Nem az AI veszi el a munkát, hanem olyan emberek, akik AI-val dolgoznak

Nem az AI veszi el a munkát, hanem olyan emberek, akik AI-val dolgoznak
2023. 08. 22., 14:22

Az IBM friss riportja szerint nem a mesterséges intelligencia veszélyezteti azoknak a dolgozóknak a megélhetését, akik nem használnak AI-t, hanem olyan személyek, akik aktívan élnek a benne rejlő lehetőségekkel.

A mesterséges intelligencia (AI) nem fogja egyhamar helyettesíteni a munkavállalókat, de azok az emberek, akik használják a mesterséges intelligenciát, felváltják azokat, akik nem teszik – állapítja meg az IBM technológiai óriáscég legújabb jelentése, ami a mesterséges intelligencia vállalati szektorra gyakorolt hatásait kutatja. Már most látszik, hogy a cégek nagyon gyorsan bevezetik a gyakorlati feladatellátásba a mesterséges intelligenciát, hogy legalább részben felszabadítsák az alkalmazottak idejét, hogy személyre szabott figyelmet igénylő munkákat adjanak nekik. Az AI pedig végzi tovább azokat a feladatokat, amelyekre előzetesen betanították őket.

Az IBM által megszólaltatott vállalatvezetők becslése szerint a következő három évben a munkaerő 40 százalékának készségeit kell alaposan kicsiszolgatni az AI és az automatizálás bevezetése miatt. Ez azt jelenti, hogy

a világ 3,4 milliárd munkavállalójából körülbelül 1,4 milliárdot biztosan érinteni fog ez a folyamat.

Az elmúlt két évben számos elismert felsőoktatási intézmény, például a Cambridge-i Egyetem és az Edinburgh-i Egyetem programja foglalkozott az AI etikájával és azzal, hogy a területen dolgozók hogyan építhetnek védőkorlátokat a technológia köré. A nyílt online oktatási szolgáltatók mindeközben AI-ra és a gépi tanulásra összpontosító tanfolyamokat és diplomákat kezdtek el kínálni abban a reményben, hogy egyre többen választják majd ezeket, hogy fejlesszék a készségeiket.

A LinkedIn 2023 augusztusában közzétett Future of Work riportja szerint idén a szingapúri munkavállalók járnak az élen: a világon ők gyorsították fel a legjobban az AI munkahelyi alkalmazását. Utánuk Finnország, Írország, India és Kanada következik a sorban: az itt élő munkavállalók szintén nagyon nagy arányban adtak hozzá különböző AI-képzettségeket a profiljukhoz.

A jelentés azt állítja, hogy az AI-készségeket olyanok is elsajátítják, akik nem elsősorban a technológiai szektorban tevékenykednek: rengetegen vértezték fel magukat mesterséges intelligencia ismeretekkel a kiskereskedelmi, az oktatási és a pénzügyi szolgáltatási területeken is. A STEM-képességek (tudományos-technológiai tudományágak ismeretei) hamarosan kezdőtétnek, vagyis egy-egy munkakör belépési szintű követelményeinek fognak számítani, míg a vezetők inkább az emberi tényezők, így az időgazdálkodás és az együttműködési készségek fejlesztésére fognak összpontosítani.

Az IBM által megkérdezett vezetők mintegy 87 százaléka szerint az embereket nem fogja helyettesíteni a mesterséges intelligencia, de a generatív AI kiegészíti majd a szerepüket. Azt is valószínűnek tartják, hogy az alacsonyabb képzettségű alkalmazottakra vár a legtöbb jelentős változás, ám a legnagyobb mértékben mégis a belépő szintű pozíciókat rengeti meg az AI.

Ez a megállapítás alig három hónappal azután érkezett az IBM-től, hogy a vállalat vezérigazgatója, Arvind Krishna aggodalmát fejezte ki a személyi állomány miatt. Azt mondta, „könnyen elképzelhető”, hogy az általuk foglalkoztatott 26 ezer ember 30 százalékát „öt éven belül felváltja az AI és az automatizálás”. A vállalatoknak ennek ellenére csak azt kell majd biztosítaniuk, hogy az AI-alapú gépek az embereknek dolgozzanak, és ne fordítva – áll a riportban.

Gábor János

Főoldali kép: IBM

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 18:10:16
A menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS