Az Apple szembeszáll a ChatGPT-vel: csendben teszteli a saját új AI-ját

Az Apple szembeszáll a ChatGPT-vel: csendben teszteli a saját új AI-ját
2023. 07. 20., 13:24

Amikor az Apple új terméket dob piacra, a versenytársak, a fejlesztők és a fogyasztók is felkapják rá a fejüket. A mesterséges intelligencia (AI) eszközök körül kialakult őrület miatt csak idő kérdése, hogy az iPhone-gyártó is előrukkoljon egy nagy durranással ebben a szegmensben.

Úgy tudni, hogy az Apple többek között az OpenAI GPT-3 és GPT-4, a Google Bert és LaMDA, a Meta LLaMa-1 és LLaMa-2, valamint a Google Bert és LaMDA versenyében hozná létre a saját, nagy nyelvi modelljét (LLM) – írja a Bloomberg. A riportból az is kiderül, hogy az Apple a ChatGPT-hez hasonló chatbot-szolgáltatást akar létrehozni. A terv olyannyira mozgásban van, hogy a cég bennfentesei máris „Apple GPT” néven emlegetik a mesterséges intelligenciát, ami egyébként a vállalat tavaly létrehozott, „Ajax” nevű LLM-keretrendszere alatt fut, és egy gépi tanulási fejlesztési projekt része.

Az Apple chatbotját az IT-cégóriás munkatársai házon belül már használják is, termékprototípusok készítésére. A chatbot képes szövegeket összefoglalni és kérdésekre válaszolni – persze irgalmatlan mennyiségű betanított adat alapján.

Az újkori mesterséges intelligencia boomja akkor kezdődött, amikor az OpenAI tavaly elindította a ChatGPT-t. Az egészen összetett társalgásokra is képes chatbottól annyira lázba jöttek a nagy multinacionális technológiai vállalatok, hogy mára gyakorlatilag mind elindította a maga chatbot- és LLM-verziójának fejlesztését. Egyesek úgy gondolják, hogy az Apple ezúttal lekéste a bulit, hasonlóan a Pro Vision AR/VR headset jövő évre várható bevezetéséhez, ami évekkel érkezik a Meta (Facebook) saját virtuális valóság sisakja, a Meta Quest sorozat első modellje után. De nem eszik olyan forrón a kását: az Apple nem először bizonyítaná be, hogy okos kivárással technológiai fölényhez lehet jutni, nem beszélve a felhasználói igények pontosabb megismeréséről, ami szintén időbe telik.

És egy ekkora cégnek van ideje megvárni, hogy az új trendek kiforrjanak. Az Apple csak tavaly mintegy 320 milliárd dolláros bevételt termelt, de nyilván nem szeretne úgy járni, mint a szorult helyzetbe került Google, ahol vészmunkacsoportot kellett létrehozni, hogy lereagálják a ChatGPT-t.

Érzik a nyomást

A hírek szerint az Apple minden korábbinál komolyabban ráfeküdt az AI-fejlesztésre, hiszen egyszerre több csapatot is erre a projektre vezényelt át. Az Apple GPT építéséről szóló első információk két hónappal azután érkeztek, hogy Tim Cook vezérigazgató erős utalást tett rá: a vállalat „AI-t sző a jövőbeli termékeibe”. Az Apple eszközei mondjuk már ma (és jó ideje) rendelkeznek bizonyos AI funkciókkal: ott van mindjárt a Siri hangasszisztens, az ütközésérzékelés és az automata vészhívás a telefonokban vagy az esésérzékelés, illetve az EKG-adatok elemzése az okosórákban, és még sorolhatnánk. Átfogó, nagy LLM ugyanakkor még nem áll rendelkezésükre – legalábbis nyilvánosan.

Mint ismert, a vállalat elég konzervatívan közelít az AI-hoz, és még mindig dolgozik a generatív AI fogyasztói szemszögének pontos meghatározásán, valamint megpróbálja kezelni a technológiával kapcsolatos adatvédelmi aggályokat, amelyeket más AI-cégek, például az OpenAI is jelzett. Annak ellenére, hogy az Apple látszólag késve érkezik a generatív AI-arénába, kétségtelenül felkeltette az emberek kíváncsiságát, hiszen éppen ilyen helyzetből szokott nagyon nyerő megoldásokkal előrukkolni.

Gábor János

Főoldali kép: The AIGRID - YouTube

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS