Mire terjed ki a munkáltató tájékoztatási kötelezettsége?

2021. 02. 09., 11:30

A munkajog legfontosabb alapelvei közé tartozik a munkáltató és a munkavállaló kölcsönös együttműködési és tájékoztatási kötelezettsége. A munkaviszonnyal kapcsolatos számos kérdés közül mindössze az alapbérről és a munkakörről kötelező megállapodni a munkaszerződésben. A Munka Törvénykönyve azonban további tájékoztatási kötelezettséget ír elő. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

Munkaidő

A munkavállalót a munkaviszony kezdetétől számított 15 napon belül a munkáltató tájékoztatási kötelezettsége keretében köteles írásban tájékoztatni a napi munkaidőről (teljes napi munkaidő, részmunkaidő). Amennyiben a munkáltató munkaidőkeret alkalmazásával határozza meg a munkarendet, úgy a munkavállalót a munkaidőkeret kezdő és befejező időpontjáról is tájékoztatni kell.

Munkabér

A munkavállaló tájékoztatási kötelezettsége kiterjed az alapbéren túli munkabérre és egyéb juttatásokra. A munkaszerződésnek kötelezően csak a munkavállaló alapbérét kell tartalmaznia. Azonban a munkabérnek az alapbéren felül más elemei is lehetnek, valamint a munkavállaló egyéb juttatásokban is részesülhet. Ennek megfelelően tájékoztatni kell a munkavállalót az alapbéren felüli bérpótlékokról, díjakról (pl. ügyeleti, készenléti díj), jutalmak, bónuszok, prémiumok, különböző cafeteria juttatások, közlekedési hozzájárulás, lakhatási hozzájárulás. Az alapbéren felüli juttatások pontos felsorolása nem is lehetséges, mivel a munkáltató sokféle címen nyújthat juttatást a dolgozónak.

A munkáltatónak tájékoztatást kell adnia a munkabérről való elszámolás módjáról, a munkabérfizetés gyakoriságáról, valamint a kifizetés napjáról. E tájékoztatás nyilvánvaló célja, hogy a munkavállaló pontosan tudja, hogy mikor számíthat a fizetésre. A munkabér elszámolásának olyannak kell lennie, hogy a munkavállaló az elszámolás helyességét, a levonások jogcímét és összegét ellenőrizni tudja. A munkabért utólag, legalább havonta egy alkalommal kell elszámolni, kivéve, ha a felek eltérően állapodnak meg.

A munkabér kifizetés napjának azt a napot kell tekinteni, amikor a munkavállaló már rendelkezik a megfizetett összeggel, tehát készpénzben fizetett bérét kézhez veszi, vagy a bankszámlájára megérkezik. Fő szabály szerint a bért havonta, a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig kell kifizetni. Közös megegyezéssel a felek megegyezhetnek például heti gyakoriságú bérfizetésben is.

Mit tartalmaz még a munkáltató tájékoztatási kötelezettsége?

  • Munkaköri feladatok

A munkaszerződésben rendszerint csak a munkakör megnevezése, esetleg általános leírása szerepel. A munkavállalónak azonban tudnia kell, hogy a munkakörébe pontosan milyen feladatok tartoznak, melyek a tényleges felelősségi körei. A munkakörbe tartozó feladatokról kötelezően tájékoztatni kell a dolgozót, amelyet általában a munkaköri leírás átadásával teljesít a munkáltató.

  • Szabadság

A munkavállalót tájékoztatni kell a szabadság mértékéről, számítási módjáról és kiadásának szabályairól. A tájékoztatás e része azt tartalmazza, hogy mennyi alap és pótszabadság jár a dolgozónak. Tartalmaznia kell a szabadság kiszámításának módját, milyen esetekben jár esetleges további pótszabadság. A szabadság kiadásával kapcsolatban is tájékoztatást kell nyújtani.

  • Felmondási idő

A tájékoztatásnak ki kell terjedni a felmondási idő megállapításának szabályaira. Itt ki kell térni arra, hogy miként alakul a felmondási idő munkáltatói felmondás és munkavállalói felmondás esetén.

  • Kollektív szerződés

A munkáltatónak továbbá nyilatkoznia kell, hogy kollektív szerződés hatálya alá tartozik-e. Ha kollektív szerződés, üzemi megállapodás vagy egyéb kollektív szerződés hatálya kiterjed a munkaviszonyra, azt a tájékoztatásban a munkáltatónak meg kell jelölnie. Nem szükséges a szerződés tartalmát hosszasan kifejteni, azonban a szerződést azonosíthatóan meg kell jelölni (pl. elnevezése, kelte, száma).

  • Munkáltatói jogkör gyakorlója

A munkáltató tájékoztatási kötelezettsége magában foglalja a munkáltatói jogkör gyakorlójáról adott tájékoztatást is. Ez esetben azonosítható személyt, személyeket is meg lehet jelölni, illetve lehet hivatkozni belső szabályzat megfelelő rendelkezésére is. A munkáltatói jogkör gyakorlója nem minden esetben azonos a munkáltató vezetőjével.

Hogyan kell megadni a tájékoztatást a munkáltató tájékoztatási kötelezettsége esetén?

A munkáltató a tájékoztatást írásban köteles megadni. Ez történhet úgy is, hogy a tájékoztatást a munkaszerződés tartalmazza.Természetesen nem ajánlott a tájékoztatás minden elemét a munkaszerződésben rögzíteni, mert akkor annak módosítása is csak közös megegyezéssel lehetséges.

A tájékoztatás úgy is megadható, hogy a tájékoztatásban a munkáltató a Munka Törvénykönyvének, valamint a munkaviszonyra vonatkozó más szabálynak a megfelelő rendelkezését jelöli meg. Nem alkalmazható ez a módszer a munkaköri feladatokról, a kollektív szerződésről, valamint a munkáltatói jogkör gyakorlójáról való tájékoztatás esetén.

A munkáltatói jogkör gyakorlójának megjelölésén kívül nem kell teljesíteni a tájékoztatást a munkáltatónak, ha a munkaszerződés alapján a munkaviszony időtartama az 1 hónapot, vagy a munkaidő a heti 8 órát nem haladja meg.

 

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-07 19:18:54
Az idén külföldi nyaralásra induló magyarok 83 százaléka a helyszínen is bankkártyával, okostelefonnal vagy okosórával tervez fizetni. Ezzel Magyarország első a régióban a Visa nyolc közép- és kelet-európai országra, köztük hazánkra is kiterjedő, „Utazási és fizetési szokások 2023” címmel megjelent tanulmánya szerint.
2023-06-07 18:18:26
A turizmus és vendéglátási szektor támogatása és az általuk fenntartott jelentős számú munkahely megvédése érdekében 2023. május 31-ig volt lehetséges – 15 százalékos díj megfizetése nélkül – teljes összegben felhasználni a SZÉP-kártyán 2022. október 15-ig jóváírt, „bennragadt” összegeket.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS