Törvényes adóoptimalizálás: áfamentes fizetés tartozásátvállalással

Törvényes adóoptimalizálás: áfamentes fizetés tartozásátvállalással
2022. 05. 31., 14:17

Egy-egy üzleti tranzakció tényleges áfafizetés nélkül is megvalósulhat, mégis kevesen élnek az áfa-tartozásátvállalás lehetőségével. Az áfa-tartozásátvállalás egy olyan kevesek által ismert jogintézmény, amely – többek között – nagyösszegű tranzakciók, fizetési nehézségek esetén - az adóhatóság közreműködésével biztosítja a törvényes adóoptimalizálás lehetőségét.

Áfa-tartozásátvállalás: akiknek érdemes élni vele

Nagy összegű tranzakciókat, beruházásokat, áfás üzletág átruházást megvalósító vállalkozások, illetve átmeneti fizetési nehézségekkel küzdő cégek esetében érdemes átgondolni a  jogszabályok által biztosított, adóhatósági jóváhagyással megvalósuló áfa-tartozásátvállalás lehetőségét – kezdi friss bejegyzését dr. Bulátkó Ottó, az RSM Hungary adóüzletágának menedzsere. Kapcsolt felek közötti tranzakciók esetében különösen indokolt lehet a jogintézmény gyakorlati alkalmazása.

Habár a jogintézmény jelentős múltra tekint vissza, valamint a hozzá kapcsolódó adóhatósági joggyakorlat is egyre kiforrottabb, mégis kevesen ismerik az áfa-tartozásátvállalás cash flow menedzselésre, fizetési nehézségek megoldására, kockázatcsökkentésre és tranzakciós díjak megtakarítására vonatkozó előnyeit.

A jogintézmény megértését az alábbi példával szemléltetjük.

Eladó és Vevő között egy egyedi, nagy összegű tranzakció valósul meg. A Vevő a gazdasági esemény teljesítésekor csak az áfa nélküli vételár megfizetésére képes. Az Eladó a teljesítéssel egyidejűleg kiállítja a fizetendő általános forgalmi adót tartalmazó számlát, azonban a Vevő csak a nettó vételárat utalja át részére. 

Ezt követően az Eladónak az áfabevallásban az adóhatóság felé fizetendő tételként jelenik meg a számlából fakadó kötelezettség, míg a Vevő a bevallásában ugyanezt az áfa-összeget levonható adóként, az adóhatósággal szembeni visszaigénylésként szerepelteti. Tehát az Eladó az áfa-összeggel tartozik a NAV felé, míg a Vevő az áfa-összeget az adóhatóságtól követeli.

A felek ezért – az adóhatóság jóváhagyásával – kötnek egy tartozásátvállalási megállapodást, ahol a Vevő átvállalja az Eladó adóhatóság felé fennálló – jelentős összegű tranzakcióból eredő – kötelezettségét, hiszen neki ez az összeg a teljes vételár kifizetésétől függetlenül levonható adóként fog megjelenni. Az adóhatóság a tartozásátvállalási megállapodást jóváhagyási záradékkal látja el és összevezeti az Eladó tartozását a Vevő visszaigénylésével. 

A tartozásátvállalás jogintézménye biztosíték mind az Eladó, mind pedig az adóhatóság számára, hiszen a gazdasági esemény megvalósulását és minősítését, továbbá az egyes kötelezettségek teljesülését az állami adóhatóság is látta és jóváhagyta.

Áfa-tartozásátvállalás a NAV áldásával

Az adóhatóság jóváhagyásával megkötött megállapodás lehetővé teszi, hogy a számlát kiállító és a NAV felé áfafizetésre kötelezett társaság kötelezettségét, a számlát befogadó - és sok esetben a számla áfa tartalmának levonására jogosult – vállalkozás teljesítse.  Mivel a tartozásátvállalás jogintézményének alkalmazásával az adóhatóságtól már közvetlenül a teljesítéskor kérhető a tranzakció vizsgálata, az adózó megóvhatja magát egy esetleges későbbi kellemetlen meglepetéstől is.

Kontrollálható pénzügyek, kockázatcsökkentés, legális adóoptimalizálás – éljen Ön is a tartozásátvállalás jogintézményével, mely nemcsak az áfa, hanem bármilyen, az esedékességkor meg nem fizetett adó vonatkozásában érvényesíthető kezességvállalással – és szűkebb körben anélkül is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS