Nem az AI veszi el a munkát, hanem olyan emberek, akik AI-val dolgoznak

Nem az AI veszi el a munkát, hanem olyan emberek, akik AI-val dolgoznak
2023. 08. 22., 14:22

Az IBM friss riportja szerint nem a mesterséges intelligencia veszélyezteti azoknak a dolgozóknak a megélhetését, akik nem használnak AI-t, hanem olyan személyek, akik aktívan élnek a benne rejlő lehetőségekkel.

A mesterséges intelligencia (AI) nem fogja egyhamar helyettesíteni a munkavállalókat, de azok az emberek, akik használják a mesterséges intelligenciát, felváltják azokat, akik nem teszik – állapítja meg az IBM technológiai óriáscég legújabb jelentése, ami a mesterséges intelligencia vállalati szektorra gyakorolt hatásait kutatja. Már most látszik, hogy a cégek nagyon gyorsan bevezetik a gyakorlati feladatellátásba a mesterséges intelligenciát, hogy legalább részben felszabadítsák az alkalmazottak idejét, hogy személyre szabott figyelmet igénylő munkákat adjanak nekik. Az AI pedig végzi tovább azokat a feladatokat, amelyekre előzetesen betanították őket.

Az IBM által megszólaltatott vállalatvezetők becslése szerint a következő három évben a munkaerő 40 százalékának készségeit kell alaposan kicsiszolgatni az AI és az automatizálás bevezetése miatt. Ez azt jelenti, hogy

a világ 3,4 milliárd munkavállalójából körülbelül 1,4 milliárdot biztosan érinteni fog ez a folyamat.

Az elmúlt két évben számos elismert felsőoktatási intézmény, például a Cambridge-i Egyetem és az Edinburgh-i Egyetem programja foglalkozott az AI etikájával és azzal, hogy a területen dolgozók hogyan építhetnek védőkorlátokat a technológia köré. A nyílt online oktatási szolgáltatók mindeközben AI-ra és a gépi tanulásra összpontosító tanfolyamokat és diplomákat kezdtek el kínálni abban a reményben, hogy egyre többen választják majd ezeket, hogy fejlesszék a készségeiket.

A LinkedIn 2023 augusztusában közzétett Future of Work riportja szerint idén a szingapúri munkavállalók járnak az élen: a világon ők gyorsították fel a legjobban az AI munkahelyi alkalmazását. Utánuk Finnország, Írország, India és Kanada következik a sorban: az itt élő munkavállalók szintén nagyon nagy arányban adtak hozzá különböző AI-képzettségeket a profiljukhoz.

A jelentés azt állítja, hogy az AI-készségeket olyanok is elsajátítják, akik nem elsősorban a technológiai szektorban tevékenykednek: rengetegen vértezték fel magukat mesterséges intelligencia ismeretekkel a kiskereskedelmi, az oktatási és a pénzügyi szolgáltatási területeken is. A STEM-képességek (tudományos-technológiai tudományágak ismeretei) hamarosan kezdőtétnek, vagyis egy-egy munkakör belépési szintű követelményeinek fognak számítani, míg a vezetők inkább az emberi tényezők, így az időgazdálkodás és az együttműködési készségek fejlesztésére fognak összpontosítani.

Az IBM által megkérdezett vezetők mintegy 87 százaléka szerint az embereket nem fogja helyettesíteni a mesterséges intelligencia, de a generatív AI kiegészíti majd a szerepüket. Azt is valószínűnek tartják, hogy az alacsonyabb képzettségű alkalmazottakra vár a legtöbb jelentős változás, ám a legnagyobb mértékben mégis a belépő szintű pozíciókat rengeti meg az AI.

Ez a megállapítás alig három hónappal azután érkezett az IBM-től, hogy a vállalat vezérigazgatója, Arvind Krishna aggodalmát fejezte ki a személyi állomány miatt. Azt mondta, „könnyen elképzelhető”, hogy az általuk foglalkoztatott 26 ezer ember 30 százalékát „öt éven belül felváltja az AI és az automatizálás”. A vállalatoknak ennek ellenére csak azt kell majd biztosítaniuk, hogy az AI-alapú gépek az embereknek dolgozzanak, és ne fordítva – áll a riportban.

Gábor János

Főoldali kép: IBM

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS