Jön a vezeték nélkül tölthető implantátum – A pacemaker sem szorul cserére

Jön a vezeték nélkül tölthető implantátum – A pacemaker sem szorul cserére
2023. 11. 20., 12:10

Kínai kutatók építettek olyan vezeték nélküli töltőt, amit biztonságosan be lehet ültetni az emberi testbe. Biológiailag lebomló, de nem ez a legnagyobb előnye, hanem az, hogy nincs szükség újabb műtétre az implantátum, például egy pacemaker cseréjéhez.

A jövőben nem kell megismételni veszélyes műtéti beavatkozásokat csupán azért, hogy akkumulátort cseréljenek egy implantátum, például egy pacemaker belsejében. A találmányt a kínai Lanzhou Egyetem tudósai jegyzik – osztotta meg a South China Morning Post.

Az orvostechnológia fejlődése jó ideje lehetővé teszi, hogy bioelektronikus eszközöket, például pacemakereket ültessünk az emberi testbe. Ezeknek a rendszereknek az energiaforrásai azonban vagy a testen kívül helyezkednek el, vagy kisebb akkumulátorokat használnak hozzájuk, viszont ezek idővel lemerülnek és cserére szorulnak, ami újabb traumával és hosszú lábadozási idővel jár a betegnek, illetve ismételt kiadást az egészségügyi rendszereknek.

Míg a pacemaker esetében vannak már ígéretes módszerek, például arra, hogy maga a szívverés töltse fel őket energiával, akadnak implantátumok, amelyeknél ez a megoldás nem alkalmazható, mert például megfigyelési célokra vagy gyógyszeradagolásra fejlesztették őket. Ezekben talán még hasznosabb kiegészítő lenne egy vezeték nélküli energiaforrás. Biológiailag lebomló energiaellátó egységek szintén készültek már, de ezek kapacitása visszafogottra sikerült, így pont a leglényegesebb szempont, a cserementesség nem tudott teljesülni. Alternatív megoldásként bőrön keresztül történő vezetékes töltést is alkották már, ami viszont növeli a helyi gyulladás kockázatát, így ez megint csak nem ideális egy implantátum üzemeltetésére.

A Lanzhou Egyetem kutatói a fenti problémákra reagálva alkottak egyszerűbb kialakítást, ami egyrészt kiváló energiatárolásra, másrészt elég puha ahhoz, hogy alkalmazkodjon a test, a szövetek és a szervek különböző formáihoz. Az eszköz magnéziumtekercsből, töltőből és olyan cink-ion hibrid szuperkondenzátorokból áll, amelyek energiatároló modulként működnek. Egy másik magnéziumtekercs a bőrre kerül, közvetlenül az implantátum fölé - és ezen keresztül vezeték nélkül tölthető. Az energiaellátó rendszer, valamint a biokompatibilis implantátum polimer- és viaszrétegekbe helyezhető, ami rugalmasságot és védelmet biztosít a rövid távú lebomlás ellen. A kapszula rétegeinek vastagságának variálásával kiválóan szabályozható tehát az eszköz testen belüli élettartama. A kutatók arról is gondoskodtak, hogy a cink és a magnézium mennyisége a napi ajánlott bevitel értékénél alacsonyabb legyen, vagyis a szerkezet lebomlása nem jár semmiféle túladagolással vagy mellékhatással.

A rendszer működőképességét élesztőgombával fertőzött, lázas patkányokon demonstrálták. A kísérleti állatokba ültetett eszköz sikerrel adagolta a gyulladáscsökkentő gyógyszert, így az implantátummal rendelkező egyedek jelentősen alacsonyabb testhőmérsékletet produkáltak, mint azok, amelyekbe nem ültették be a készüléket.

A csapatnak van még bőven feladata a találmánnyal, mielőtt szóba kerülhetnek az emberkísérletek. Ezek közül az egyik legfontosabb az, hogy kitalálják: milyen módon lehet biztonságosan lekapcsolni, mert jelenleg egészen addig működik, amíg nem hagyják lemerülni. A tudósok szerint mindenesetre már az eszköz prototípusa megnyitja az utat a jövő implantátumainak vezeték nélküli töltése előtt.

Gábor János

Főoldali kép: UCSF Health

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS