Tömeges leépítések a technológiai cégeknél

Tömeges leépítések a technológiai cégeknél
2023. 02. 08., 09:17

Legutóbb a Dell jelentett be nagyarányú leépítést, de sok embertől válnak meg a többiek is. Durva lesz a 2023-as elbocsátási hullám – mutatjuk a számokat.

Az elmúlt hetekben egyre nagyobb elbocsátási hullámokat jelentettek be a cégek, és a vihar nem csitul: százával, ezrével válnak meg dolgozóiktól az eddig stabilnak hitt technológiai vállalatok. Kiderült, hogy megszorít a Dow és a 3M, illetve a Dell is: a világszerte 133 ezer embert foglalkoztató hardveróriás épp' a napokban árulta el a Business Insidernek, hogy 6650 munkatársát fogják érinteni a megszorítások. Jeff Clarke társ-vezérigazgató egy alkalmazottaknak szóló, de kiszivárgott jegyzetben azzal indokolta a leépítést, hogy „a piaci feltételek továbbra is romlanak, a jövő bizonytalan”.

A Dell csak az egyik technológiai vállalat a sorban, amelyik munkatársak tömegétől válik ebben az évben. Leépít a Google, a Microsoft, vagy éppen egy olyan pénzügyi világvezető is, mint a Goldman Sachs. Ők mind az utóbbi idők gazdasági visszaeséseit teszik felelőssé a döntésért, amit az év első heteiben sorra hoznak meg a hasonló kaliberű, főleg amerikai székhelyű, de világszerte több telephellyel rendelkező cégek. A sort – elég emlékezetesen – a metaverzum divíziójával bajlódó Meta és a tulajdonost váltó Twitter kezdte tavaly, pedig már rég híre hamva sem volt a világjárványnak. A The Wall Street Journal szerint a COVID időszaknál is súlyosabb leépítések történtek 2022-ben: a technológiai vállalatok 150 ezer fővel csökkentették a személyi állományukat. Ez majdnem kétszer annyi, mint a hevesen tomboló koronavírus idején, 2020-ban elküldött kollégák száma (80 ezer fő), de idén sem sokkal rózsásabb a helyzet.

A teljesség igénye nélkül, ezek az év első heteiben bejelentett és részben, vagy egészben megvalósult legnagyobb leépítések a technológiai szektorban (forrás: Insider, Bloomberg, Reuters):

 • Dell: 5 százalék (6650 fő)
 • Pinterest: 5 százalék (150 fő)
 • Rivian: 6 százalék (kb. 600 fő)
 • Intel: 0,3 százalék (343 fő)
 • PayPal: 7 százalék (kb. 2000 fő)
 • HubSpot: 7 százalék (kb. 500 fő)
 • IBM: 1,5 százalék (kb. 3900 fő)
 • Hasbro: 15 százalék (kb. 1000 fő)
 • Dow: 5 százalék (kb. 2000 fő)
 • SAP: 2,5 százalék (kb. 3000 fő)
 • Spotify: 6 százalék (kb. 600 fő)
 • 3M: 2,6 százalék (kb. 2500 fő)
 • Google (Alphabet): 6 százalék (kb. 12000 fő)
 • Verily (Alphabet): 15 százalék (kb. 200 fő)
 • Capital One: 2,2 százalék (kb. 1100 fő)
 • Microsoft: 4,5 százalék (kb. 10000 fő)
 • Crypto.com: 20 százalék (kb. 900 fő)
 • Goldman Sachs: 6,5 százalék (kb. 3200 fő)
 • Coinbase: 20 százalék (950 fő)
 • Amazon: 1,2 százalék (kb. 18000 fő)

Ezek a cégek az elbocsátási hullámmal párhuzamosan, vagy annak következtében jó néhány egyéb intézkedést is kénytelenek voltak bevezetni. Ilyen a vezérigazgatók és az igazgatótanácsban ülők fizetésének csökkentése, a tanácsadások és projektek felfüggesztése, a divíziók és pozíciók megszüntetése, a menedzserek leépítése, a költségstruktúrák átalakítása, az új (jellemzően robotikai vagy AI) befektetés miatt eszközölt megszorítás, a termékportfolió átalakításavagy az egyszerűsített működési modell.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.