Permetezhető elektronikát fejlesztenek újgenerációs eszközökhöz

Permetezhető elektronikát fejlesztenek újgenerációs eszközökhöz
2023. 03. 23., 09:14

Egy nemzetközi tudóscsoport olyan cink-oxid nanoanyagon dolgozik, ami ultra-vékony, könnyű és hajlítható kijelzők, illetve más eszközök felületre fújható elektronikus alkatrésze lehet.

Az ausztrál, olasz és amerikai tudósok áttekintették a cink-oxid nanokristályok képességeit gyártási lehetőségeit, illetve alkalmazhatóságát, és arra jutottak, hogy az anyag a sokoldalúságának és a nanotechnológia utóbbi időben végbe ment fejlődésének köszönhetően a jövő technológiáinak számos összetevőjébe beépíthető, ide értve a mobiltelefonokat és a számítógépeket is – írták a Chemical Reviews című folyóiratban. A tanulmányt az ausztráliai RMIT Egyetem csapatát vezető Enrico Della Gaspera docens és dr. Joel van Embden fő szerzőként, míg a Padovai Egyetem professzora, Silvia Gross és a Massachusettsi Amherst Egyetem docense, Kevin Kittilstved társszerzőként jegyzi.

„A cink-oxid apró és sokoldalú részecskéit most már úgy lehet előállítani, hogy méretük, alakjuk és kémiai összetételük nanoszinten kivételesen jól szabályozható – jelentette be közleményben dr. van Embden. – Mindez a keletkező tulajdonságok pontos szabályozását eredményezi számtalan optikai, elektronikai, energetikai és érzékelő technológiában, sőt, még a mikrobiális fertőtlenítés területének alkalmazásaiban is.”

A kutatás során kiderült, hogy a cink-oxid nanokristályokat tintává lehet alakítani, hogy aztán ultravékony bevonatként különböző felületekre lehessen permetezni.

„Ezek a bevonatok látható fényben rendkívül átlátszóvá, egyidőben jó elektromos vezetővé tehetők - ez két alapvető tulajdonság, amely például érintőképernyős kijelzők készítéséhez szükséges” – mutatott rá Della Gaspera. Az RMIT szerint a nanokristályok alacsony hőmérsékleten is telepíthetők, ami alkalmassá teszi őket rugalmas műanyag hordozók bevonására, hiszen rugalmasan ellenállnak a hajlításoknak.

A csapat elmondta: máris készen állnak arra, hogy az iparral együttműködve feltárjanak olyan alkalmazásokat, amelyekben az általuk alkalmazott technikákat is használni lehet, nanoanyag-bevonatok előállítására.

Della Gaspera elmondta, hogy a csapat megközelítésének a laboratóriumból ipari környezetbe történő átültetéséhez most már külső partnerekkel is együtt kell működniük. „A méretezhetőség minden típusú nanoanyag, így a cink-oxid esetében is kihívást jelent – mondta az ausztrál docens. – Ahhoz, hogy ugyanazokat a körülményeket, amelyeket a laboratóriumban elértünk, sokkal nagyobb reakcióként tudjuk újra létrehozni, mind az alkalmazott kémia adaptálására, mind pedig a reakciókutató mérnökök újításaira szükség lesz.”

A csapatnak meg kell oldania azt a problémát is, hogy a nanokristályos bevonatok elektromos vezetőképességben kissé le vannak maradva az ipari referenciaértékekhez képest, mivel a belső szerkezetük – ami a nagyobb rugalmasságot teszi lehetővé – ebből a szempontból csak korlátozottan hatékony. Legalábbis egyelőre.

Gábor János

Főoldali kép: RMIT Egyetem

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-01 19:41:00
Megalakult a GINOP Plusz Monitoring Bizottság, ami a soron következő fontos lépés a 2021–2027 közötti uniós költségvetési időszak gazdaságfejlesztési operatív programjának végrehajtásában – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.
2023-06-01 17:41:50
A családi cégek több mint fele súlyosabban éli meg a jelenlegi gazdasági helyzetet, mint a koronavírusjárványt. A teljes nagyvállalati szektorban még borúsabb a hangulat, itt a cégek majdnem kétharmada vélekedik így – derült ki a K&H családi vállalatok kutatásából.
2023-06-01 14:41:18
Az építőipari beruházásokra vonatkozó közbeszerzések közel 50 százalékát energetikai felújításokra írják ki, amelynek célja az épületek rezsijének csökkentése. A közel 9500 hazai közoktatási intézmény szinte mindegyikében szükség lenne ilyen irányú fejlesztésre – derül ki a BUILD IT Mérnökiroda összefoglalójából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS