Szigorítást hozhat a tavaszi adócsomag az ingatlanszektor számára

2021. 05. 28., 16:00

A tavaszi adócsomag bővítheti a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaság fogalmát az illetékekről szóló törvény tervezett módosításával, amely bizonyos esetekben többlet illetékkötelezettséget eredményezhet – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.

Belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaság most…

Az illetékekről szóló törvény (Itv.) hatályos definíciója alapján azok a gazdálkodó szervezetek minősülnek belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságnak, amelyek:

  • mérlegükben kimutatott eszközein belül (bizonyos korrekciós tételek alkalmazásával) a belföldön fekvő ingatlanok mérleg szerinti értéke meghaladja a 75 százalékot, vagy
  • olyan gazdálkodó szervezetben rendelkeznek minimum 75 százalékos közvetlen vagy közvetett részesedéssel, amely a fenti feltételnek megfelel.

Az Itv. hatályos részletszabályai arra is kitérnek, hogy mérleg alatt a vagyonszerzést megelőzően rendelkezésre álló utolsó beszámolóban elfogadott mérleget, ennek hiányában (újonnan alapított társaság esetében) a nyitó mérleget kell érteni – írja friss bejegyzésében dr. Clamba Viktória, az RSM Hungary Adóüzletágának menedzsere.

A jelenlegi szabályok értelmében tehát amennyiben egy társaság a legutolsó mérlegadatok alapján nem minősül belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságnak, a részesedést megszerző félnek nem keletkezik visszterhes vagyonátruházási illetékkötelezettsége. Még akkor sem, ha a jogszabály alapján figyelembe veendő mérleg elfogadása óta esetleg szerzett belföldi ingatlant.

Belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaság az adócsomag után…

Ezen a helyzeten változtatna a beterjesztett új szabály. A törvénymódosítási javaslat értelmében az utolsó mérleg óta megtörtént változások is befolyásolják a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társasági státust.

A definíció akként egészülne ki, hogy amennyiben az utolsó beszámolóban elfogadott mérleg és a vagyonszerzés időpontja között – akár pozitív, akár negatív előjelű – olyan változás történne az eszközöket illetően, amely a „belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaság” státuszra is hatást gyakorol, úgy az utolsó mérleg óta történt változásokból eredő korrekciókat el kell végezni.

A törvénymódosítási javaslat ezzel az „ingatlanos társaság” minősítés alapjául szolgáló, aktuális eszközértéket tükröző mérleg hiányából fakadó, ezáltal adótervezésre alapot adó joghézagot kívánja megszüntetni. Az indoklás szerint a korrekciót csak abban az esetben szükséges elvégezni, amennyiben ez befolyásolja a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaság státuszát. Ennek alátámasztása történhet közbenső mérleg készítésével vagy a vagyonszerzés (illeték kötelezettség keletkezésének napja) napjára zárt főkönyvi eszközszámlákkal.

Abban az esetben, ha a módosítási javaslat elfogadásra kerül, az új szabályok a módosító törvény kihirdetését követő 31. napon, azaz még várhatóan 2021-ben hatályba lépnek.

A fentiek jelentős változásokat hozhatnak az illetékkötelezettség megállapítása kapcsán. Amennyiben olyan társaság részesedését vásárolnánk meg, amely az utolsó beszámolóját követően az ingatlanjait elidegenítette, az ezentúl nem esne illetékkötelezettség alá. Ugyanakkor amennyiben a megszerezni tervezett társaság a részesedésszerzésig olyan ingatlant szerzett, amely révén belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságnak minősülne, a részesedésszerző illetékkötelezettsége fennállna függetlenül attól, hogy a társaság utolsó mérlege szerint az eszközök összetétele alapján még nem minősülne „ingatlanos társaságnak”.

Bár az adóhatóság ellenőrzési gyakorlata a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságok részesedésének megszerzése esetében eddig is figyelembe vette a rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét a tranzakciók minősítése során, önmagában az a tény, hogy a vagyonszerzésig a mérlegösszetétel megváltozott, a jelenlegi szabályok alapján nem eredményezett automatikusan illetékkötelezettséget.

A módosítás hatálybalépését követően minden üzletrész-adásvétel kapcsán a tranzakció időpontjában lenne vizsgálandó az esetleges illetékkötelezettség!

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-28 09:40:00
A beruházások volumene 2023 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 2,2 százalékkal mérséklődött – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
2023-11-27 19:00:33
A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS