Agrár hitelmoratórium: Az Agrárminisztérium üdvözli az MNB állásfoglalását

2022. 09. 06., 15:11

Az agrártárca felhívja a gazdálkodók figyelmét a Magyar Nemzeti Bank állásfoglalására, amely a fizetési moratóriumban lévő hitelek banki minősítésének eljárásáról tájékoztat. Ez külön útmutatást ad a korábbi hitelmoratóriumokban részt nem vett, most viszont az agrármoratóriumba belépő, azaz hiteltörlesztésüket felfüggesztő banki ügyfelek kapcsán: enyhébb előírások betartását várja el a bankoktól.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a bankoknak egyáltalán nem kell automatikusan és kényszerű módon rontani a korábbi moratóriumokban részt nem vett gazdálkodók és agrármoratóriumhoz kötődő hiteleik besorolását, nem kell a hiteltörlesztés felfüggesztését nemteljesítési esemény bekövetkezéseként értékelni. Lehetőségük van egyedileg, az ügylet és az ügyfél minősítése alapján dönteni az egyes hitelek átsorolásának szükségességéről, enyhébb kritériumok alapján minősíteni azokat.

Az állásfoglalás hozzájárul az agrárvállalkozások hitelképességének fenntartásához. Az Agrárminisztérium bízik abban, hogy a bankpiaci szereplők a lehető legrugalmasabban állnak ezekhez az ügyfelekhez, hiszen az ország élelmiszerbiztonsága múlik a gazdálkodók talpon maradásán.

A hitelmoratóriumban való részvétel lehetőségét 2022 szeptemberétől 2023. év végéig tette lehetővé az agrárvállalkozások számára az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs, ezzel is mérsékelni kívánva a rendkívüli aszály következményeit. A gazdálkodók maguk dönthetnek arról, hogy terheik mérséklése érdekében élnek-e hiteleik esetében a fizetési moratórium igénybevételével.

A Magyar Nemzeti Bank körlevele itt olvasható.

AM Sajtóiroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 19:13:00
Ha Önnek van a feltételeknek megfelelő, eladó kutyája és részt kíván venni a NAV április hónapban tervezett kutyavásárán, akkor 2023. április 12-ig küldjön előzetes ajánlatot!
2023-03-21 15:13:00
A magyar rendszerváltást követő privatizációs tranzakciókba csöppenő hazai ügyvédeknek a 90-es évek közepén még újdonság volt, ma azonban már csak egyszerű technikai feladat egy cégfelvásárlást célzó tranzakció előtt az eladásra kínált társaság vagy üzletág (együtt: a céltársaság) „átvilágítása”. Ezt az amerikai jogi zsargonban a latinból kölcsönzött „due diligence”-nek nevezik, amely szószerint „kellő gondosságként” fordítható magyarra, de a fúziós ügyekre szakosodott magyar ügyvédek is inkább a latin megnevezést használják. A legfontosabb tudnivalókat dr. Papp Álmos, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners versenyjogi csoportjának vezetője foglalja össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS