Mennyit fizet a jegybank az alkalmazottainak?

Mennyit fizet a jegybank az alkalmazottainak?
2022. 10. 02., 10:13

Az személyi jellegű ráfordítások összege 2022 első félévében 14,612 milliárd forint volt a Magyar Nemzeti Banknál, 1,129 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban.

A 2022. I. félévi személyi jellegű ráfordítások a 2021. év ugyanezen időszakához képest így 8,4 százalékkal lettek magasabbak. Ennek oka egyrészt az üres álláshelyek betöltéséből adódóan az átlaglétszám 3,3 százalékos növekedése, másrészt a magas szaktudású munkavállalók hosszú távú biztosítása érdekében a területi bértömegkeretek emelése, amely alapján a 2021. év ugyanezen időszakához képest 11,9 százalékos átlagbérnövekedés valósult meg – olvasható az MNB féléves jelentésében.

A munkavállalók átlagos létszáma 2021 első félévében 1521, 2022 első hat hónapjában 1570 fő volt.

A 2022. első félévi 14,612 milliárd forintos személyi jellegű ráfordítás az alábbiak szerint oszlik meg:

A kifizetett bérköltség 10,718, a „személyi jellegű egyéb kifizetés” 2,217 milliárd forint volt, az előbbi 12,6, az utóbbi 2,0 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. (A két tétel együtt 12,935 milliárd forint, ez átlagot számolva munkavállalónként havonta 1 millió 373 ezer forintot jelent.)

A járulékok (szociális, rehabilitációs és táppénz hozzájárulás) 1,667 milliárd forint volt.

A Monetáris Tanács tagjainak javadalmazása 213, a felügyelőbizottság tagjaié 111 millió forintra rúgott az első félévben. A Monetáris Tanács tagjai összesen 178 millió forint kölcsönt is felvettek az MNB-től. Ennek egy része kamatkedvezményes lakáskölcsön fix 2,5 százalékos kamattal, másik része változó kamatozású (jegybanki alapkamat + 1 százalék) személyi kölcsön.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-30 09:10:00
A felhívástervezet társadalmi egyeztetése során beérkezett javaslatokra tekintettel következő ülésén véglegesíti a kormány az otthonfelújítási program kiírását; a várható érdemi változások még szélesebb kör számára teremthetnek lehetőséget a támogatás igénybevételére – ígéri a Nemzetgazdasági Minisztérium.
2024-05-30 08:30:03
Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor az őrségi és somogyi gombászok telespammelik a facebookot vargányás fotókkal, miközben a Börzsönyben kutatóexpedícióval kell keresni. Gyakran hiába.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor az őrségi és somogyi gombászok telespammelik a facebookot vargányás fotókkal, miközben a Börzsönyben kutatóexpedícióval kell keresni. Gyakran hiába.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS