Lehet egy eltűnt személy után örökölni?

2022. 11. 24., 11:35

Mi történik akkor, ha valaki már hosszú ideje eltűnt? Hogyan lehet rendelkezni a személy vagyonáról? Lehet egy eltűnt személy után örökölni? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.

Miért lehet fontos egy eltűnt személy utáni öröklés kérdése?

Még mielőtt azt gondolnád, hogy a rokonok csak az örökséget akarnák megszerezni, érdemes tisztán látni néhány jogi kérdést – kezdi az Érthető Jog friss bejegyzését dr. Kocsis Ildikó ügyvéd. Egy személy tulajdonában lévő vagyon jogi ügyeit időről időre rendezni kellene. Gondolj például az eltűnt személy tulajdonát képező lakásra. Kinek kell fizetni a rezsi számlákat, kinek kell intézkednie a szükséges karbantartásról? Vagy ott van a cég kérdése, ha a személy vállalkozóként kereste korábban a kenyerét. Ki intézkedhet a cég nevében, ha például ő volt az ügyvezető? Ki jogosult a munkavállalókkal kapcsolatos nyilatkozatokat megtenni, ha ő maga volt a munkáltatói jogkör gyakorlója is? Ki rendelkezhet a személy bankszámlája felett? Ez csak néhány példa, de számos olyan helyzet adódhat, ahol bizony intézkedni kellene. Joggal merül fel az igény, hogy ezek a kérdések és az eltűnt személy vagyonának sorsa is megfelelően rendezhető legyen.

Ami minden öröklésben közös

Az öröklésre sor kerülhet végintézkedés alapján vagy a törvény által előírt módon. Ám minden öröklés előfeltétele, hogy az örökhagyó halálát hivatalos okirat igazolja. Általában erre szolgál a halotti anyakönyvi kivonat. De mi történik akkor, ha valaki már hosszú ideje eltűnt, és senki nem tudja, hogy életben van-e és ha igen, akkor hol tartózkodik?

A holtnak nyilvánítás

Egy eltűnt személy után elvileg örökölni sem lehet, hiszen nincs hivatalos irat, ami a halálát igazolná. Ám a bizonytalan helyzetek feloldásának lehetőségére a jogalkotó is gondolt.

A Polgári Törvénykönyv kimondja, hogy „az eltűnt személyt a bíróság kérelemre holtnak nyilvánítja, ha eltűnésétől öt év eltelt anélkül, hogy életben létére utaló bármilyen adat ismert volna”.

Vagyis az eltűnést követő 5 év elteltével bíróságtól kérhető, hogy az eltűnt személyt hivatalosan holtnak nyilvánítsák. Ezt követően kerülhet sor az örökléssel kapcsolatos hagyatéki eljárásra az eltűnt, illetve hivatalosan már holtnak nyilvánított személy után.

Eltérő az öröklés egy eltűnt személy után?

Miután a személyt hivatalosan holtnak nyilvánították, az öröklésnél már nincs külön speciális szabály. Ha az eltűnt személy korábban végrendeletet készített, akkor az öröklésre az abban foglaltak szerint kerül sor. Végintézkedés hiányában pedig a törvény szerint kerül sor az öröklésre.

Mi történik, ha mégis előkerül az eltűnt személy?

Az élet igazán váratlan fordulatokat is tartogathat. Nincs kizárva, hogy egy eltűnt személy akár hosszú évek után kerüljön elő. De mi történik, ha közben holtnak nyilvánították és a vagyona már az örököshöz került?

Ebben az esetben a helyzet bizony nem egyszerű. Hiszen mind az előkerült személy, mind pedig az örökös joggal gondolhatja, hogy a vagyon az övé.

A jog ilyen esetre kimondja, hogy „ha a holtnak nyilvánított előkerül, a holtnak nyilvánító határozat hatálytalan, és az annak alapján beállott jogkövetkezmények semmisek”.

Ez azt jelenti, hogy már nem beszélhetünk a hagyatéki eljárásban megszületett hagyatékátadó végzés szerinti öröklésről. Ilyen esetben azonban sok további kérdés merülhet fel, melyek tisztázására komoly és lehet, hogy hosszadalmas jogi eljárás indul majd. Éppen ezért nem is érdemes találgatásokba bocsátkozni. Ha ilyen helyzetben találnád magad, mindenképpen javaslom, hogy fordulj ügyvédhez, aki segít eligazodni a szabályokban és képviselni az érdekeidet.

 

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd

Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A bérrendezés akkor ésszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.
2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Az Év Szaloncukra verseny győzteseit 186 szaloncukor közül választották ki. A verseny 12 kategóriájának a zsűrizésben több mint 300 kóstoló segített. A kóstolásokra több mint 8000 szem szaloncukrot osztottak ki zsűrizésre, hogy megtalálják a 20 győztest.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS