Újabb feladatokat ró a munkáltatókra a Munka törvénykönyvének tervezett változása

Újabb feladatokat ró a munkáltatókra a Munka törvénykönyvének tervezett változása
2022. 12. 02., 14:18

„A tervezett törvénymódosítás milyen további kötelezettségeket ró a munkaadókra, amit röviden két szóval tudnánk leírni: alkalmazkodás és adminisztráció.”

Kibővül a munkáltatók tájékoztatási kötelezettsége

A munkavállalók tájékoztatásának kötelezettsége nem újdonság a munkáltatók számára. Ez egy jelenleg is létező intézmény, de a tájékoztatási kötelezettség szűkebb információs körre korlátozódik, mint ami várhatóan a 2023 elejétől irányadó lesz – kezdi friss bejegyzését dr. Vakulya Csaba, az RSM Legal jogi szakértője.

Az átlátható és kiszámítható munkafeltételekről szóló irányelv átültetésével a munkáltatóknak rövidebb határidőkkel, részletesebb információkat kell majd nyújtaniuk. Ennek okaként az irányelv preambuluma, a változó világot, a digitalizáció erősödését és az új, kevésbé ismert foglakoztatási formák megjelenése miatti kiszámíthatatlanságot jelölte meg, amit a munkavállalók megfelelő tájékoztatása tud megoldani.

Sok esetben merőben más gondolkodást igényel majd a munkáltatók részéről az újdonságok adaptálása, többbek között a képzési politikával kapcsolatos tájékoztatás teljesítése is. Ez, ha létezett is egyáltalán a cégnél, jellemzően ad hoc jelleggel működött, és a szokásosnak mondható képzések köre, a jogszabályi kötelezettségeknek való megfelelés érdekében valósult meg.

Ezen kívül a már létező kategóriák is változni fognak a jövőben. Például korábban is előírás volt, hogy a szabadság mértékéről, számítási módjáról és kiadásának szabályairól tájékoztatni kell a munkavállalót, most viszont a szabadságokra vonatkozó rendelkezések megváltozása a korábbi tájékoztatók felülvizsgálatát is szükségessé teszik.

Változó munkaidő-beosztások jelentős logisztikai terhekkel

A munkaidő-beosztások sem feltétlenül alakulnak majd a megszokott módon. A gondozást végző vagy a legfeljebb 8 éves gyermekkel rendelkező munkavállaló kiszámíthatóbb munkafeltételeket kérhet a saját maga számára, így kérheti a munkarendjének módosítását, vagy akár a távmunkavégzést is.

Ez óriási logisztikai feladatot is róhat a munkáltatóra, ha például a kisgyermekes munkavállalók tömegesen kérnek majd könnyítést a munkavégzéshez. Bár van lehetőség a kérelem visszautasítására, ez azonban minden esetben csak alapos indokkal tehető majd meg.

Indokolási kötelezettség nélküli felmondás, indokolási kötelezettséggel

A Munka Törvénykönyvének elfogadása esetén a felmondások gyakorlatán is alakítania kell a munkáltatóknak. Vannak helyzetek, amikor a munkaviszony megszüntetését a munkáltatónak sem kell indokolnia (pl. várandósság, próbaidő). Eddig lehetőség volt arra, hogy a munkavállaló bebizonyítsa, hogy a felmondást tényleges indoka jogellenes volt. Amennyiben a törvénymódosítási javaslatot elfogadják, akkor bizonyos esetekben (és a munkavállaló kérésére) jogszabályi kötelezettsége lesz a munkáltatónak, hogy akkor is indokolást fűzzön a felmondáshoz, ha egyébként erre nem lenne köteles, ami különösen a próbaidő alatti felmondások esetén igényelhet a szokásosnál jóval nagyobb felkészültséget.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.
2023-09-29 16:50:00
A rossz egyéni döntéseket jobb elkerülni, ennek pedig a legjobb módja, ha a felnövekvő generáció már az iskolában elsajátítja a pénz használatának alapjait, a pénzügyi rendszer lényegét, a takarékosságot és a saját erőforrásainkkal való gazdálkodást – mondta Varga Mihály a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS