Szigorítást hozhat a tavaszi adócsomag az ingatlanszektor számára

2021. 05. 28., 16:00

A tavaszi adócsomag bővítheti a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaság fogalmát az illetékekről szóló törvény tervezett módosításával, amely bizonyos esetekben többlet illetékkötelezettséget eredményezhet – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.

Belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaság most…

Az illetékekről szóló törvény (Itv.) hatályos definíciója alapján azok a gazdálkodó szervezetek minősülnek belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságnak, amelyek:

  • mérlegükben kimutatott eszközein belül (bizonyos korrekciós tételek alkalmazásával) a belföldön fekvő ingatlanok mérleg szerinti értéke meghaladja a 75 százalékot, vagy
  • olyan gazdálkodó szervezetben rendelkeznek minimum 75 százalékos közvetlen vagy közvetett részesedéssel, amely a fenti feltételnek megfelel.

Az Itv. hatályos részletszabályai arra is kitérnek, hogy mérleg alatt a vagyonszerzést megelőzően rendelkezésre álló utolsó beszámolóban elfogadott mérleget, ennek hiányában (újonnan alapított társaság esetében) a nyitó mérleget kell érteni – írja friss bejegyzésében dr. Clamba Viktória, az RSM Hungary Adóüzletágának menedzsere.

A jelenlegi szabályok értelmében tehát amennyiben egy társaság a legutolsó mérlegadatok alapján nem minősül belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságnak, a részesedést megszerző félnek nem keletkezik visszterhes vagyonátruházási illetékkötelezettsége. Még akkor sem, ha a jogszabály alapján figyelembe veendő mérleg elfogadása óta esetleg szerzett belföldi ingatlant.

Belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaság az adócsomag után…

Ezen a helyzeten változtatna a beterjesztett új szabály. A törvénymódosítási javaslat értelmében az utolsó mérleg óta megtörtént változások is befolyásolják a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társasági státust.

A definíció akként egészülne ki, hogy amennyiben az utolsó beszámolóban elfogadott mérleg és a vagyonszerzés időpontja között – akár pozitív, akár negatív előjelű – olyan változás történne az eszközöket illetően, amely a „belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaság” státuszra is hatást gyakorol, úgy az utolsó mérleg óta történt változásokból eredő korrekciókat el kell végezni.

A törvénymódosítási javaslat ezzel az „ingatlanos társaság” minősítés alapjául szolgáló, aktuális eszközértéket tükröző mérleg hiányából fakadó, ezáltal adótervezésre alapot adó joghézagot kívánja megszüntetni. Az indoklás szerint a korrekciót csak abban az esetben szükséges elvégezni, amennyiben ez befolyásolja a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaság státuszát. Ennek alátámasztása történhet közbenső mérleg készítésével vagy a vagyonszerzés (illeték kötelezettség keletkezésének napja) napjára zárt főkönyvi eszközszámlákkal.

Abban az esetben, ha a módosítási javaslat elfogadásra kerül, az új szabályok a módosító törvény kihirdetését követő 31. napon, azaz még várhatóan 2021-ben hatályba lépnek.

A fentiek jelentős változásokat hozhatnak az illetékkötelezettség megállapítása kapcsán. Amennyiben olyan társaság részesedését vásárolnánk meg, amely az utolsó beszámolóját követően az ingatlanjait elidegenítette, az ezentúl nem esne illetékkötelezettség alá. Ugyanakkor amennyiben a megszerezni tervezett társaság a részesedésszerzésig olyan ingatlant szerzett, amely révén belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságnak minősülne, a részesedésszerző illetékkötelezettsége fennállna függetlenül attól, hogy a társaság utolsó mérlege szerint az eszközök összetétele alapján még nem minősülne „ingatlanos társaságnak”.

Bár az adóhatóság ellenőrzési gyakorlata a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságok részesedésének megszerzése esetében eddig is figyelembe vette a rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét a tranzakciók minősítése során, önmagában az a tény, hogy a vagyonszerzésig a mérlegösszetétel megváltozott, a jelenlegi szabályok alapján nem eredményezett automatikusan illetékkötelezettséget.

A módosítás hatálybalépését követően minden üzletrész-adásvétel kapcsán a tranzakció időpontjában lenne vizsgálandó az esetleges illetékkötelezettség!

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-24 11:10:00
„Az Európai Tanács rendelete előmozdítja a digitális címkék használatát az uniós termésnövelő anyagokon, ugyanakkor szükség esetére megtartja a fizikai címkéket. Emellett javítja a címkék olvashatóságát, valamint egyszerűsíti a forgalmazók címkézési kötelezettségeit.”
2024-07-24 09:00:17
Az nem kérdés, hogy csak a legjobb minőségű cseh alapanyagokat, malátákat, prémium Saaz komlót és a főzde saját kútjából származó vizet használják a sör elkészítéséhez.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS