Törvényes adóoptimalizálás: áfamentes fizetés tartozásátvállalással

Törvényes adóoptimalizálás: áfamentes fizetés tartozásátvállalással
2022. 05. 31., 14:17

Egy-egy üzleti tranzakció tényleges áfafizetés nélkül is megvalósulhat, mégis kevesen élnek az áfa-tartozásátvállalás lehetőségével. Az áfa-tartozásátvállalás egy olyan kevesek által ismert jogintézmény, amely – többek között – nagyösszegű tranzakciók, fizetési nehézségek esetén - az adóhatóság közreműködésével biztosítja a törvényes adóoptimalizálás lehetőségét.

Áfa-tartozásátvállalás: akiknek érdemes élni vele

Nagy összegű tranzakciókat, beruházásokat, áfás üzletág átruházást megvalósító vállalkozások, illetve átmeneti fizetési nehézségekkel küzdő cégek esetében érdemes átgondolni a  jogszabályok által biztosított, adóhatósági jóváhagyással megvalósuló áfa-tartozásátvállalás lehetőségét – kezdi friss bejegyzését dr. Bulátkó Ottó, az RSM Hungary adóüzletágának menedzsere. Kapcsolt felek közötti tranzakciók esetében különösen indokolt lehet a jogintézmény gyakorlati alkalmazása.

Habár a jogintézmény jelentős múltra tekint vissza, valamint a hozzá kapcsolódó adóhatósági joggyakorlat is egyre kiforrottabb, mégis kevesen ismerik az áfa-tartozásátvállalás cash flow menedzselésre, fizetési nehézségek megoldására, kockázatcsökkentésre és tranzakciós díjak megtakarítására vonatkozó előnyeit.

A jogintézmény megértését az alábbi példával szemléltetjük.

Eladó és Vevő között egy egyedi, nagy összegű tranzakció valósul meg. A Vevő a gazdasági esemény teljesítésekor csak az áfa nélküli vételár megfizetésére képes. Az Eladó a teljesítéssel egyidejűleg kiállítja a fizetendő általános forgalmi adót tartalmazó számlát, azonban a Vevő csak a nettó vételárat utalja át részére. 

Ezt követően az Eladónak az áfabevallásban az adóhatóság felé fizetendő tételként jelenik meg a számlából fakadó kötelezettség, míg a Vevő a bevallásában ugyanezt az áfa-összeget levonható adóként, az adóhatósággal szembeni visszaigénylésként szerepelteti. Tehát az Eladó az áfa-összeggel tartozik a NAV felé, míg a Vevő az áfa-összeget az adóhatóságtól követeli.

A felek ezért – az adóhatóság jóváhagyásával – kötnek egy tartozásátvállalási megállapodást, ahol a Vevő átvállalja az Eladó adóhatóság felé fennálló – jelentős összegű tranzakcióból eredő – kötelezettségét, hiszen neki ez az összeg a teljes vételár kifizetésétől függetlenül levonható adóként fog megjelenni. Az adóhatóság a tartozásátvállalási megállapodást jóváhagyási záradékkal látja el és összevezeti az Eladó tartozását a Vevő visszaigénylésével. 

A tartozásátvállalás jogintézménye biztosíték mind az Eladó, mind pedig az adóhatóság számára, hiszen a gazdasági esemény megvalósulását és minősítését, továbbá az egyes kötelezettségek teljesülését az állami adóhatóság is látta és jóváhagyta.

Áfa-tartozásátvállalás a NAV áldásával

Az adóhatóság jóváhagyásával megkötött megállapodás lehetővé teszi, hogy a számlát kiállító és a NAV felé áfafizetésre kötelezett társaság kötelezettségét, a számlát befogadó - és sok esetben a számla áfa tartalmának levonására jogosult – vállalkozás teljesítse.  Mivel a tartozásátvállalás jogintézményének alkalmazásával az adóhatóságtól már közvetlenül a teljesítéskor kérhető a tranzakció vizsgálata, az adózó megóvhatja magát egy esetleges későbbi kellemetlen meglepetéstől is.

Kontrollálható pénzügyek, kockázatcsökkentés, legális adóoptimalizálás – éljen Ön is a tartozásátvállalás jogintézményével, mely nemcsak az áfa, hanem bármilyen, az esedékességkor meg nem fizetett adó vonatkozásában érvényesíthető kezességvállalással – és szűkebb körben anélkül is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-14 22:30:00
A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból – jelentette be az energiaügyi miniszter.
2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS