Egy egész lakóövezetet nyomtatnak ki 3D-ben Kenyában

Egy egész lakóövezetet nyomtatnak ki 3D-ben Kenyában
2023. 03. 24., 09:49

A Mvule Gardens otthonait kivitelező építőipari-technológiai cég 52 darab 3D-nyomtatott házból álló negyedet hoz létre Kilifiben: az egyenként két-három hálószobás otthonok falai 18 óra alatt elkészülnek és döbbenetesen olcsón kaphatók.

Az additív technológia segítségével épülő lakóövezet 52 lakóházát másfél év alatt jelentik készre, hiszen a falak hagyományos építkezéssel össze sem hasonlítható módon és gyorsasággal állnak fel. A különböző méretű, újépítésű, tengerhez közeli otthonok induló ára 27 660 dollár, vagyis alig tízmillió forint, amennyiért itthon legfeljebb egy vidéki kisvárosban vásárolhatnánk használt garzont, egy kevésbé jó környéken. Vagy ott sem.

A tengerparti Kilifi ehhez képest kiterjedt, megfizethető lakópark létrehozására szánta el magát, az építőipar jövőjét képviselő módszerrel, 3D nyomtatással kivitelezve – írja a Business Insider. Elég élénk az érdeklődés a formabontó projekt iránt, hiszen az első tíz, most épülő házat már eladták - nyilatkozta a kivitelező Holcim vállalat ügyvezető igazgatója.

Francois Perrot az angol kormány által finanszírozott British International Investmenttel közösen alapította a Holcimet, 2016-ban. A cég küldetése kezdettől fogva az volt, hogy megfizethető, fenntartható és szükséges épületeket, így például otthonokat és iskolákat hozzon létre Afrika-szerte.

Az első négy évben talajstabilizált téglákkal építkeztek, aztán 2020-ban áttértek a 3D nyomtatásra, ami Perrot szerint az egyetlen olyan technológia, amivel Afrikában szükséges mennyiségű intézményi és lakóépületet lehet létrhozni, belátható időn belül. A Mvule Gardens igazi ékköve lesz az évekkel ezelőtt kitalált missziónak: ha elkészül, 11600 négyzetméteren fog elterülni, a tengerpart közelében. A telken sorakozó 2–3 hálószobás, 56–76 négyzetméteres házakat a dolgozó középosztálynak szánják, ezért

kifejezetten olcsón, kb. 9,9–13,4 millió forintnyi dollárért értékesítik őket.

„Tényleg nem luxus, hanem jó minőségű, fenntartható, megfizethető házak” – mondta Perrot, hozzátéve, hogy az egyszerű, de kényelmes otthonokhoz a kifejezetten kedvező árért cserébe hátsó kertek, modern konyhák, elülső tornácok és nyitott terek tartoznak. A lakópark öt fázisban épül fel, a következő nagyjából 18 hónap során, ami annak ellenére is kevésnek tűnik, hogy ez idő alatt még kapkodniuk sem kell, hiszen a 3D nyomtatás őrületes tempóval gyorsítja a munkálatokat.

A két hálószobás házak falai - több napra elosztva – 18, míg a háromszobásoké 28 óra alatt készülnek el, a Holcim saját fejlesztésű beton töltőanyagából, a TectorPrintből. Ennek rétegezéséhez a COBOD egyik népszerű 3D nyomtatóját használják, és egy-egy ház teljes felépítése – a tetőszerkezettel, burkolással, közművesítéssel együtt – nem tart tovább egy hétnél.

A modern anyagok és eszközök alkalmazása ellenére a házépítés kb. 20 százalékkal olcsóbb, mintha hagyományos módszerekkel készülnének ugyanekkora házak, ugyanott. És mindez töredéknyi idő alatt kivitelezhető – világított rá a Holcim.

Gábor János

Fotók: 14 Trees

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-01 19:41:00
Megalakult a GINOP Plusz Monitoring Bizottság, ami a soron következő fontos lépés a 2021–2027 közötti uniós költségvetési időszak gazdaságfejlesztési operatív programjának végrehajtásában – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.
2023-06-01 18:41:00
Az Atkins és a COVVI, egy leedsi székhelyű kézprotézis-fejlesztő olyan robotikai megoldást fejleszt, ami közel ugyanolyan kézügyességgel bír, mint az ember. A cél az, hogy erősen sugárzó környezetekben vegyék hasznát, távvezérlésű manipuláló eszközként.
2023-06-01 17:41:50
A családi cégek több mint fele súlyosabban éli meg a jelenlegi gazdasági helyzetet, mint a koronavírusjárványt. A teljes nagyvállalati szektorban még borúsabb a hangulat, itt a cégek majdnem kétharmada vélekedik így – derült ki a K&H családi vállalatok kutatásából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS