3D-ben kinyomtatnak egy egész kilátót Svájcban – így fog kinézni

3D-ben kinyomtatnak egy egész kilátót Svájcban – így fog kinézni
2024. 02. 08., 12:10

A térben nyomtatott, szétszerelhető és újra összerakható Tor Alva, vagyis Fehér Torony a világ legnagyobb ilyen jellegű épülete lesz. Az ETH Zürich technológiai egyetemen már meg is kezdték az elemeinek legyártását.

A Fehér Torony a 3D-nyomtatásos építkezés egyik legújabb úttörő alkotása. A svájci Mulegnsben állítják fel, és mire elkészül, 30 méter magas lesz. A projektet a látványos, metamorfózisos témákat kedvelő, felkapott építész, Benjamin Dillenburger vezeti, az Origen Alapítvány támogatásával. Alkotótársa, Michael Hansmeyer közleménye szerint a 3D-nyomtatással készült építmény egyszerre szolgál majd a falu jelzőfényeként és művészeti installációként, sőt, zenei és színházi előadásoknak is otthont adhat.

 

A torony 32 elágazó, absztrakt helyiségeket körülzáró oszlopból fog állni. A benne tekergő lépcsősor a csúcsán lévő boltíves koncertterembe vezeti a látogatókat. Ez a panorámás helyszín 45 fő befogadására alkalmas, és gyönyörű kilátást nyújt a körülötte elterülő völgyre. Az építészek szerint a Tor Alvával kapcsolatos kutatási területük innovációi alapjaiban változtathatják meg és tehetik fenntarthatóbbá az építőipart. Utóbbit egy forradalmi, robotizált betonextrudálási eljárás miatt állíthatják biztosan, hiszen az nem csak egyedibb formaterveket, „kifejező formákat, felületi részletességet és üreges funkciókat" tesz lehetővé, hanem "jelentősen le is csökkenti az anyagfelhasználást”.

„Nem szabványos építészeti elemek gyártását is lehetővé teszi. A körkörösség és az újrafelhasználás koncepcióit vizsgálva a tornyot úgy építik meg, hogy a szétszerelés lehetőségét szem előtt tartva, a Mulegnsben töltött ötéves élettartama után egy másik helyen újraépíthető legyen – írja a közlemény.  Alkonyatkor a Fehér Torony, a sajátos nyílásaival lámpáshoz hasonlít, és világítótoronnyá válik a hágó útvonalán.”

A hatemeletes torony minden egyes szintjét saját díszítési rendszer jellemzi, hozzájárulva a látogatók egyedi térélményeihez. A kilátót a téli szezonban egy eltávolítható membrán védi a zord időjárási viszonyoktól, például a széltől és a hótól. Ez a védőintézkedés biztosítja a szerkezet hosszú élettartamát és tartósságát.

Így készül a 3D nyomtatott kilátó

Az építészek digitális modellre lefordított, jellegzetes és bonyolult dizájnt hoztak létre a tervezőszoftverrel. Az építés folyamata is teljesen rendhagyó: egy nagyméretű robotkar segítségével, speciális összetevőkből készül betonból öntik ki az elemeket, rétegről rétegre. Egészen addig préselik egymásra a vékony rétegeket, amíg az nem hasonlít tökéletesen a digitális tervekre. A nyomtatás során a szerkezeti szilárdság fokozása érdekében acél megerősítő elemeket is beépíthetnek. A kinyomtatott alkotóelemeket ezután a helyszínen moduláris építési technikák segítségével szerelik össze, várhatóan 2024 júniusára.

Gábor János

A főoldali kép illusztráció. Látványterv: Benjamin Dillenburger, Michael Hansmeyer

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS