Sikeres a különleges sportjogi képzés a Széchenyi István Egyetemen

Sikeres a különleges sportjogi képzés a Széchenyi István Egyetemen
2023. 02. 21., 20:13

Végeztek az első sportszakjogászok és sportjogi szaktanácsadók a győri Széchenyi István Egyetemen. Az intézmény egy éve indította el a két különleges, két féléves továbbképzési szakot, amelynek hallgatói olyan értékes, speciális tudáshoz jutnak, amelynek révén hatékonyabbá válik a munka a kluboknál, az egyesületeknél, az akadémiákon és más, sporttal (is) foglalkozó szervezeteknél.

A Széchenyi István Egyetem régóta nagy hangsúlyt fektet a sportra. Az intézmény ennek érdekében számos infrastrukturális fejlesztést valósított meg – például sportparkot hozott létre a győri kampusz területén –, folyamatosan fejleszti a hallgatók szabadidős és versenysportolási lehetőségeit, saját, rendkívül sikeres sportegyesületet működtet, a sportoló hallgatókat pedig ösztöndíjjal, szükség esetén egyéni tanrenddel és más feltételek biztosításával támogatja.

Némileg más területet érint, de ebbe a sorba illeszkedik a 2022 februárjában elindított két továbbképzési szak, a sportszakjogász és a sportjogi szaktanácsadó is.

Dr. Simon József, a képzések operatív szakmai vezetője elmondta: a szakokkal egy, a nyugat-magyarországi régióban tapasztalható űrt szerettek volna betölteni.

„A sport a munkajogtól a polgári jogig a jogrendszer számos ágához kapcsolódik, ezért az e területen dolgozó jogászoknak és más szakembereknek speciális tudásra van szükségük. A jelentkezők száma igazolta, hogy ezekre a képzésekre van igény az országban” – fogalmazott.

Dr. Barna Attila szakfelelős, egyetemi docens, a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kara Jogtörténeti Tanszékének vezetője elmondta: a képzéseken többek között jogi és sportjogi alapismereteket, európai uniós és nemzetközi sportjogot, médiajogot, a közvetítések jogát, üzleti kommunikációs ismereteket, tárgyalástechnikát, pénzügyi ismereteket, sportgazdaságtant és sportmarketinget tanulnak a hallgatók. Szóba kerülnek emellett például a támogatási és pályázati rendszerek, a sport belső szabályozása és háttértudományai is.

„A képzések online formában valósulnak meg, aminek előnye, hogy a Győrtől távolabb élők is könnyebben tudják elvégezni. A most oklevelet szerzett első évfolyamban több neves klub – a Diósgyőri VTK, a Pécsi MFC és a Szombathelyi Haladás – szakemberei is megtalálhatók voltak. Célunk, hogy a résztvevőknek olyan naprakész jogi és gazdasági tudást, valamint gyakorlati tapasztalatokat adjunk át, amelyek nélkülözhetetlenek a klubokban és más sportszervezetekben. Éppen ezért az oktatók között az egyetem jogi karának, illetve Testnevelési és Sportközpontjának munkatársai, valamint külső előadók is megtalálhatók”– hangsúlyozta dr. Barna Attila.

Dr. Gyömörei Tamás egyetemi docens, a Testnevelési és Sportközpont vezetője hozzátette: a sport az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat, s hatékony működtetéséhez kellő szakértelemmel felvértezett munkatársakra van szükség. Példaként említette a hivatásos sportolói szerződéseket, amelyek több évre hatással lehetnek a nevelőegyesületre, és ha nem megfelelően kötik meg őket, az akár anyagi veszteséggel is járhat vagy a játékos érdekeinek a sérelmét okozhatja.

„Nem véletlen, hogy a sportakadémiákon kötelező sportszakjogászi végzettséggel rendelkező munkatársat alkalmazni, a kormányzat ugyanis a támogatások fejében elvárja a minden téren szakszerű működést” – húzta alá dr. Gyömörei Tamás.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.
2024-12-11 20:11:00
A Design Terminal és a Nemzeti Tehetség Központ szervezésében immár negyedik alkalommal indul el a START program, amely a fiatalok vállalkozóvá válását támogatja szakmai képzéssel, mentorációval és akár 3–5 millió forint értékű díjazással.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS