Kétharmadával kerül többe egy csúcs iPhone ma, mint a márka történetének elején

Kétharmadával kerül többe egy csúcs iPhone ma, mint a márka történetének elején
2023. 02. 06., 15:45

Az Apple készülékei 2009-ben is prémium áron találtak gazdára, de mindent egybevetve sokkal többet adunk értük napjainkban, mint akkor. Főleg Magyarországon.

Ha elvonatkoztatunk a magyarországi adóterhektől és az átváltásból eredő költségektől, akkor is elképesztő mértékű az iPhone-ok elmúlt 13 évben tapasztalt drágulása. A készülékek elsősorban a márka remekül felépített arculata miatt ennyire kelendőek, de nyilván sokat nyom a latban, hogy a hűséges vásárlók jellemzően nem csalódnak az egyre jobb technológiai háttérben, a gazdag alkalmazáskínálatban, a stabil működésben és az iPhone-ok viszonylag hosszú élettartamában. Mindez ugyanakkor egyre többe kerül, és nem is kevéssel!

Az Amerikában adott pillanatban elérhető legdrágább iPhone ára 962 dollárról 1.600-ra (350 ezerről 581 ezer forintra) emelkedett. A két küszöbértéket a 2009-es iPhone 3GS infláció mértékével korrigált ára, illetve a 2022-es csúcsmodell, az egy terabájtos 14 Pro Max tengeren túli kiskereskedelmi ára adja ki és összességében 66 százalékos áremelkedést jelent - mutat rá a Business Insider. Nekünk magyaroknak persze a ráterhelődő 27 százalékos ÁFA, illetve az átváltási költségek miatt még ennél is sokkal-sokkal többe kerül ugyanaz a készülék, de a differencia talán még sosem volt ennyire súlyos.

Forrás: Apple

Amíg egy vásárló az USÁ-ban 581.000 forint értékű dollárt ad egy egyterás iPhone 14 Pro Maxért, mire ugyanez a készülék a magyar boltok polcaira kerül, már újabb 62,5 százalékkal többet, 929.990 forintot kérnek érte. Ez kb. 2.560 dollár, amitől egy tengerentúli vevő valószínűleg röhögőgörcsben törne ki, főleg ha meghallaná, hogy egy olyan ország történik, ahol az átlagkereset alig ötöde az amerikainak.

Persze az USÁ-ban élő vásárlókat ugyanúgy rosszul érinti, hogy többet kell fizetniük a kedvenc telefonjukért, de a márka gondosan-szorgosan felépített arculata – amivel hűséges vásárlók tömegét gyűjtötte maga köré – még mindig hatékonyan őrzi a készülékeihez ragaszkodó közönséget. Tim Cook vezérigazgató épp' a múlt héten közölte az Apple befektetőivel, hogy a telefonokért a magasabb összeget is ki fogják adni az emberek, hiszen az életükbe teljesen beépült az iPhone-ok használata.

 „Azt gondolom, hogy az emberek továbbra is a lehető legjobbat fogják beszerezni abban a kategóriában, amit megengedhetnek maguknak”

- fogalmazott Cook, aki szerint az Apple termékek elmúlt pár évben tapasztalt áremelkedései teljesen fenntartható mértékűek. A számok őt igazolják, hiszen a vállalat stabil növekedési pályán tartja az értékesítéseket, és 2019 óta csupán tavaly tapasztalt kisebb mértékű, ötszázalékos annuális csökkenést.

Az Apple 2007-ben mutatta be a világnak az úttörőnek számító, csupán egyetlen fizikai gombbal rendelkező iPhone-t, amiből először az iPhone 3, majd az iPhone 3GS nőtt ki, meghozva a vállalatnak az első nemzetközi sikereket. Azóta – és ezt nagyban köszönheti a telefonokat övező rajongásnak – a világ egyik legértékesebb cégévé vált: 2018-ban első amerikai vállalatként átlépte a lélektani egybillió dolláros értékhatárt, amit a 2021-es év közepére majdnem megháromszorozott és jelenleg is közel 2,5 billió dolláron áll. Ez a siker persze nem vitathatatlan, hiszen a The Washington Post korábban leleplezte őket, hogy az infláció mértékét jócskán meghaladó mértékben drágítják a készülékeiket. Ez talán nem etikus, viszont biztosan nem rengeti meg a sikert, amíg nem jön egy iPhone-nál is innovatívabb alternatíva. Nem véletlen, hogy ezeket is igyekeznek saját márkán belül letenni az asztalra, olyan újításokkal, mint az automatikus segélyhívás, vagy a műhold kapcsolaton keresztül leadott vészjelzés.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS