Permetezhető elektronikát fejlesztenek újgenerációs eszközökhöz

Permetezhető elektronikát fejlesztenek újgenerációs eszközökhöz
2023. 03. 23., 09:14

Egy nemzetközi tudóscsoport olyan cink-oxid nanoanyagon dolgozik, ami ultra-vékony, könnyű és hajlítható kijelzők, illetve más eszközök felületre fújható elektronikus alkatrésze lehet.

Az ausztrál, olasz és amerikai tudósok áttekintették a cink-oxid nanokristályok képességeit gyártási lehetőségeit, illetve alkalmazhatóságát, és arra jutottak, hogy az anyag a sokoldalúságának és a nanotechnológia utóbbi időben végbe ment fejlődésének köszönhetően a jövő technológiáinak számos összetevőjébe beépíthető, ide értve a mobiltelefonokat és a számítógépeket is – írták a Chemical Reviews című folyóiratban. A tanulmányt az ausztráliai RMIT Egyetem csapatát vezető Enrico Della Gaspera docens és dr. Joel van Embden fő szerzőként, míg a Padovai Egyetem professzora, Silvia Gross és a Massachusettsi Amherst Egyetem docense, Kevin Kittilstved társszerzőként jegyzi.

„A cink-oxid apró és sokoldalú részecskéit most már úgy lehet előállítani, hogy méretük, alakjuk és kémiai összetételük nanoszinten kivételesen jól szabályozható – jelentette be közleményben dr. van Embden. – Mindez a keletkező tulajdonságok pontos szabályozását eredményezi számtalan optikai, elektronikai, energetikai és érzékelő technológiában, sőt, még a mikrobiális fertőtlenítés területének alkalmazásaiban is.”

A kutatás során kiderült, hogy a cink-oxid nanokristályokat tintává lehet alakítani, hogy aztán ultravékony bevonatként különböző felületekre lehessen permetezni.

„Ezek a bevonatok látható fényben rendkívül átlátszóvá, egyidőben jó elektromos vezetővé tehetők - ez két alapvető tulajdonság, amely például érintőképernyős kijelzők készítéséhez szükséges” – mutatott rá Della Gaspera. Az RMIT szerint a nanokristályok alacsony hőmérsékleten is telepíthetők, ami alkalmassá teszi őket rugalmas műanyag hordozók bevonására, hiszen rugalmasan ellenállnak a hajlításoknak.

A csapat elmondta: máris készen állnak arra, hogy az iparral együttműködve feltárjanak olyan alkalmazásokat, amelyekben az általuk alkalmazott technikákat is használni lehet, nanoanyag-bevonatok előállítására.

Della Gaspera elmondta, hogy a csapat megközelítésének a laboratóriumból ipari környezetbe történő átültetéséhez most már külső partnerekkel is együtt kell működniük. „A méretezhetőség minden típusú nanoanyag, így a cink-oxid esetében is kihívást jelent – mondta az ausztrál docens. – Ahhoz, hogy ugyanazokat a körülményeket, amelyeket a laboratóriumban elértünk, sokkal nagyobb reakcióként tudjuk újra létrehozni, mind az alkalmazott kémia adaptálására, mind pedig a reakciókutató mérnökök újításaira szükség lesz.”

A csapatnak meg kell oldania azt a problémát is, hogy a nanokristályos bevonatok elektromos vezetőképességben kissé le vannak maradva az ipari referenciaértékekhez képest, mivel a belső szerkezetük – ami a nagyobb rugalmasságot teszi lehetővé – ebből a szempontból csak korlátozottan hatékony. Legalábbis egyelőre.

Gábor János

Főoldali kép: RMIT Egyetem

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-03-04 15:10:44
Januárban nagyon felpörögtek a lakáshitelek, a babaváró támogatás viszont csúnyán visszaesett a megemelt hitelösszeg dacára. A személyi kölcsönök csúcsot döntöttek, a bankszámlák egyenlege viszont bezuhant. Egyre kisebb a különbség a lakossági hitel- és betétállomány között – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!
A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS