3D-ben kinyomtatnak egy egész kilátót Svájcban – így fog kinézni

3D-ben kinyomtatnak egy egész kilátót Svájcban – így fog kinézni
2024. 02. 08., 12:10

A térben nyomtatott, szétszerelhető és újra összerakható Tor Alva, vagyis Fehér Torony a világ legnagyobb ilyen jellegű épülete lesz. Az ETH Zürich technológiai egyetemen már meg is kezdték az elemeinek legyártását.

A Fehér Torony a 3D-nyomtatásos építkezés egyik legújabb úttörő alkotása. A svájci Mulegnsben állítják fel, és mire elkészül, 30 méter magas lesz. A projektet a látványos, metamorfózisos témákat kedvelő, felkapott építész, Benjamin Dillenburger vezeti, az Origen Alapítvány támogatásával. Alkotótársa, Michael Hansmeyer közleménye szerint a 3D-nyomtatással készült építmény egyszerre szolgál majd a falu jelzőfényeként és művészeti installációként, sőt, zenei és színházi előadásoknak is otthont adhat.

 

A torony 32 elágazó, absztrakt helyiségeket körülzáró oszlopból fog állni. A benne tekergő lépcsősor a csúcsán lévő boltíves koncertterembe vezeti a látogatókat. Ez a panorámás helyszín 45 fő befogadására alkalmas, és gyönyörű kilátást nyújt a körülötte elterülő völgyre. Az építészek szerint a Tor Alvával kapcsolatos kutatási területük innovációi alapjaiban változtathatják meg és tehetik fenntarthatóbbá az építőipart. Utóbbit egy forradalmi, robotizált betonextrudálási eljárás miatt állíthatják biztosan, hiszen az nem csak egyedibb formaterveket, „kifejező formákat, felületi részletességet és üreges funkciókat" tesz lehetővé, hanem "jelentősen le is csökkenti az anyagfelhasználást”.

„Nem szabványos építészeti elemek gyártását is lehetővé teszi. A körkörösség és az újrafelhasználás koncepcióit vizsgálva a tornyot úgy építik meg, hogy a szétszerelés lehetőségét szem előtt tartva, a Mulegnsben töltött ötéves élettartama után egy másik helyen újraépíthető legyen – írja a közlemény.  Alkonyatkor a Fehér Torony, a sajátos nyílásaival lámpáshoz hasonlít, és világítótoronnyá válik a hágó útvonalán.”

A hatemeletes torony minden egyes szintjét saját díszítési rendszer jellemzi, hozzájárulva a látogatók egyedi térélményeihez. A kilátót a téli szezonban egy eltávolítható membrán védi a zord időjárási viszonyoktól, például a széltől és a hótól. Ez a védőintézkedés biztosítja a szerkezet hosszú élettartamát és tartósságát.

Így készül a 3D nyomtatott kilátó

Az építészek digitális modellre lefordított, jellegzetes és bonyolult dizájnt hoztak létre a tervezőszoftverrel. Az építés folyamata is teljesen rendhagyó: egy nagyméretű robotkar segítségével, speciális összetevőkből készül betonból öntik ki az elemeket, rétegről rétegre. Egészen addig préselik egymásra a vékony rétegeket, amíg az nem hasonlít tökéletesen a digitális tervekre. A nyomtatás során a szerkezeti szilárdság fokozása érdekében acél megerősítő elemeket is beépíthetnek. A kinyomtatott alkotóelemeket ezután a helyszínen moduláris építési technikák segítségével szerelik össze, várhatóan 2024 júniusára.

Gábor János

A főoldali kép illusztráció. Látványterv: Benjamin Dillenburger, Michael Hansmeyer

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-26 20:10:49
A Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara megtartotta hagyományos Gazdasági Évnyitó rendezvényét, amelyen dr. Pogátsa Zoltán közgazdász és Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója tartott előadást, továbbá a VOSZ Veszprém Vármegyei Szervezete és a VKIK együttműködési megállapodását is aláírták.
2024-02-26 19:10:00
A 2023-as év minimális cégszámcsökkenéssel zárult az építőiparban. Az alapítások száma mélypontra, ötezer alá csökkent, míg a megszűnések száma ötezer fölé emelkedett. Az építőipari szektorban tevékenykedő egyéni vállalkozások többsége kivárt, minden hatodik vállalkozó ideiglenesen felfüggesztette tevékenységét.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS