Ez az új anyag óriási lépés a nyújtható és viselhető okoseszközök felé

Ez az új anyag óriási lépés a nyújtható és viselhető okoseszközök felé
Gábor János  |  2024. 05. 24., 12:10

A következő generációs, vezeték nélküli és elemmentes funkcionalitással felruházható, viselhető eszközök alapja lehet az új anyag, ami úgy mozog, mint a bőr, de közben fenntartja az elektronika jelerősségét.

A texasi Rice Egyetem és a dél-koreai Hanyang Egyetem nemzetközi kutatócsoportja fejlesztette ki azt az új, rugalmas polimert, amibe jelentős szigetelő képességű kerámia nanorészecskék klasztereit ágyazták be. A Nature-ben leírt kutatás szerint az anyagot úgy alakították ki, hogy utánozza a bőr rugalmasságát és mozgékonyságát, miközben ellensúlyozza a mozgás zavaró hatásait a csatlakozó elektronikára, illetve minimalizálja az energiaveszteséget és elvezeti a hőt.

„Csapatunk képes volt kombinálni a szimulációkat és a kísérleteket, hogy megértsük, hogyan tervezzünk olyan anyagot, ami zökkenőmentesen deformálódik, akárcsak a bőr, és amikor nyúlik, megváltoztatja az elektromos töltések eloszlását, hogy stabilizálja a rádiófrekvenciás kommunikációt. Bizonyos értelemben gondosan megtervezi az elektromos választ egy mechanikai eseményre” – magyarázta Raudel Avila adjunktus, a tanulmány egyik vezető szerzője.

„Úgy véljük, hogy a technológiánkat számos területen lehet alkalmazni, például a viselhető orvosi eszközök, a puha robotika és a vékony, könnyű, nagy teljesítményű antennák területén” – fűzte hozzá a munkában résztvevő posztdoktori kutató, Abdul Basir.

Annak tesztelésére, hogy az anyag támogathatja-e a hatékony viselhető technológiák fejlesztését, a kutatók több nyújtható vezeték nélküli eszközt, köztük egy antennát, egy tekercset és egy átviteli vezetéket építettek, majd értékelték ezek teljesítményét. Megállapították, hogy a távolsági kommunikációs rendszer vezeték nélküli működési távolsága meghaladja bármely más hasonló, bőrrel összekapcsolt rendszerét.

„Amikor az elektronikát a hordozóra helyezzük, majd megnyújtjuk vagy meghajlítjuk, azt látjuk, hogy a rendszerünk rezonanciafrekvenciája stabil marad – közölte Avila. Megmutattuk, hogy a rendszerünk – még feszítés mellett is – stabil vezeték nélküli kommunikációt támogat, akár 30 méteres távolságból. Egy szabványos hordozóval a rendszer teljesen elveszítené a kapcsolatot.”

Mindezen túlmenően az új anyag felhasználható a vezeték nélküli kapcsolódási teljesítmény fokozására különböző viselhető platformokban, amelyeket úgy terveztek, hogy különböző testrészekhez illeszkedjenek, egészen széles mérettartományban.

A kutatók első körben olyan viselhető bionikus szalagokat fejlesztettek ki, amelyeket a fejre, a térdre, a karra vagy a csuklóra lehet felhelyezni, hogy akár egész testre kiterjedő egészségügyi méréseket lehet végrehajtani vele, és alkalmas többek között elektroenkefalogram (EEG) vagy elektromiogram (EMG) aktivitás, illetve térdmozgás és persze testhőmérsékletet monitorozására. Készítettek belőle egy fejpántot is, ami egy kisgyermek fején 30, egy felnőtt fején pedig akár 50 százalékkal is megnyúlhat, mégsem akadályozza semmi a valós idejű EEG-méréseket 30 méteren belüli, sikeresen továbbítását.

Főoldali kép: Raudel Avila - Rice Egyetem, Sun Hong Kim - Hanyang Egyetem

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS