A rákkezelést és a régészetet is forradalmasíthatja a rugalmas röntgen

A rákkezelést és a régészetet is forradalmasíthatja a rugalmas röntgen
2023. 11. 06., 17:10

Új, felxibilis érzékelőket fejlesztettek röntgen vizsgálatokhoz - legyenek azok egészségügyi, biztonsági vagy régészeti megoldások. Az eszköz gyakorlatilag egy új anyag, amivel leutánozták az emberi szöveteket.

Az emberi szövetek reprodukálása röntgen vizsgálatoknál használt érzékelő lapokban teljesen új utat nyit a daganatok, csontok és szervek pontosabb és biztonságosabb képalkotásában, sőt, akár a reptéri csomag- és utasellenőrzésben vagy régészeti leletek sérülésmentes átvizsgálásában is.

A brit Surrey Egyetem kutatóinak rugalmas röntgensugár-detektora lehetővé teszi a fentebb sorolt eljárások során szükség képalkotás pontosságának és biztonságának fokozását. Az anyag egyébként olcsó és érzékeny, ami már eleve a nagy, merev és drága hagyományos röntgen detektorok fölé emeli, ráadásul bármilyen vizsgálandó tárgy köré hajlítható, formázható.

Az új anyag létrehozásáról szóló tanulmány vezető kutatója, Dr. Prabodhi Nanayakkara szerint a matériájuk sikeresen utánozza az emberi szövetek tulajdonságait, amivel segíti a jelenlegi technológiákkal tulajdonképpen kivitelezhetetlen, élő dózismérést. A sugárterápia során valós időben mérhető sugárdózis óriási jelentőséggel bírhat a daganatos betegek kezelése során, hiszen megelőzhető vele a túlexpozíció, ezzel párhuzamosan pedig minimalizálhatóvá válnak a mellékhatások.

Az új anyag szerves félvezetőkön, hidrogén és szén vegyületein alapul, amelyek képesek vezetni az elektromosságot. A szerves félvezetők rugalmasabbak és olcsóbbak, mint a hagyományos félvezetők, például a szilícium vagy a germánium, de alacsonyabb a röntgenérzékenységük és a felbontásuk. Ennek a korlátnak a kiküszöbölésére a Surrey Egyetem Fejlett Technológiai Intézetének kutatói kis mennyiségű, nagy atomszámú elemet, például jódot és brómot adtak egy szerves félvezető tintához, ezáltal javult az anyag röntgenelnyelése és kontrasztja, így alkalmassá vált a kiváló minőségű röntgenképalkotásra.

A kutatók különböző objektumokon, például emberi kézen, érmén és kövületeken tesztelték az új detektort, majd megállapították, hogy tiszta és részletes képeket készít – összegzi az Advanced Science folyóiratban közzétett tanulmány.

„Ezt az új technológiát számos területen lehetne alkalmazni, például sugárterápiában, régészeti műtárgyak szkennelésében és biztonsági rendszerekben. Örömmel látjuk, hogy a technológia valódi ígéretet mutat a legkülönbözőbb felhasználási célokra” – kommentálta az eredményeket Ravi Silva professzor, a Surrey Fejlett Technológiai Intézet igazgatója. A tanulmány társszerzője, az Imperial College London professzora, Martin Heeney hozzátette: a csapat már jó ideje dolgozik a hagyományos szerves félvezetők nehéz analógjainak kifejlesztésén.

A kutatók remélik, hogy új, rugalmas röntgensugár-detektoruk megnyitja az utat a hozzáférhetőbb és megfizethetőbb röntgenképalkotás előtt, mind ipari, mind biztonságtechnikai, mind pedig egészségügyi alkalmazásokban.

Gábor János

Főoldali kép: Dr. Prabodhi Nanayakkara - Surrey Egyetem

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS