Valós idejű adatszolgáltatás: öt tipikus hiba, amit sok cég elkövet

2022. 09. 06., 13:11

Bár az informatikai háttér kiépült, a valós idejű adatszolgáltatás sok cégnél éppen adózási szempontból nem felel meg az előírásoknak, ami egy esetleges ellenőrzés esetén több millió forintos bírságot vonhat maga után – figyelmeztet a K-X Consulting.

A valós idejű adatszolgáltatás révén 2021 óta az adóhatóságnak gyakorlatilag teljes rálátása van számláinkra – cégmérettől, áfamértéktől és a vevő alanyiságától függetlenül. A rendszer bevezetése a legtöbb társaságnál komoly informatikai fejlesztésekkel járt, és a későbbi változtatások, finomhangolások is sok munkát adtak a szakembereknek. „Az online adatszolgáltatással kapcsolatos fejlesztések ugyanakkor nem csupán informatikai teendők, a K-X Consulting tapasztalatai szerint adózási szempontból is gyakoriak a tévedések és a hiányosságok – mondta el Nyári Zsolt adószakértő, a társaság ügyvezetője. – Az adatszolgáltatás informatikai működtetése az általunk vizsgált esetek egyikében sem felelt meg az adózási szempontból elvárt adatszolgáltatásnak, ami – egy esetleges adóellenőrzés esetén – több millió forintos mulasztási bírság kirovását vonhatja maga után.” A K-X Consulting által feltárt hibák öt csoportra oszthatók.

1. Az adatszolgáltatás nem automatikus és/vagy nem azonnali.

2. Az adatszolgáltatás hézagos: bizonyos számlák adatait beküldi a rendszer, de nem mindegyikét.

3. Az adatszolgáltatásba bekerülő számlaadatok nem egyeznek a számlán szereplő tényleges adatokkal.

4. A társaság – saját döntése alapján – a minimálisan kötelező adatokra szorítkozik, aminek következtében a számlára szöveges megjegyzésként rögzített, de egyébként kötelező számlaelemek nem kerülnek be az adatszolgáltatásba, ami így végül mégis hiányosnak minősül.

5. A számlázó program a valós idejű adatszolgáltatásban az adózási célra alkalmazott devizaárfolyamtól eltérő átváltási árfolyamot használ.

A vizsgálatok tanulsága, hogy a valós idejű adatszolgáltatás fejlesztését és a változások átvezetését mindig érdemes adózási szempontból is tesztelni, hogy a hiányosságok, eltérések tetten érhetők legyenek. Az átvilágítást érdemes kiterjeszteni a társaság jelentősebb beszállítóira és szolgáltatóira is – tette hozzá Nyári Zsolt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS