Valós idejű adatszolgáltatás: öt tipikus hiba, amit sok cég elkövet

2022. 09. 06., 13:11

Bár az informatikai háttér kiépült, a valós idejű adatszolgáltatás sok cégnél éppen adózási szempontból nem felel meg az előírásoknak, ami egy esetleges ellenőrzés esetén több millió forintos bírságot vonhat maga után – figyelmeztet a K-X Consulting.

A valós idejű adatszolgáltatás révén 2021 óta az adóhatóságnak gyakorlatilag teljes rálátása van számláinkra – cégmérettől, áfamértéktől és a vevő alanyiságától függetlenül. A rendszer bevezetése a legtöbb társaságnál komoly informatikai fejlesztésekkel járt, és a későbbi változtatások, finomhangolások is sok munkát adtak a szakembereknek. „Az online adatszolgáltatással kapcsolatos fejlesztések ugyanakkor nem csupán informatikai teendők, a K-X Consulting tapasztalatai szerint adózási szempontból is gyakoriak a tévedések és a hiányosságok – mondta el Nyári Zsolt adószakértő, a társaság ügyvezetője. – Az adatszolgáltatás informatikai működtetése az általunk vizsgált esetek egyikében sem felelt meg az adózási szempontból elvárt adatszolgáltatásnak, ami – egy esetleges adóellenőrzés esetén – több millió forintos mulasztási bírság kirovását vonhatja maga után.” A K-X Consulting által feltárt hibák öt csoportra oszthatók.

1. Az adatszolgáltatás nem automatikus és/vagy nem azonnali.

2. Az adatszolgáltatás hézagos: bizonyos számlák adatait beküldi a rendszer, de nem mindegyikét.

3. Az adatszolgáltatásba bekerülő számlaadatok nem egyeznek a számlán szereplő tényleges adatokkal.

4. A társaság – saját döntése alapján – a minimálisan kötelező adatokra szorítkozik, aminek következtében a számlára szöveges megjegyzésként rögzített, de egyébként kötelező számlaelemek nem kerülnek be az adatszolgáltatásba, ami így végül mégis hiányosnak minősül.

5. A számlázó program a valós idejű adatszolgáltatásban az adózási célra alkalmazott devizaárfolyamtól eltérő átváltási árfolyamot használ.

A vizsgálatok tanulsága, hogy a valós idejű adatszolgáltatás fejlesztését és a változások átvezetését mindig érdemes adózási szempontból is tesztelni, hogy a hiányosságok, eltérések tetten érhetők legyenek. Az átvilágítást érdemes kiterjeszteni a társaság jelentősebb beszállítóira és szolgáltatóira is – tette hozzá Nyári Zsolt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS