Kétharmadával kerül többe egy csúcs iPhone ma, mint a márka történetének elején

Kétharmadával kerül többe egy csúcs iPhone ma, mint a márka történetének elején
2023. 02. 06., 15:45

Az Apple készülékei 2009-ben is prémium áron találtak gazdára, de mindent egybevetve sokkal többet adunk értük napjainkban, mint akkor. Főleg Magyarországon.

Ha elvonatkoztatunk a magyarországi adóterhektől és az átváltásból eredő költségektől, akkor is elképesztő mértékű az iPhone-ok elmúlt 13 évben tapasztalt drágulása. A készülékek elsősorban a márka remekül felépített arculata miatt ennyire kelendőek, de nyilván sokat nyom a latban, hogy a hűséges vásárlók jellemzően nem csalódnak az egyre jobb technológiai háttérben, a gazdag alkalmazáskínálatban, a stabil működésben és az iPhone-ok viszonylag hosszú élettartamában. Mindez ugyanakkor egyre többe kerül, és nem is kevéssel!

Az Amerikában adott pillanatban elérhető legdrágább iPhone ára 962 dollárról 1.600-ra (350 ezerről 581 ezer forintra) emelkedett. A két küszöbértéket a 2009-es iPhone 3GS infláció mértékével korrigált ára, illetve a 2022-es csúcsmodell, az egy terabájtos 14 Pro Max tengeren túli kiskereskedelmi ára adja ki és összességében 66 százalékos áremelkedést jelent - mutat rá a Business Insider. Nekünk magyaroknak persze a ráterhelődő 27 százalékos ÁFA, illetve az átváltási költségek miatt még ennél is sokkal-sokkal többe kerül ugyanaz a készülék, de a differencia talán még sosem volt ennyire súlyos.

Forrás: Apple

Amíg egy vásárló az USÁ-ban 581.000 forint értékű dollárt ad egy egyterás iPhone 14 Pro Maxért, mire ugyanez a készülék a magyar boltok polcaira kerül, már újabb 62,5 százalékkal többet, 929.990 forintot kérnek érte. Ez kb. 2.560 dollár, amitől egy tengerentúli vevő valószínűleg röhögőgörcsben törne ki, főleg ha meghallaná, hogy egy olyan ország történik, ahol az átlagkereset alig ötöde az amerikainak.

Persze az USÁ-ban élő vásárlókat ugyanúgy rosszul érinti, hogy többet kell fizetniük a kedvenc telefonjukért, de a márka gondosan-szorgosan felépített arculata – amivel hűséges vásárlók tömegét gyűjtötte maga köré – még mindig hatékonyan őrzi a készülékeihez ragaszkodó közönséget. Tim Cook vezérigazgató épp' a múlt héten közölte az Apple befektetőivel, hogy a telefonokért a magasabb összeget is ki fogják adni az emberek, hiszen az életükbe teljesen beépült az iPhone-ok használata.

 „Azt gondolom, hogy az emberek továbbra is a lehető legjobbat fogják beszerezni abban a kategóriában, amit megengedhetnek maguknak”

- fogalmazott Cook, aki szerint az Apple termékek elmúlt pár évben tapasztalt áremelkedései teljesen fenntartható mértékűek. A számok őt igazolják, hiszen a vállalat stabil növekedési pályán tartja az értékesítéseket, és 2019 óta csupán tavaly tapasztalt kisebb mértékű, ötszázalékos annuális csökkenést.

Az Apple 2007-ben mutatta be a világnak az úttörőnek számító, csupán egyetlen fizikai gombbal rendelkező iPhone-t, amiből először az iPhone 3, majd az iPhone 3GS nőtt ki, meghozva a vállalatnak az első nemzetközi sikereket. Azóta – és ezt nagyban köszönheti a telefonokat övező rajongásnak – a világ egyik legértékesebb cégévé vált: 2018-ban első amerikai vállalatként átlépte a lélektani egybillió dolláros értékhatárt, amit a 2021-es év közepére majdnem megháromszorozott és jelenleg is közel 2,5 billió dolláron áll. Ez a siker persze nem vitathatatlan, hiszen a The Washington Post korábban leleplezte őket, hogy az infláció mértékét jócskán meghaladó mértékben drágítják a készülékeiket. Ez talán nem etikus, viszont biztosan nem rengeti meg a sikert, amíg nem jön egy iPhone-nál is innovatívabb alternatíva. Nem véletlen, hogy ezeket is igyekeznek saját márkán belül letenni az asztalra, olyan újításokkal, mint az automatikus segélyhívás, vagy a műhold kapcsolaton keresztül leadott vészjelzés.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 15:13:00
A magyar rendszerváltást követő privatizációs tranzakciókba csöppenő hazai ügyvédeknek a 90-es évek közepén még újdonság volt, ma azonban már csak egyszerű technikai feladat egy cégfelvásárlást célzó tranzakció előtt az eladásra kínált társaság vagy üzletág (együtt: a céltársaság) „átvilágítása”. Ezt az amerikai jogi zsargonban a latinból kölcsönzött „due diligence”-nek nevezik, amely szószerint „kellő gondosságként” fordítható magyarra, de a fúziós ügyekre szakosodott magyar ügyvédek is inkább a latin megnevezést használják. A legfontosabb tudnivalókat dr. Papp Álmos, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners versenyjogi csoportjának vezetője foglalja össze.
2023-03-21 14:13:30
A hazai nagyvállalatok idén nem várnak árbevétel- és profitnövekedést. A cégek több mint egy éve csökkenő profittal számolnak, ami most negatív rekordot ért el, emellett az árbevétel várt változása is negatív előjelű – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményeiből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS