Egy egész lakóövezetet nyomtatnak ki 3D-ben Kenyában

Egy egész lakóövezetet nyomtatnak ki 3D-ben Kenyában
2023. 03. 24., 09:49

A Mvule Gardens otthonait kivitelező építőipari-technológiai cég 52 darab 3D-nyomtatott házból álló negyedet hoz létre Kilifiben: az egyenként két-három hálószobás otthonok falai 18 óra alatt elkészülnek és döbbenetesen olcsón kaphatók.

Az additív technológia segítségével épülő lakóövezet 52 lakóházát másfél év alatt jelentik készre, hiszen a falak hagyományos építkezéssel össze sem hasonlítható módon és gyorsasággal állnak fel. A különböző méretű, újépítésű, tengerhez közeli otthonok induló ára 27 660 dollár, vagyis alig tízmillió forint, amennyiért itthon legfeljebb egy vidéki kisvárosban vásárolhatnánk használt garzont, egy kevésbé jó környéken. Vagy ott sem.

A tengerparti Kilifi ehhez képest kiterjedt, megfizethető lakópark létrehozására szánta el magát, az építőipar jövőjét képviselő módszerrel, 3D nyomtatással kivitelezve – írja a Business Insider. Elég élénk az érdeklődés a formabontó projekt iránt, hiszen az első tíz, most épülő házat már eladták - nyilatkozta a kivitelező Holcim vállalat ügyvezető igazgatója.

Francois Perrot az angol kormány által finanszírozott British International Investmenttel közösen alapította a Holcimet, 2016-ban. A cég küldetése kezdettől fogva az volt, hogy megfizethető, fenntartható és szükséges épületeket, így például otthonokat és iskolákat hozzon létre Afrika-szerte.

Az első négy évben talajstabilizált téglákkal építkeztek, aztán 2020-ban áttértek a 3D nyomtatásra, ami Perrot szerint az egyetlen olyan technológia, amivel Afrikában szükséges mennyiségű intézményi és lakóépületet lehet létrhozni, belátható időn belül. A Mvule Gardens igazi ékköve lesz az évekkel ezelőtt kitalált missziónak: ha elkészül, 11600 négyzetméteren fog elterülni, a tengerpart közelében. A telken sorakozó 2–3 hálószobás, 56–76 négyzetméteres házakat a dolgozó középosztálynak szánják, ezért

kifejezetten olcsón, kb. 9,9–13,4 millió forintnyi dollárért értékesítik őket.

„Tényleg nem luxus, hanem jó minőségű, fenntartható, megfizethető házak” – mondta Perrot, hozzátéve, hogy az egyszerű, de kényelmes otthonokhoz a kifejezetten kedvező árért cserébe hátsó kertek, modern konyhák, elülső tornácok és nyitott terek tartoznak. A lakópark öt fázisban épül fel, a következő nagyjából 18 hónap során, ami annak ellenére is kevésnek tűnik, hogy ez idő alatt még kapkodniuk sem kell, hiszen a 3D nyomtatás őrületes tempóval gyorsítja a munkálatokat.

A két hálószobás házak falai - több napra elosztva – 18, míg a háromszobásoké 28 óra alatt készülnek el, a Holcim saját fejlesztésű beton töltőanyagából, a TectorPrintből. Ennek rétegezéséhez a COBOD egyik népszerű 3D nyomtatóját használják, és egy-egy ház teljes felépítése – a tetőszerkezettel, burkolással, közművesítéssel együtt – nem tart tovább egy hétnél.

A modern anyagok és eszközök alkalmazása ellenére a házépítés kb. 20 százalékkal olcsóbb, mintha hagyományos módszerekkel készülnének ugyanekkora házak, ugyanott. És mindez töredéknyi idő alatt kivitelezhető – világított rá a Holcim.

Gábor János

Fotók: 14 Trees

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS