Kiderül, hogy Magyarország mit dob a grillrácsra

2021. 07. 18., 14:00

Mi kerül a grillrácsra? A húsok vagy a zöldségek hódítanak jobban, esetleg a gyümölcsök és a halak? Egy országos felmérés most az ország kedvenc grillételeit keresi.

A grillezés nem valami úri hóbort, esetleg újkeletű hagyomány. Nagyon is régi! Az étel nyílt lángon való sütése, azaz a grillezés ősibb, mint maga a modern ember. A grillezés, a nyílt tűzön sütés, a világon mindenhol ismert és elterjedt konyhai technológia. A Wikipédia szerint nagyjából 30 ezer évvel ezelőtt fedezte fel az emberiség a faszénkészítés módját és ez teremtette meg a grillezés alapjait, amit ma már számtalan módon ki lehet próbálni.

Új fejezettel folytatódik a Nagy Gasztrofelmérés

A magyaros kedvencek után a TOP10 hazai grillételt keresi a „Mit eszik az ország? – A nagy grillfelmérés” online kutatása.

„Ma már különböző típusú grillkészülékek is segítenek, hogy sikeres legyen a grillparti. Könnyedén profivá válhatunk a rács mellett, és megmutathatjuk, milyen finom egy fűszeres lazac, egy jól megpirított marhaszelet vagy egy kalóriaszegény zöldségcsomag” – véli Ratkai Krisztina gasztro főszerkesztő, a kutatás megálmodója és elindítója.

A július 31-ig zajló kutatás résztvevői 60 közkedvelt grill fogás közül választhatják ki 10 kedvencüket a www.miteszikazorszag.hu oldalon, ahol táplálkozási tanácsok, grill receptek és számos gasztro tipp is várja a kerti sütögetés szerelmeseit. A legjobb recepteket beküldők között értékes ajándékokat is kisorsolnak.



Húsleves, bableves, rántott hús a kedvenc

Tavasszal, az első „Mit eszik az ország?” felmérés résztvevői a hazai konyhakultúrában régóta megtalálható 100 magyaros fogás közül választhatták ki tíz kedvencüket, illetve tetszés szerint bővíthették is a gasztro toplistát.

Az első helyre a húsleves került, a második helyezett a bableves lett, míg a rántott hús a harmadik helyen végzett az összesítésben. A tíz legkedvesebb étel között helyet kapott még a lecsó, a csirkepaprikás, a töltött káposzta, a brassói aprópecsenye, a halászlé és a gulyásleves is. A top 10-es listát a palacsinta zárta. A nagy kérdés most az, hogy mik lesznek a kedvencek a grill fogások közül?

(Illusztráció: Pixabay/Schutterburg)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS