3D-ben kinyomtattak egy 5600 négyzetméteres mecsetet

3D-ben kinyomtattak egy 5600 négyzetméteres mecsetet
2024. 03. 11., 15:10

A világelső 3D nyomtatott mecset nem csak egyedi jellege miatt érdemel figyelmet, hanem azért is, mert az arab világban szokatlan módon egy nő finanszírozásával jött létre. A szaúdi üzletasszony kezdeményezése Dubajt is megelőzi.

Közel 5600 négyzetméteres épület a világ első 3D-nyomtatott mecsetje, amit a kínai Guanli legmodernebb eszközeivel gyártottak le, Szaúd-Arábiában, a Mekkától nyugatra található Dzsiddában. A Vörös-tenger partján fekvő város forradalmi mecsetje legalább egy évvel előzi az Egyesült Arab Emirségek hasonló, Dubajba tervezett projektjét, amit 2025-re terveznek megvalósítani.

A 3D-nyomtatott mecset nem csak a maga jogán és azért úttörő, mert nem állami kezdeményezésű, hanem azért is, mert egy nő, nevezetesen Wajnat Abdulwaheed építtette. A szaúdi üzletasszony nemes célt szolgált vele, hiszen ezzel a mecsettel tiszteleg néhai férje emléke előtt. A szakrális épület éppen ezért a férfi nevét viseli: Abdulaziz Abdullah Sharbatly mecsetnek hívják és a néhány nappal ezelőtti átadó ünnepség óta bárki látogathatja, a kikötőváros Al-Jawhara kerületében – számolt be az Arab News.

A 3D-nyomtatás a szó szoros értelmében vett beton helyett saját fejlesztésű, speciális töltőanyagot használva lehetővé teszi épületek gyors építését. Ez a megközelítés jól jöhet távoli helyeken történő beruházásoknál vagy természeti katasztrófákra adott válaszként, de komoly figyelmeztető jeleket küld a hagyományos módszerekkel dolgozó építőiparnak, hiszen sokkal gyorsabban lehet vele falakat emelni és egyre többször helyettesítik vele a tradícionális megoldásokat. Beszámoltunk róla például, hogy az USA mellett már Kenyában is készült ezzel a technológiával komplett lakónegyed, de építettek vele okosfalat – létfontosságú infrastruktúrához, sőt, egész kilátó is készül a megoldással.

A fentebb írt Dubaj szintén egyre elkötelezettebb az additív gyártás építészeti megoldásai iránt, olyannyira, hogy egyenesen a 3D-nyomtatás világfővárosává akar válni: új épületei 25 százalékát már ezzel a technológiával fogják megépíteni.

A dzsiddai világelső 3D-nyomtatott mecsetje mögött projektgazdaként ott állt a Nemzeti Lakásépítési Társaság, ami lehetővé teszi a szaúdi piac kereskedelmi és lakhatási igényeinek megoldását. Az Abdulaziz Abdullah Sharbatly avatóünnepségén éppen ezért kormányzati tisztviselők és üzleti személyiségek is részt vettek. A ceremónián elhangzott: a digitális modellek közvetlenül használható szerkezetekké átalakításával a 3D-nyomtatás jelentős mértékben csökkenti az építőiparra egyébként jellemző nyersanyagpazarlást, így a ma ismert építkezésekhez képest nagyobb hatékonyságot biztosít.

A munka és a kivitelezés egészen másképp zajlott a mecsetnél és a tervezés célja a hívők nyugalmának elősegítése volt. Az üzletasszony kiemelte: az épület egy körön belül helyezkedik el, a Kaaba (mekkai szent épület) felé orientálódik, és több helyet biztosít a pénteki és a ramadán idejére eső szertartások idején. A bejáratok, kapuk és külső homlokzatok kialakítása tükrözi az építészeti identitást, és lehetővé teszi a természetes fény beáramlását.

„Fontos, hogy ne veszítsük szem elől a lényeget, amit a mecseteknek megtestesítenek, miközben ragaszkodunk a Hejazi építészet kulturális örökségének részleteihez, de azokat kortárs formában mutatjuk be” – magyarázta az ünnepségen felszólaló Abdulwaheed.

Gábor János

Főoldali kép: Wajnat Abdulwaheed

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 15:40:00
Az ingatlan.com májusi adatai, valamint az aktuális hazai ingatlanpiaci trendek alapján a money.hu összegyűjtötte, hol lehet érdemes most nyaralót vásárolni, és hogyan finanszírozható akár hitelből is egy balatoni víkendház.
2024-05-29 15:10:00
2024 I. negyedévének végén 56 ezer forint volt a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának átlagos éves díja, ez az összeg az előző negyedévi átlagot 7 százalékkal, az egy évvel korábbinál 11 százalékkal haladja meg – tájékoztatott a jegybank.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS