Google: az AI minden vállalat minden termékére hatással lesz

Google: az AI minden vállalat minden termékére hatással lesz
2023. 04. 18., 09:22

A keresőóriás anyacégének, az Alphabetnek a vezérigazgatója nem csinált titkot belőle, hogy milyen folyamatok indultak el a mesterséges intelligencia térnyerésével. Sundar Pichai az eltűnő állásokról is jóslatokba bocsátkozott.

A Google-t is birtokló Alphabet vezére a CBS 60 perc című műsorának legutóbbi vendége volt: a tévés interjúban több meghökkentő állítást tett a mesterséges intelligencia jövőjéről, illetve saját cégének márciusban – nem túl átütő sikerrel – bemutatott chatbotjáról, a Bardról. Utóbbival és a konkurens OpenAI termékével, az egyelőre minden sikert learató ChatGPT-vel összefüggésben mutatta be a mesterséges intelligencia széleskörű hatásait.

Az interjút szemléző Business Insider azt írja, Pichai szerint a mesterséges intelligencia segíthetne az orvosoknak abban, hogy a diagnózis felállítása során biztosabb kézzel azonosítsák a súlyos betegségeket. Úgy véli, a klinikai radiológus például tipikusan olyan szerepkör, amelynek a hatékonyságán egy AI képelemző zsenialitása sokat javíthat. A vezérigazgató megjegyezte: a mesterséges intelligencia, ha el nem is tűntet, de biztosan fel fog kavarni bizonyos munkaköröket. Köztük lesznek várhatóan az írók, a könyvelők, az építészek, sőt, a szoftvermérnökök is. A Google egyik korábbi vizsgálata megállapította, hogy a ChatGPT – hipotetikusan – már most át tudna menni állásinterjúkon, és elméleti síkon fel is vehetnék egy céghez, például kezdő szoftvermérnökként.

„[Az AI] minden vállalat minden termékére hatással lesz  mondta a beszélgetésben Sundar Pichai, majd a generatív AI-t 'szupererős asszisztensnek' nevezte. És miért ne használnánk ki egy szupererős asszisztens előnyeit, aki mindenben segít, amit csinálunk?”

A Google márciusban mutatta be a nyilvánosságnak a Bard nevű chatbotot, ami szöveges választ ad a felhasználók kérdéseire és felszólításaira. A terméket úgy tervezték, hogy „fokozza a termelékenységet, felgyorsítsa az ötleteket és táplálja a kíváncsiságot”. Igaz, a Bard megjelenése a ChatGPT októberi elindítására adott válasz akart lenni, annak sikerét egyelőre megközelíteni sem tudta, hiszen az OpenAI mindenki számára hozzáférhetővé tett mesterséges intelligenciája az internet történetének leggyorsabban növekvő fogyasztói alkalmazása lett: mindössze két hónap alatt elérte a 100 millió felhasználót.

A bot vírusszerű terjedése sokkolta a technológiai iparágat, ami versenyfutást is indított el, az új AI-termékek piacra dobása érdekében, és arra késztette, például az Alphabetet, hogy házon belül „vörös kódot” hirdessen. Mindeközben a Microsoft, a Google régi riválisa és az OpenAI egyik kiemelt befektetője kiadott egy AI-alapú verziót a Bing keresőre, ami így végre versenytársa lehet a Google Search-nek.

„A mesterséges intelligencia az emberiség történetének legmélyrehatóbb technológiája lehet. A legmélyebb, amelyen az emberiség dolgozik: sokkal mélyebb, mint a tűz, az elektromosság vagy bármi, amit a múltban csináltunk – áradozott a Google-vezér. – Olyan technológiát fejlesztünk, ami egy napon biztosan sokkal alkalmasabb bármire, amit eddig láttunk.”

A Google vezetői korábban igyekeztek hangsúlyozni, hogy a vállalat felelősségteljesen közelíti meg az AI fejlesztését, viszont az egyes alkalmazottak körében frusztrációt váltott ki, és állítólag ki is fejezték aggodalmukat a túl gyorsan bevezetett AI-termékek miatt. Pichai a CBS-nek megerősítette, hogy személy szerint neki is vannak félelmei az AI-technológiák kapcsán: bevallotta, hogy az AI-fejlesztés sebessége és a nem megfelelő módon történő alkalmazással kapcsolatos aggodalmai szó szerint nem hagyják aludni.

Gábor János

Főoldali kép: Sundar Pichai egy korábbi, a Mobil Világkongresszuson tartott előadásán. (Forrás: Wikipedia)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-03 09:09:44
Több nagybank csökkentette az elmúlt hetekben a kamatait, így a lakáshiteleknél egyre több ajánlatot találhatunk 10 százalék alatti kamattal, de van már 8 százaléknál kisebb is. A folytatás azonban göröngyösebbé is válhat – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS