Valós idejű adatszolgáltatás: öt tipikus hiba, amit sok cég elkövet

2022. 09. 06., 13:11

Bár az informatikai háttér kiépült, a valós idejű adatszolgáltatás sok cégnél éppen adózási szempontból nem felel meg az előírásoknak, ami egy esetleges ellenőrzés esetén több millió forintos bírságot vonhat maga után – figyelmeztet a K-X Consulting.

A valós idejű adatszolgáltatás révén 2021 óta az adóhatóságnak gyakorlatilag teljes rálátása van számláinkra – cégmérettől, áfamértéktől és a vevő alanyiságától függetlenül. A rendszer bevezetése a legtöbb társaságnál komoly informatikai fejlesztésekkel járt, és a későbbi változtatások, finomhangolások is sok munkát adtak a szakembereknek. „Az online adatszolgáltatással kapcsolatos fejlesztések ugyanakkor nem csupán informatikai teendők, a K-X Consulting tapasztalatai szerint adózási szempontból is gyakoriak a tévedések és a hiányosságok – mondta el Nyári Zsolt adószakértő, a társaság ügyvezetője. – Az adatszolgáltatás informatikai működtetése az általunk vizsgált esetek egyikében sem felelt meg az adózási szempontból elvárt adatszolgáltatásnak, ami – egy esetleges adóellenőrzés esetén – több millió forintos mulasztási bírság kirovását vonhatja maga után.” A K-X Consulting által feltárt hibák öt csoportra oszthatók.

1. Az adatszolgáltatás nem automatikus és/vagy nem azonnali.

2. Az adatszolgáltatás hézagos: bizonyos számlák adatait beküldi a rendszer, de nem mindegyikét.

3. Az adatszolgáltatásba bekerülő számlaadatok nem egyeznek a számlán szereplő tényleges adatokkal.

4. A társaság – saját döntése alapján – a minimálisan kötelező adatokra szorítkozik, aminek következtében a számlára szöveges megjegyzésként rögzített, de egyébként kötelező számlaelemek nem kerülnek be az adatszolgáltatásba, ami így végül mégis hiányosnak minősül.

5. A számlázó program a valós idejű adatszolgáltatásban az adózási célra alkalmazott devizaárfolyamtól eltérő átváltási árfolyamot használ.

A vizsgálatok tanulsága, hogy a valós idejű adatszolgáltatás fejlesztését és a változások átvezetését mindig érdemes adózási szempontból is tesztelni, hogy a hiányosságok, eltérések tetten érhetők legyenek. Az átvilágítást érdemes kiterjeszteni a társaság jelentősebb beszállítóira és szolgáltatóira is – tette hozzá Nyári Zsolt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-08 22:41:00
IVSZ – Digitális Vállalkozások Szövetsége néven folytatja működését a digitális gazdaságban aktív szereplők érdekképviseleti és szakmai szervezete.
2023-06-08 17:41:04
30 ingyenesen letölthető játékból 24-ben volt lehetőség a játékon belüli vásárlásra. A közbenső reklámok gyakran „jutalmakat” ígérnek, vásárlásra vagy újabb letöltésekre ösztönöznek – többek között ezeket tárták fel a Gazdasági Versenyhivatal szakértői a mobiltelefonra ingyenesen letölthető, gyermekeket célzó játékok gyorselemzése során.
2023-06-08 16:41:10
A digitalizáció tartja szinten a hazai vállalatok innovációs tevékenységét. Új termékek, szolgáltatások bevezetésével kivárnak a vállalatok, inkább saját háttérfolyamataikat igyekeznek hatékonyabbá tenni. Így a K&H innovációs indexe szinten maradt.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS