitív fejlemény, hogy ez az irány immár láthatóan a gépfejlesztők kínálatában is egyre szélesebb körben jelenik meg.

Koszty Viktor kiemelt ügyfélkapcsolattartója a dán székhelyű, Európa legnagyobb széntanúsítvány-rendszerét működtető Agreena Aps cégnek. A szakember elmondta: a mezőgazdaságból származik a világ szén-dioxid-kibocsátásának mintegy harmada. A regeneratív művelés révén több szerves anyag, nagyobb biológiai aktivitás marad a talajban, amely így több szén-dioxidot köt meg. Az Agreena által kibocsátott tanúsítványok révén a csökkentett talajművelést alkalmazó, takarónövényeket használó, és kevesebb műtrágyát használó gazdálkodók az önkéntes szén-dioxid-piacon plusz bevételekre tehetnek szert.

Víg Vitália talajökológus is arra utalt előadásában, hogy a hagyományos talajművelés folyamatos humuszveszteséggel, a talaj szerkezetének leromlásával és a talajélet pusztulásával jár. Hangsúlyozta: a regeneratív mezőgazdaság keretrendszerének csupán egy eleme a talaj bolygatásának csökkentése, ahhoz hozzá tartozik a gyökérzet egész évben történő fenntartása, állandó talajtakarás biztosítása, a sokféleség növelése és az állattartás integrálása is.

Az előadásokat követő, gyakorlati szakemberek részvételével zajló kerekasztal-beszélgetésen többek között elhangzott, hogy a forgatás nélküli talajművelésre célszerű lehet fokozatosan átállni, az alkalmazott módszerek az egyedi sajátosságok függvényében igen eltérőek lehetnek. A talajra gyakorolt jótékony hatás mellett a költségek is csökkennek, hiszen csak a szántás elhagyása lefelezi az üzemanyag-költségeket, miközben jelentős élőmunka-megtakarítást is eredményez.

Ugyanakkor – főleg a kezdetek során – felléphetnek pótlólagos költségek is, hiszen az új technológiához gyakran kell új gépeket is beszerezni (például direktvetésre alkalmas vetőgépet), emellett a kezdeti években a talajba többletnitrogént kell juttatni (elsősorban pillangós takarónövények alkalmazásával), ám ezt követően az igényelt műtrágya-mennyiség radikálisan lecsökken.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS