Google: az AI minden vállalat minden termékére hatással lesz

Google: az AI minden vállalat minden termékére hatással lesz
2023. 04. 18., 09:22

A keresőóriás anyacégének, az Alphabetnek a vezérigazgatója nem csinált titkot belőle, hogy milyen folyamatok indultak el a mesterséges intelligencia térnyerésével. Sundar Pichai az eltűnő állásokról is jóslatokba bocsátkozott.

A Google-t is birtokló Alphabet vezére a CBS 60 perc című műsorának legutóbbi vendége volt: a tévés interjúban több meghökkentő állítást tett a mesterséges intelligencia jövőjéről, illetve saját cégének márciusban – nem túl átütő sikerrel – bemutatott chatbotjáról, a Bardról. Utóbbival és a konkurens OpenAI termékével, az egyelőre minden sikert learató ChatGPT-vel összefüggésben mutatta be a mesterséges intelligencia széleskörű hatásait.

Az interjút szemléző Business Insider azt írja, Pichai szerint a mesterséges intelligencia segíthetne az orvosoknak abban, hogy a diagnózis felállítása során biztosabb kézzel azonosítsák a súlyos betegségeket. Úgy véli, a klinikai radiológus például tipikusan olyan szerepkör, amelynek a hatékonyságán egy AI képelemző zsenialitása sokat javíthat. A vezérigazgató megjegyezte: a mesterséges intelligencia, ha el nem is tűntet, de biztosan fel fog kavarni bizonyos munkaköröket. Köztük lesznek várhatóan az írók, a könyvelők, az építészek, sőt, a szoftvermérnökök is. A Google egyik korábbi vizsgálata megállapította, hogy a ChatGPT – hipotetikusan – már most át tudna menni állásinterjúkon, és elméleti síkon fel is vehetnék egy céghez, például kezdő szoftvermérnökként.

„[Az AI] minden vállalat minden termékére hatással lesz  mondta a beszélgetésben Sundar Pichai, majd a generatív AI-t 'szupererős asszisztensnek' nevezte. És miért ne használnánk ki egy szupererős asszisztens előnyeit, aki mindenben segít, amit csinálunk?”

A Google márciusban mutatta be a nyilvánosságnak a Bard nevű chatbotot, ami szöveges választ ad a felhasználók kérdéseire és felszólításaira. A terméket úgy tervezték, hogy „fokozza a termelékenységet, felgyorsítsa az ötleteket és táplálja a kíváncsiságot”. Igaz, a Bard megjelenése a ChatGPT októberi elindítására adott válasz akart lenni, annak sikerét egyelőre megközelíteni sem tudta, hiszen az OpenAI mindenki számára hozzáférhetővé tett mesterséges intelligenciája az internet történetének leggyorsabban növekvő fogyasztói alkalmazása lett: mindössze két hónap alatt elérte a 100 millió felhasználót.

A bot vírusszerű terjedése sokkolta a technológiai iparágat, ami versenyfutást is indított el, az új AI-termékek piacra dobása érdekében, és arra késztette, például az Alphabetet, hogy házon belül „vörös kódot” hirdessen. Mindeközben a Microsoft, a Google régi riválisa és az OpenAI egyik kiemelt befektetője kiadott egy AI-alapú verziót a Bing keresőre, ami így végre versenytársa lehet a Google Search-nek.

„A mesterséges intelligencia az emberiség történetének legmélyrehatóbb technológiája lehet. A legmélyebb, amelyen az emberiség dolgozik: sokkal mélyebb, mint a tűz, az elektromosság vagy bármi, amit a múltban csináltunk – áradozott a Google-vezér. – Olyan technológiát fejlesztünk, ami egy napon biztosan sokkal alkalmasabb bármire, amit eddig láttunk.”

A Google vezetői korábban igyekeztek hangsúlyozni, hogy a vállalat felelősségteljesen közelíti meg az AI fejlesztését, viszont az egyes alkalmazottak körében frusztrációt váltott ki, és állítólag ki is fejezték aggodalmukat a túl gyorsan bevezetett AI-termékek miatt. Pichai a CBS-nek megerősítette, hogy személy szerint neki is vannak félelmei az AI-technológiák kapcsán: bevallotta, hogy az AI-fejlesztés sebessége és a nem megfelelő módon történő alkalmazással kapcsolatos aggodalmai szó szerint nem hagyják aludni.

Gábor János

Főoldali kép: Sundar Pichai egy korábbi, a Mobil Világkongresszuson tartott előadásán. (Forrás: Wikipedia)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS