Lehet egy eltűnt személy után örökölni?

2022. 11. 24., 11:35

Mi történik akkor, ha valaki már hosszú ideje eltűnt? Hogyan lehet rendelkezni a személy vagyonáról? Lehet egy eltűnt személy után örökölni? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.

Miért lehet fontos egy eltűnt személy utáni öröklés kérdése?

Még mielőtt azt gondolnád, hogy a rokonok csak az örökséget akarnák megszerezni, érdemes tisztán látni néhány jogi kérdést – kezdi az Érthető Jog friss bejegyzését dr. Kocsis Ildikó ügyvéd. Egy személy tulajdonában lévő vagyon jogi ügyeit időről időre rendezni kellene. Gondolj például az eltűnt személy tulajdonát képező lakásra. Kinek kell fizetni a rezsi számlákat, kinek kell intézkednie a szükséges karbantartásról? Vagy ott van a cég kérdése, ha a személy vállalkozóként kereste korábban a kenyerét. Ki intézkedhet a cég nevében, ha például ő volt az ügyvezető? Ki jogosult a munkavállalókkal kapcsolatos nyilatkozatokat megtenni, ha ő maga volt a munkáltatói jogkör gyakorlója is? Ki rendelkezhet a személy bankszámlája felett? Ez csak néhány példa, de számos olyan helyzet adódhat, ahol bizony intézkedni kellene. Joggal merül fel az igény, hogy ezek a kérdések és az eltűnt személy vagyonának sorsa is megfelelően rendezhető legyen.

Ami minden öröklésben közös

Az öröklésre sor kerülhet végintézkedés alapján vagy a törvény által előírt módon. Ám minden öröklés előfeltétele, hogy az örökhagyó halálát hivatalos okirat igazolja. Általában erre szolgál a halotti anyakönyvi kivonat. De mi történik akkor, ha valaki már hosszú ideje eltűnt, és senki nem tudja, hogy életben van-e és ha igen, akkor hol tartózkodik?

A holtnak nyilvánítás

Egy eltűnt személy után elvileg örökölni sem lehet, hiszen nincs hivatalos irat, ami a halálát igazolná. Ám a bizonytalan helyzetek feloldásának lehetőségére a jogalkotó is gondolt.

A Polgári Törvénykönyv kimondja, hogy „az eltűnt személyt a bíróság kérelemre holtnak nyilvánítja, ha eltűnésétől öt év eltelt anélkül, hogy életben létére utaló bármilyen adat ismert volna”.

Vagyis az eltűnést követő 5 év elteltével bíróságtól kérhető, hogy az eltűnt személyt hivatalosan holtnak nyilvánítsák. Ezt követően kerülhet sor az örökléssel kapcsolatos hagyatéki eljárásra az eltűnt, illetve hivatalosan már holtnak nyilvánított személy után.

Eltérő az öröklés egy eltűnt személy után?

Miután a személyt hivatalosan holtnak nyilvánították, az öröklésnél már nincs külön speciális szabály. Ha az eltűnt személy korábban végrendeletet készített, akkor az öröklésre az abban foglaltak szerint kerül sor. Végintézkedés hiányában pedig a törvény szerint kerül sor az öröklésre.

Mi történik, ha mégis előkerül az eltűnt személy?

Az élet igazán váratlan fordulatokat is tartogathat. Nincs kizárva, hogy egy eltűnt személy akár hosszú évek után kerüljön elő. De mi történik, ha közben holtnak nyilvánították és a vagyona már az örököshöz került?

Ebben az esetben a helyzet bizony nem egyszerű. Hiszen mind az előkerült személy, mind pedig az örökös joggal gondolhatja, hogy a vagyon az övé.

A jog ilyen esetre kimondja, hogy „ha a holtnak nyilvánított előkerül, a holtnak nyilvánító határozat hatálytalan, és az annak alapján beállott jogkövetkezmények semmisek”.

Ez azt jelenti, hogy már nem beszélhetünk a hagyatéki eljárásban megszületett hagyatékátadó végzés szerinti öröklésről. Ilyen esetben azonban sok további kérdés merülhet fel, melyek tisztázására komoly és lehet, hogy hosszadalmas jogi eljárás indul majd. Éppen ezért nem is érdemes találgatásokba bocsátkozni. Ha ilyen helyzetben találnád magad, mindenképpen javaslom, hogy fordulj ügyvédhez, aki segít eligazodni a szabályokban és képviselni az érdekeidet.

 

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd

Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-08 17:41:04
30 ingyenesen letölthető játékból 24-ben volt lehetőség a játékon belüli vásárlásra. A közbenső reklámok gyakran „jutalmakat” ígérnek, vásárlásra vagy újabb letöltésekre ösztönöznek – többek között ezeket tárták fel a Gazdasági Versenyhivatal szakértői a mobiltelefonra ingyenesen letölthető, gyermekeket célzó játékok gyorselemzése során.
2023-06-08 16:41:10
A digitalizáció tartja szinten a hazai vállalatok innovációs tevékenységét. Új termékek, szolgáltatások bevezetésével kivárnak a vállalatok, inkább saját háttérfolyamataikat igyekeznek hatékonyabbá tenni. Így a K&H innovációs indexe szinten maradt.
2023-06-08 12:41:03
A lakásbiztosítások kiemelt szerepet kapnak a nyár elején gyakran előforduló viharok és az azok okozta károk miatt – közölte a Netrisk.hu. Ha régen, akár 5 évvel vagy korábban kötött lakásbiztosításról van szó, érdemes megnézni, milyen értékű az ingatlan.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS