Valós idejű adatszolgáltatás: öt tipikus hiba, amit sok cég elkövet

2022. 09. 06., 13:11

Bár az informatikai háttér kiépült, a valós idejű adatszolgáltatás sok cégnél éppen adózási szempontból nem felel meg az előírásoknak, ami egy esetleges ellenőrzés esetén több millió forintos bírságot vonhat maga után – figyelmeztet a K-X Consulting.

A valós idejű adatszolgáltatás révén 2021 óta az adóhatóságnak gyakorlatilag teljes rálátása van számláinkra – cégmérettől, áfamértéktől és a vevő alanyiságától függetlenül. A rendszer bevezetése a legtöbb társaságnál komoly informatikai fejlesztésekkel járt, és a későbbi változtatások, finomhangolások is sok munkát adtak a szakembereknek. „Az online adatszolgáltatással kapcsolatos fejlesztések ugyanakkor nem csupán informatikai teendők, a K-X Consulting tapasztalatai szerint adózási szempontból is gyakoriak a tévedések és a hiányosságok – mondta el Nyári Zsolt adószakértő, a társaság ügyvezetője. – Az adatszolgáltatás informatikai működtetése az általunk vizsgált esetek egyikében sem felelt meg az adózási szempontból elvárt adatszolgáltatásnak, ami – egy esetleges adóellenőrzés esetén – több millió forintos mulasztási bírság kirovását vonhatja maga után.” A K-X Consulting által feltárt hibák öt csoportra oszthatók.

1. Az adatszolgáltatás nem automatikus és/vagy nem azonnali.

2. Az adatszolgáltatás hézagos: bizonyos számlák adatait beküldi a rendszer, de nem mindegyikét.

3. Az adatszolgáltatásba bekerülő számlaadatok nem egyeznek a számlán szereplő tényleges adatokkal.

4. A társaság – saját döntése alapján – a minimálisan kötelező adatokra szorítkozik, aminek következtében a számlára szöveges megjegyzésként rögzített, de egyébként kötelező számlaelemek nem kerülnek be az adatszolgáltatásba, ami így végül mégis hiányosnak minősül.

5. A számlázó program a valós idejű adatszolgáltatásban az adózási célra alkalmazott devizaárfolyamtól eltérő átváltási árfolyamot használ.

A vizsgálatok tanulsága, hogy a valós idejű adatszolgáltatás fejlesztését és a változások átvezetését mindig érdemes adózási szempontból is tesztelni, hogy a hiányosságok, eltérések tetten érhetők legyenek. Az átvilágítást érdemes kiterjeszteni a társaság jelentősebb beszállítóira és szolgáltatóira is – tette hozzá Nyári Zsolt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-06 19:22:00
Október 6-án lkezdődött a 19. Budapest Design Week. A központi kiállításnak, illetve számos programnak helyet adó Néprajzi Múzeum mellett Budapesten és több vidéki városban mintegy 150 program várja az érdeklődőket.
2022-10-06 17:22:00
Több mint másfél milliárd forint adót csalt el egy biztonsági őröket foglalkoztató számlagyáras bűnszervezet. A NAV nyomozói tizennyolc embert fogtak el és hallgattak ki gyanúsítottként, közülük hatot őrizetbe vettek, a Szombathelyi Járásbíróság mind a hat fő letartoztatását elrendelte.
2022-10-06 16:22:00
„A fuzionáló cégeknek még jogsértő hiányosságok esetén is érdemes önként pótolniuk a mulasztást és utólag együttműködni a versenyhatósággal, mivel mindez jelentős enyhítő, illetve bírságcsökkentő tényezőt jelenthet.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

Világszerte egyre erőteljesebb trend az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának csökkentése, azaz az átállás – teljes egészében vagy részben – a növényi eredetű táplálkozásra.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS