Újabb kormányzati intézkedések I. – Gyes, gyed, járulékfizetés

2020. 03. 24., 15:15

A Kormány 2020. március 23-án hirdetett ki újabb intézkedéseket a koronavírus-járvánnyal összefüggő negatív hatások csökkentése érdekében.

A társadalombiztosítási vonatkozásokat a Rátkai Ügyvédi Iroda tekintette át a munkajogi blog friss bejegyzésében.

Gyed, gyes

A Kormány intézkedése alapján a gyermekgondozási díjra, a gyermekgondozást segítő ellátásra, illetve a gyermeknevelési támogatásra fennálló jogosultságot (ideértve a nagyszülői gyes-t és nagyszülői gyed-et is) a veszélyhelyzet ideje alatt továbbra is fennállónak kell tekinteni, és az ellátást a veszélyhelyzet időtartamára eső naptári napokra folyósítani kell. Ugyanakkor a folyósítás meghosszabbítása esetén a fentiek közül további ellátás vagy támogatás nem vehető igénybe.

Lényeges hangsúlyozni, hogy a nagyszülői gyed és a nagyszülői gyes esetén a veszélyhelyzet fennállása alatt nem kell vizsgálni, hogy a nagyszülő a gyermeket saját háztartásában neveli, gondozza-e.

A nagyszülői gyed és a nagyszülői gyes megszüntetésre kerül, ha a szülők visszavonják azon nyilatkozatukat, miszerint ezen ellátásoknak a nagyszülő részére történő folyósításával egyetértenek.

Járulékfizetés egyes ágazatokban

A Kormány bizonyos ágazatokban a társadalombiztosítási járulék-fizetéssel kapcsolatosan hozott intézkedéseket. Ez azokra a vállalkozásokra vonatkozik, amelyek tényleges főtevékenységként az alábbi tevékenységeket végzik:

a)      taxis személyszállítás (TEÁOR és TESZOR 49.32),
b)      szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 55),
c)      vendéglátás (TEÁOR és TESZOR 56),
d)      alkotó-, művészeti, szórakoztató tevékenység (TEÁOR és TESZOR 90),
e)      sport-, szórakoztató, szabadidős tevékenység (TEÁOR és TESZOR 93),
f)       szerencsejáték, fogadás (TEÁOR és TESZOR 92),
g)      film, video, televízió-műsor gyártása, hangfelvétel-kiadás (TEÁOR és TESZOR 59),
h)      konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése (TEÁOR és TESZOR 82.30),
i)       napilapkiadás (TEÁOR és TESZOR 58.13),
j)       folyóirat, időszaki kiadvány kiadása (TEÁOR és TESZOR 58.14) és
k)      műsor-összeállítás, műsorszolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 60).

Tényleges főtevékenységnek azt a tevékenységet kell érteni, amelyből az adózónak a rendelet hatálybalépését (2020. március 24.) megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30%-a származott.

Ezen vállalkozások a 2020. március, április, május és június hónapra vonatkozó adó- és járulékfizetési kötelezettség tekintetében

  • mentesülnek a szociális hozzájárulási adó (szocho) fizetési kötelezettsége alól a munkaviszonyban foglalkoztatott természetes személy foglalkoztatása tekintetében; az egyéni vállalkozónak e jogállására tekintettel, és a társas vállalkozónak e jogállására tekintettel;
  • a járulékfizetési kötelezettséget a foglalkoztatónál munkaviszonyban foglalkoztatott természetes személy, az egyéni vállalkozó és a társas vállalkozó esetében úgy kell teljesíteni, hogy a járulékalapot képező jövedelem után kizárólag a 4 százalékos mértékű természetbeni egészségbiztosítási járulékot, de legfeljebb 7710 forint összeget kell megfizetni.

(A fentiek nem érintik a biztosított társadalombiztosítási és munkaerőpiaci ellátásokra való jogosultságát és az ellátások összegét.)

  • nem keletkezik szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettség 2020. március, április, május és június hónapra vonatkozóan;
  • a rehabilitációs hozzájárulás mértéke a törvény szerinti hozzájárulás mértékének kétharmada és a rehabilitációs hozzájárulásra előleget nem kell fizetnie.

A kormányrendelet a kisadózókra vonatkozóan is tartalmaz rendelkezéseket; ennek részletes ismertetését a későbbiekben tesszük közzé.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-23 18:14:26
Még mindig nincs bérmegállapodás a Magyar Postánál, ezért csütörtök reggel a Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 megyéből 19 kézbesítő petíciót adott át a vezérigazgatónak és helyettesének, amiben érdemi tárgyalást és elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek.
2023-03-23 14:14:00
A kormány június 30-ig meghosszabbítja annak a korábbi döntésének a határidejét, amelynek értelmében egyes intézményi befektetők és a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek a látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű betétjeik után nem kaphatnak magasabb kamatot a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékénél.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS