Az energetikai problémák a mezőgazdaságban, élelmiszeriparban tevékenykedőknek is komoly kihívást jelentenek. Márciusi Energetika az agráriumban című rendezvényein a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ezen a területen is segíteni kívánt tagjainak helyzetértékeléssel, valamint újszerű energetikai, illetve hatékonyságnövelő megoldások bemutatásával.
A NAK Energetika az agráriumban címmel szervezett eseménysorozatot, melynek első állomásán elméleti szemináriumot hallhattak az érdeklődők a terület szakértőitől
az aktuális energetikai helyzetről, annak okairól, illetve a trendekről – a jövőképet is vázolva. A felszólalók rámutattak arra, hogy a jövőben miért fontos a megújuló energiák termelésbe bevonása, illetve egyes mezőgazdasági melléktermékek energetikai hasznosítása.
Ezt követően gyakorlati bemutatón olyan új, innovatív fejlesztési megoldásokat ismerhettek meg az agrárvállalatok, amelyek üzemi szinten segítik csökkenteni a költségeket, például energiaközösségekbe szerveződéssel, vagy hűtési, fűtési rendszerek területén, illetve hőszigetelő technológiai újdonságokkal és teljeskörű energetikai megoldásokkal.
„Tapasztalataink szerint számos agrárvállalkozás nyitott új típusú technológiák alkalmazására az energiatárolás, -felhasználás és -megtakarítás területén. A NAK ezen igények mentén kész segíteni tagjait, az egyéni gazdálkodókat éppúgy, mint a nagyobb mezőgazdasági vállalkozásokat. Hiszen sok esetben a cégek, kkv-k, illetve nagyvállalatok sincsenek tisztában az innovatív energetika használatával a mezőgazdaságban, az új
és fenntartható energiaforrásokkal, amelyek célja a folyamatok hatékonyságának, fenntarthatóságának javítása. Bízunk abban, hogy – a mostanihoz hasonló aktivitások hatására – minél több olyan együttműködés születik, amely segíti az agráriumban tevékenykedők energetikai törekvéseit” – emelte ki Győrffy Balázs, a kamara elnöke.
A most kezdődött Közös Agrárpolitika 2023-2027-es támogatási ciklusban – az agrárvállalkozások energetikai célú fejlesztési támogatása során – a célok között szerepel a mezőgazdasági üzemek zöld energiai beruházások támogatása, valamint az energia-önellátás növelésé, az energiafüggőség csökkenése, a geotermikus hőenergia és
a biomassza potenciál kiaknázása.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.