Minden eddiginél olcsóbb és hatékonyabb napelemek jönnek

Minden eddiginél olcsóbb és hatékonyabb napelemek jönnek
2023. 02. 22., 09:51

A megoldás kulcsát egy amerikai-kanadai-svájci kutatócsoportnak sikerült megtalálnia, és ha sikerül piacra jutniuk, az paradigmaváltó lesz a megújuló energiaforrások tömeges felhasználásában.

Hamarosan még jobban rájár a rúd a gazdaságukat fosszilis energiaforrásokra és főleg azok exportjára alapozó államokra, hiszen az olyan megújulók, mint a napelemek az évtizedekkel ezelőtti jóslatoknak megfelelően egyre szélesebb közönség számára elérhető, de jóval nagyobb tempóban is esik az áruk, mint arra akár 20 évvel ezelőtt számítani lehetett. Ez a helyzet még tovább fokozódhat, ha sikerül piacra juttatni a Toledói Egyetem által vezetett kutatás eredményét. A Science-ben közölt tanulmányból vastagon kivette a részét a Washingtoni, a Torontói és a Northwestern Egyetem, valamint a Svájci Szövetségi Anyagtudományi és Technológiai Laboratórium.

A nemzetközi kutatócsoport fizikusainak sikerült leküzdeniük egy jelentős akadályt, ami eddig a halogenid-perovszkitokkal létrehozott napelemek kereskedelmi forgalomba hozatalának útjában állt. Ez az anyagosztály a szilícium olcsóbb és nagyobb hatásfokú helyettesítését ígéri.

„A perovszkit napelemek új utat nyitnak a napenergia költségeinek csökkentése felé, mivel nagy teljesítmény-átalakítási hatásfokkal és alacsony előállítási költséggel rendelkeznek” – nyilatkozta a Toledói Egyetem fizikaprofesszora. Dr. Yanfa Yan hozzáfűzte: ahhoz, hogy ezt kijelenthessék, meg kellett bizonyosodniuk arról, hogy a feltörekvő napelemtechnológia kültéri működés közben ia kellően tartós, hiszen évtizedekig kell fennmaradnia a szabadban – mindenféle időjárási és hőmérsékleti viszonyok között, anélkül, hogy korrodálódna vagy tönkremenne. „Ez a kihívás többé nem jelent akadályt a perovszkit napelemekben rejlő lehetőségek kiaknázása előtt, mivel az úttörő munkánk javította az eszköz stabilitását.”

A csapat a kutatások során azonosított egy olyan vegyületet, ami növeli a tapadást és a mechanikai szívósságot. Az ezzel az anyaggal kezelt perovszkit napelemek megőrizték a nagy teljesítmény-átalakítási hatékonyságot, és kiváló tartósságot mutattak egy 3500 órán át tartó, szimulált üzemidő-kísérletben, amely során folyamatos napsugárzásnak tették ki. A kültéri napfénynek megfelelő behatás egyértelművé tette, hogy „a foszfin-tartalmú Lewis-bázis molekulák erősen kötődnek a perovszkit felületéhez, és nagyon kedvező hatásokat gyakorolnak a perovszkitfilm, illetve az azzal bevont napelemek minőségére” – fejtegette a professzor. Az ehhez használt DPPP, vagyis 1,3-bisz(difenil-foszfino)-propán egy alacsony költségű és könnyen hozzáférhető, kereskedelmi forgalomban elérhető termék, íga kiválóan alkalmassá perovszkit napelemek gyártására és kereskedelmi forgalomba hozására.

A kutatók szerint a következő lépés a technológia előremozdítása érdekében az, hogy az eredményeiket perovszkitpanelek stabilizálására használják, mert a benne rejlő lehetőségek további kiaknázása „kulcsfontosságú prioritás a világgazdaság folyamatban lévő szén-dioxid-mentesítéséhez” – szögezte le Dr. Chongwen Li, a tanulmány fő szerzője. A tudós jelezte, hogy a sikeres demonstráció után készen állnak a perovszkit napelemek stabilitásának javítására és skálázására, majd a tömeggyártás alapjául szolgáló prototípus elkészítéséra.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-04 15:17:17
Az MNB értesítette a K&H Biztosító Zrt.-t Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási pályázata pozitív elbírálásáról. Az új konstrukció forgalmazása így akár azonnal indulhat. Ezzel már 12 minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás érhető el a piacon.
2023-06-03 11:48:28
Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? Sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül szinte lehetetlen eljutni az illetékesig. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS