Egy egész lakóövezetet nyomtatnak ki 3D-ben Kenyában

Egy egész lakóövezetet nyomtatnak ki 3D-ben Kenyában
2023. 03. 24., 09:49

A Mvule Gardens otthonait kivitelező építőipari-technológiai cég 52 darab 3D-nyomtatott házból álló negyedet hoz létre Kilifiben: az egyenként két-három hálószobás otthonok falai 18 óra alatt elkészülnek és döbbenetesen olcsón kaphatók.

Az additív technológia segítségével épülő lakóövezet 52 lakóházát másfél év alatt jelentik készre, hiszen a falak hagyományos építkezéssel össze sem hasonlítható módon és gyorsasággal állnak fel. A különböző méretű, újépítésű, tengerhez közeli otthonok induló ára 27 660 dollár, vagyis alig tízmillió forint, amennyiért itthon legfeljebb egy vidéki kisvárosban vásárolhatnánk használt garzont, egy kevésbé jó környéken. Vagy ott sem.

A tengerparti Kilifi ehhez képest kiterjedt, megfizethető lakópark létrehozására szánta el magát, az építőipar jövőjét képviselő módszerrel, 3D nyomtatással kivitelezve – írja a Business Insider. Elég élénk az érdeklődés a formabontó projekt iránt, hiszen az első tíz, most épülő házat már eladták - nyilatkozta a kivitelező Holcim vállalat ügyvezető igazgatója.

Francois Perrot az angol kormány által finanszírozott British International Investmenttel közösen alapította a Holcimet, 2016-ban. A cég küldetése kezdettől fogva az volt, hogy megfizethető, fenntartható és szükséges épületeket, így például otthonokat és iskolákat hozzon létre Afrika-szerte.

Az első négy évben talajstabilizált téglákkal építkeztek, aztán 2020-ban áttértek a 3D nyomtatásra, ami Perrot szerint az egyetlen olyan technológia, amivel Afrikában szükséges mennyiségű intézményi és lakóépületet lehet létrhozni, belátható időn belül. A Mvule Gardens igazi ékköve lesz az évekkel ezelőtt kitalált missziónak: ha elkészül, 11600 négyzetméteren fog elterülni, a tengerpart közelében. A telken sorakozó 2–3 hálószobás, 56–76 négyzetméteres házakat a dolgozó középosztálynak szánják, ezért

kifejezetten olcsón, kb. 9,9–13,4 millió forintnyi dollárért értékesítik őket.

„Tényleg nem luxus, hanem jó minőségű, fenntartható, megfizethető házak” – mondta Perrot, hozzátéve, hogy az egyszerű, de kényelmes otthonokhoz a kifejezetten kedvező árért cserébe hátsó kertek, modern konyhák, elülső tornácok és nyitott terek tartoznak. A lakópark öt fázisban épül fel, a következő nagyjából 18 hónap során, ami annak ellenére is kevésnek tűnik, hogy ez idő alatt még kapkodniuk sem kell, hiszen a 3D nyomtatás őrületes tempóval gyorsítja a munkálatokat.

A két hálószobás házak falai - több napra elosztva – 18, míg a háromszobásoké 28 óra alatt készülnek el, a Holcim saját fejlesztésű beton töltőanyagából, a TectorPrintből. Ennek rétegezéséhez a COBOD egyik népszerű 3D nyomtatóját használják, és egy-egy ház teljes felépítése – a tetőszerkezettel, burkolással, közművesítéssel együtt – nem tart tovább egy hétnél.

A modern anyagok és eszközök alkalmazása ellenére a házépítés kb. 20 százalékkal olcsóbb, mintha hagyományos módszerekkel készülnének ugyanekkora házak, ugyanott. És mindez töredéknyi idő alatt kivitelezhető – világított rá a Holcim.

Gábor János

Fotók: 14 Trees

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-27 19:00:33
A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS