A hallgatók és oktatók készségeit fejleszti a Széchenyi Egyetem programja

2023. 02. 16., 20:10

A design thinking a tervezői gondolkodás átültetése különböző – üzleti, gazdasági, szervezeti, társadalmi – területekre, ahol a kreativitás és a problémamegoldó készség kerül előtérbe. A győri Széchenyi István Egyetem háromnapos Design Thinking Bootcamp rendezvényén oktatók és hallgatók bővítették ismereteiket és sajátították el a módszertan elemeit.

A Széchenyi István Egyetem Menedzsment Campus Kompetenciaközpontja adott otthont a Design Thinking Bootcamp 2023-as programjának. A három nap során a résztvevőket négy-öt tagú csapatokban, valós feladatokon keresztül, előadásokkal kiegészítve vezették végig a design thinking folyamat lépésein.

A szervezők a jelentkezők figyelmébe ajánlották, hogy a módszertant vagy azon alapuló egyéb rendszereket olyan cégek alkalmazzák napi munkájuk során, mint a Google, az IBM, az Apple, a Toyota, az eBay vagy a Stanford University, és tulajdonképpen minden innovatív vállalkozás, amely emberközpontú szolgáltatásokat, termékeket vagy szervezeteket szeretne létrehozni.

„Ez már a harmadik alkalom, hogy megszervezzük a tréninget. Az érdeklődés folyamatosan nő a program iránt, a résztvevők száma az első rendezvényhez képest mostanra megduplázódott. A jelentkezők között oktatók és hallgatók egyaránt megtalálhatók, és mivel csoportokban dolgozunk, a köztük zajló interakciókat is magasabb szintre emelhetik” – fogalmazott Barna Máté design thinking tréner, aki Paris Noble brandstratégával közösen vezette a programot.

A csoportmunka célja, hogy egy szervezetben előforduló valós problémák – mint például az energiafelhasználás csökkentése vagy a már említett hallgató és oktató közti kommunikáció erősítése – megoldásán gondolkodjanak a kreativitást, az innovatív szemléletmódot, az emberközpontúságot és az empátiát is segítségül hívó módszertan eszközeivel.

„A három nap során a design thinking folyamatát projekteken keresztül mutatjuk be résztvevőknek, és számos olyan eszközt tanítunk, amellyel tovább tudják fejleszteni problémamegoldó képességüket. Nagyon jó csapat jött össze, akik fogékonyak az új ismeretekre, amelyekkel az egyetemen tanultakat, illetve a tanítási módszerüket is kitűnően kiegészíthetik” – sorolta a tréner.

„A tudásgazdaság komplex problémáinak megoldására új típusú megközelítésekre van szükség, aminek a design thinking hatékony eszköze. A Széchenyi István Egyetem nemcsak a hallgatók, de az oktatók és a munkatársak számára is lehetőséget biztosít a módszer megismerésére, növelve felkészültségüket” – fogalmazott dr. Rámháp Szabolcs adjunktus, az egyetem Menedzsment Campus Kompetenciaközpontjának startup inkubációs menedzsere. Hozzáfűzte, a résztvevők csapatmunkában, gyakorlati, valós problémákra fókuszálva sajátíthatják el az új ismereteket.

A megszerzett tudás egyaránt hasznos alkalmazottként a munkaerőpiacon, saját vállalkozás kiépítésében, de akár egy szakdolgozat, vagy hallgatói projektmunka kivitelezése során is.

„Egyetemünkön különböző vállalkozásfejlesztési programok működnek, köztük az országos Hungarian Startup University Program, amelyben a hallgatók ugyancsak valós problémákra reagálva dolgozzák ki egy vállalkozás üzleti modelljét. Ennek elengedhetetlen feltétele a sikeres problémaazonosítás és a megfelelő válasz kidolgozása. Mindebben nagy segítséget nyújthat a design thinking, de általánosságban is igaz, hogy minél több módszertant ismer valaki, annál felkészültebb szakember válik belőle” – mondta az adjunktus.

„Közgazdászként fontosnak tartom a kreatív személetmódok elsajátítását, mert ezzel bővíthetem kompetenciáimat, amely a munkaerőpiacon is kifizetődik. Menedzsernek készülök, ahol a problémamegoldó készségnek, a nem hagyományos megoldások keresésének kulcsszerepe van” – mondta a mosonmagyaróvári Fódi Kamilla, aki a Széchenyi István Egyetem gazdálkodás és menedzsment alapképzése után az intézmény coaching szemléletű vezetés szakirányú továbbképzését is elvégezte, jelenleg pedig vezetés és szervezés mesterképzés szakos hallgató. Kiemelte: többet kapott a programtól, mint amit várt, új szempontokat, hatékonyságnövelést, a csapatmunka fejlesztését, az egymás iránti empátia erősítését.

(Fotó: Májer Csaba József)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-29 14:35:00
Több hatóság egyszerre tartott revíziót a nagybani piac kereskedőinél. A NAV alapos ellenőrzését a rendőrség és a NÉBIH is segítette. A nagyszabású akcióban az árusokat, a termékek eredetét és a forgalmat is kontrollálták.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS