13 év elnökség után távozik a KSH éléről Vukovich Gabriella

13 év elnökség után távozik a KSH éléről Vukovich Gabriella
2023. 06. 05., 18:13

Megbízatásának lejártával, két elnöki ciklus után, búcsúzik a Központi Statisztikai Hivatal éléről dr. Vukovich Gabriella. Helyét az eddig a Szakstatisztikai Igazgatóságot irányító elnökhelyettes, dr. Kincses Áron veszi át június 11-től.

Dr. Vukovich Gabriella 13 évig, két elnöki cikluson keresztül irányította a KSH-t. A hivatal 26. vezetőjeként, és a harmadik leghosszabb ideig ezt a tisztséget betöltő elnökeként jelentős nyomot hagy nemcsak a KSH működésén és a hazai statisztikai szakmán, hanem kiterjedt nemzetközi tevékenysége által a globális statisztikai szintéren is – olvasható a KSH honlapján.

Dr. Vukovich Gabriella 1974 óta – kisebb-nagyobb, jellemzően rangos külföldi megbízatások miatti megszakításokkal – dolgozott a Hivatalnál. Számos, a KSH-elnökségen túlmutató szakmai tisztsége közül kiemelendő az ENSZ Statisztikai Bizottságának elnöki posztja (2012-2013-ban és 2022-2023-ban), a Nemzetközi Statisztikai Intézet alelnöki tisztsége, az Európai Statisztikai Rendszer stratégiai irányító testületi tagsága (2016–2017 és 2020-2021), az ENSZ főtitkár adatforradalommal foglalkozó független tanácsadó testületében viselt tagság, az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak monitorozására alakult partnerségi, koordinációs és fejlesztési stratégiai csoportjának (HLG-PCCB) vezetése.

Számos rangos hazai egyetemen folytatott oktatási tevékenységet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Miskolci Egyetem és az Óbudai Egyetem címzetes egyetemi tanára, a Miskolci Egyetem díszdoktora.

Az elmúlt 13 év egybeesett az „adatrobbanás”, a kiteljesedő digitalizáció idejével, amely új lehetőségekkel és egyben számos kihívással szembesítette a KSH-t. Ezek innovatív kezelésében és a Hivatal működésének megújításában elévülhetetlen szerepe volt.

A leköszönő elnök utolsó munkanapja 2023. június 9-én lesz.

Dr. Kincses Áron 2000-ben kezdett a KSH-nál dolgozni. Különböző munkakörök betöltése után a hivatal Szakstatisztikai Igazgatóságát irányító elnökhelyettesének 2017-ben nevezte ki a KSH elnöke. Jelentős tudományos tevékenységet folytat. Közel 160 szakmai publikációja látott napvilágot, számos tudományos konferencián vett részt előadóként. A Magyar Tudományos Akadémia doktora címet 2023-ban nyerte el. Főbb kutatásai a nemzetközi vándorlás témaköréhez csatlakoznak.

Az Országos Statisztikai Tanácsban több ciklus óta képviseli a KSH-t, emellett több nemzetközi tudományos bizottságban is tevékenykedett. Kiterjedt oktatási tevékenységet folytat: 2011 és 2015 között a Károly Gáspár Református Egyetemen dolgozott a Közgazdasági Tanszéken, 2019-től a Budapesti Gazdasági Egyetem Alkalmazott Statisztika kihelyezett tanszékének vezetője, 2020 óta a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának egyetemi docense, 2021-től a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes oktatója és az Óbudai Egyetem címzetes egyetemi tanára. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS