Mennyit fizet a jegybank az alkalmazottainak?

Mennyit fizet a jegybank az alkalmazottainak?
2022. 10. 02., 10:13

Az személyi jellegű ráfordítások összege 2022 első félévében 14,612 milliárd forint volt a Magyar Nemzeti Banknál, 1,129 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban.

A 2022. I. félévi személyi jellegű ráfordítások a 2021. év ugyanezen időszakához képest így 8,4 százalékkal lettek magasabbak. Ennek oka egyrészt az üres álláshelyek betöltéséből adódóan az átlaglétszám 3,3 százalékos növekedése, másrészt a magas szaktudású munkavállalók hosszú távú biztosítása érdekében a területi bértömegkeretek emelése, amely alapján a 2021. év ugyanezen időszakához képest 11,9 százalékos átlagbérnövekedés valósult meg – olvasható az MNB féléves jelentésében.

A munkavállalók átlagos létszáma 2021 első félévében 1521, 2022 első hat hónapjában 1570 fő volt.

A 2022. első félévi 14,612 milliárd forintos személyi jellegű ráfordítás az alábbiak szerint oszlik meg:

A kifizetett bérköltség 10,718, a „személyi jellegű egyéb kifizetés” 2,217 milliárd forint volt, az előbbi 12,6, az utóbbi 2,0 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. (A két tétel együtt 12,935 milliárd forint, ez átlagot számolva munkavállalónként havonta 1 millió 373 ezer forintot jelent.)

A járulékok (szociális, rehabilitációs és táppénz hozzájárulás) 1,667 milliárd forint volt.

A Monetáris Tanács tagjainak javadalmazása 213, a felügyelőbizottság tagjaié 111 millió forintra rúgott az első félévben. A Monetáris Tanács tagjai összesen 178 millió forint kölcsönt is felvettek az MNB-től. Ennek egy része kamatkedvezményes lakáskölcsön fix 2,5 százalékos kamattal, másik része változó kamatozású (jegybanki alapkamat + 1 százalék) személyi kölcsön.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS