Nyomoznak az örökös után a hagyatéki eljárás során?

Nyomoznak az örökös után a hagyatéki eljárás során?
2022. 02. 18., 16:05

A gyakorlatban sokszor felmerül, hogy miért nem kereste senki az örököst? Mi történik, ha az elhunyt nem tartotta a kapcsolatot a rokonaival? Kutatnak az örökös után a hagyatéki eljárás során? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.

Mi a hagyatéki eljárás célja?

Fontos tisztázni, hogy nem a hagyatéki eljárás, illetve az azt lezáró határozat hozza létre az öröklést. Ettől függetlenül azonban a hagyatéki eljárásnak nagyon fontos szerepe van. A hagyatéki eljárás célja, hogy az öröklést, a hagyaték átszállását tanúsítsa. De mi történik, ha az örökös nem is értesült az örökhagyó haláláról? – kezdi az Érthető Jog friss bejegyzését dr. Kocsis Ildikó ügyvéd.

Keresik az ismeretlen helyen lévő örököst?

Előfordul, hogy az elhunyt rokonáról, lehetséges örököséről a többiek, a szomszéd, az ismerősök csak annyit tudnak, hogy „van egy fia valahol külföldön”, vagy „említette az elhunyt, hogy a rokona valahol máshol él”, esetleg „úgy hallottam, hogy van gyereke, unokája, de semmit sem tudok róluk”. Ilyen esetben keresik-e az örököst, kutatnak-e utána hivatalosan?

A közjegyző nem nyomozó hatóság. Nem feladata, hogy nyomozzon az örökös után, ha az érdekeltek közül senki sem tudja, hogy hol lehet pontosan. Ilyen esetben a törvény meghatározza, hogy mit kell a közjegyzőnek tennie, hogy az örökös értesüljön a hagyatéki eljárásról. Ez pedig nem más, mint az úgynevezett hirdetményi kézbesítés.

Hirdetményi kézbesítés a hagyatéki eljárás során

Amikor egy, a hagyatéki eljárásban érdekelt személy tartózkodási helye ismeretlen, vagy olyan államban van, ahol a kézbesítés elháríthatatlan akadályba ütközik, illetőleg a kézbesítés megkísérlése már előre is eredménytelennek látszik, akkor hirdetmény útján történik a kézbesítés.

Mit is jelent ez a gyakorlatban?

Ilyenkor meghatározott helyen és módon teszik elérhetővé a felhívást, amire az érdekelt, az örökös a közjegyzőnél jelentkezhet. Ma már szerencsére erre nem csupán egy táblára történő kifüggesztéssel kerül sor. Az elektronikus rendszerek térhódítása a hivatalos eljárásokat sem kerülhette el. Ma már sok hivatalos ügyet elektronikusan intézünk. Így a hirdetményi kézbesítés is átköltözött a virtuális térbe. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara hivatalos internetes oldalán teszik közzé a hirdetményeket, amit bárki, bárhonnan elérhet, megtekinthet.

A hirdetmények emellett még fizikailag is kikerülnek a jól megszokott hirdetőtáblákra. Persze nem lehetne az egész országban mindent közzétenni, így meghatározták, hogy hol kell kitűzni a felhívást. A hirdetményi kézbesítés során a felhívást az érdekelt utolsó belföldi lakóhelye, ennek hiányában bejegyzett tartózkodási helye, ennek hiányában a hagyatéki eljárásra illetékes közjegyző székhelye szerinti polgármesteri hivatal hirdetőtáblájára kell kitenni.

Újságban is kereshetik az örököst?

A fentieken túl még arra is van lehetőség, hogy a hirdetmény máshol is megjelenjen. A hagyatéki eljárásban érdekelt kérheti, hogy a hirdetményt máshol is tegyék közzé. Lehet ez akár egy újság is, ahol fizetett közleményként jelenik meg a felhívás. Ennek költségeit azonban a kérelmezőnek kell állnia. Ha például a hagyatéki eljárásban érdekelt személy tudja, hogy az ismeretlen helyen lévő örökös régebben melyik újságot olvasta, és feltételezi, hogy ezt a szokását továbbra is megtartotta, gondolhatja úgy, hogy érdemes azon keresztül megpróbálni elérni őt.

Mi történik, ha ismeretlen az örökös?

Bizony előfordul, hogy nem csak az örökös tartózkodási helye ismeretlen, de olyan személyes adatai is, ami alapján be lehetne őt azonosítani. Ilyen esetben is hirdetmény útján idézik meg a személyt a hagyatéki tárgyalásra. Ekkor a hirdetmény tartalmazza azt is, hogy a személy az igényét 30 napon belül jelentheti be a közjegyzőnél. Ha ezt nem teszi meg és a tárgyaláson sem jelenik meg, az eljárás további szakaszában őt, mint öröklésben érdekeltet figyelmen kívül kell hagyni.

A hagyatéki eljárás további tudnivalóit a Hagyatéki eljárás érthetően online tudásprogram bárki számára érthetővé teszi. Érdemes tisztában lenni vele, hogy hogyan zajlik, mi várható, mire érdemes figyelni.

 

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd
Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS