Nyomoznak az örökös után a hagyatéki eljárás során?

Nyomoznak az örökös után a hagyatéki eljárás során?
2022. 02. 18., 16:05

A gyakorlatban sokszor felmerül, hogy miért nem kereste senki az örököst? Mi történik, ha az elhunyt nem tartotta a kapcsolatot a rokonaival? Kutatnak az örökös után a hagyatéki eljárás során? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.

Mi a hagyatéki eljárás célja?

Fontos tisztázni, hogy nem a hagyatéki eljárás, illetve az azt lezáró határozat hozza létre az öröklést. Ettől függetlenül azonban a hagyatéki eljárásnak nagyon fontos szerepe van. A hagyatéki eljárás célja, hogy az öröklést, a hagyaték átszállását tanúsítsa. De mi történik, ha az örökös nem is értesült az örökhagyó haláláról? – kezdi az Érthető Jog friss bejegyzését dr. Kocsis Ildikó ügyvéd.

Keresik az ismeretlen helyen lévő örököst?

Előfordul, hogy az elhunyt rokonáról, lehetséges örököséről a többiek, a szomszéd, az ismerősök csak annyit tudnak, hogy „van egy fia valahol külföldön”, vagy „említette az elhunyt, hogy a rokona valahol máshol él”, esetleg „úgy hallottam, hogy van gyereke, unokája, de semmit sem tudok róluk”. Ilyen esetben keresik-e az örököst, kutatnak-e utána hivatalosan?

A közjegyző nem nyomozó hatóság. Nem feladata, hogy nyomozzon az örökös után, ha az érdekeltek közül senki sem tudja, hogy hol lehet pontosan. Ilyen esetben a törvény meghatározza, hogy mit kell a közjegyzőnek tennie, hogy az örökös értesüljön a hagyatéki eljárásról. Ez pedig nem más, mint az úgynevezett hirdetményi kézbesítés.

Hirdetményi kézbesítés a hagyatéki eljárás során

Amikor egy, a hagyatéki eljárásban érdekelt személy tartózkodási helye ismeretlen, vagy olyan államban van, ahol a kézbesítés elháríthatatlan akadályba ütközik, illetőleg a kézbesítés megkísérlése már előre is eredménytelennek látszik, akkor hirdetmény útján történik a kézbesítés.

Mit is jelent ez a gyakorlatban?

Ilyenkor meghatározott helyen és módon teszik elérhetővé a felhívást, amire az érdekelt, az örökös a közjegyzőnél jelentkezhet. Ma már szerencsére erre nem csupán egy táblára történő kifüggesztéssel kerül sor. Az elektronikus rendszerek térhódítása a hivatalos eljárásokat sem kerülhette el. Ma már sok hivatalos ügyet elektronikusan intézünk. Így a hirdetményi kézbesítés is átköltözött a virtuális térbe. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara hivatalos internetes oldalán teszik közzé a hirdetményeket, amit bárki, bárhonnan elérhet, megtekinthet.

A hirdetmények emellett még fizikailag is kikerülnek a jól megszokott hirdetőtáblákra. Persze nem lehetne az egész országban mindent közzétenni, így meghatározták, hogy hol kell kitűzni a felhívást. A hirdetményi kézbesítés során a felhívást az érdekelt utolsó belföldi lakóhelye, ennek hiányában bejegyzett tartózkodási helye, ennek hiányában a hagyatéki eljárásra illetékes közjegyző székhelye szerinti polgármesteri hivatal hirdetőtáblájára kell kitenni.

Újságban is kereshetik az örököst?

A fentieken túl még arra is van lehetőség, hogy a hirdetmény máshol is megjelenjen. A hagyatéki eljárásban érdekelt kérheti, hogy a hirdetményt máshol is tegyék közzé. Lehet ez akár egy újság is, ahol fizetett közleményként jelenik meg a felhívás. Ennek költségeit azonban a kérelmezőnek kell állnia. Ha például a hagyatéki eljárásban érdekelt személy tudja, hogy az ismeretlen helyen lévő örökös régebben melyik újságot olvasta, és feltételezi, hogy ezt a szokását továbbra is megtartotta, gondolhatja úgy, hogy érdemes azon keresztül megpróbálni elérni őt.

Mi történik, ha ismeretlen az örökös?

Bizony előfordul, hogy nem csak az örökös tartózkodási helye ismeretlen, de olyan személyes adatai is, ami alapján be lehetne őt azonosítani. Ilyen esetben is hirdetmény útján idézik meg a személyt a hagyatéki tárgyalásra. Ekkor a hirdetmény tartalmazza azt is, hogy a személy az igényét 30 napon belül jelentheti be a közjegyzőnél. Ha ezt nem teszi meg és a tárgyaláson sem jelenik meg, az eljárás további szakaszában őt, mint öröklésben érdekeltet figyelmen kívül kell hagyni.

A hagyatéki eljárás további tudnivalóit a Hagyatéki eljárás érthetően online tudásprogram bárki számára érthetővé teszi. Érdemes tisztában lenni vele, hogy hogyan zajlik, mi várható, mire érdemes figyelni.

 

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd
Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-27 10:08:12
Hamarosan jöhetnek a zöld fogyasztóbarát lakáshitelek. Áprilistól legalább a kezdeti költségek egy részét el kell engedniük a bankoknak az ilyen kölcsönöknél, ha minősített fogyasztóbarát lakáshitelt választ az ügyfél.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Miután a nemzetközi és a magyar sajtóban is megjelentek olyan hírek, amelyek szerint a magyar kormány már tárgyal a Roszatom esetleges „kiváltásáról”, az orosz cég újra megerősítette: továbbra is készen áll a Paks II projekt megvalósítására.