Lehet egy eltűnt személy után örökölni?

2022. 11. 24., 11:35

Mi történik akkor, ha valaki már hosszú ideje eltűnt? Hogyan lehet rendelkezni a személy vagyonáról? Lehet egy eltűnt személy után örökölni? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.

Miért lehet fontos egy eltűnt személy utáni öröklés kérdése?

Még mielőtt azt gondolnád, hogy a rokonok csak az örökséget akarnák megszerezni, érdemes tisztán látni néhány jogi kérdést – kezdi az Érthető Jog friss bejegyzését dr. Kocsis Ildikó ügyvéd. Egy személy tulajdonában lévő vagyon jogi ügyeit időről időre rendezni kellene. Gondolj például az eltűnt személy tulajdonát képező lakásra. Kinek kell fizetni a rezsi számlákat, kinek kell intézkednie a szükséges karbantartásról? Vagy ott van a cég kérdése, ha a személy vállalkozóként kereste korábban a kenyerét. Ki intézkedhet a cég nevében, ha például ő volt az ügyvezető? Ki jogosult a munkavállalókkal kapcsolatos nyilatkozatokat megtenni, ha ő maga volt a munkáltatói jogkör gyakorlója is? Ki rendelkezhet a személy bankszámlája felett? Ez csak néhány példa, de számos olyan helyzet adódhat, ahol bizony intézkedni kellene. Joggal merül fel az igény, hogy ezek a kérdések és az eltűnt személy vagyonának sorsa is megfelelően rendezhető legyen.

Ami minden öröklésben közös

Az öröklésre sor kerülhet végintézkedés alapján vagy a törvény által előírt módon. Ám minden öröklés előfeltétele, hogy az örökhagyó halálát hivatalos okirat igazolja. Általában erre szolgál a halotti anyakönyvi kivonat. De mi történik akkor, ha valaki már hosszú ideje eltűnt, és senki nem tudja, hogy életben van-e és ha igen, akkor hol tartózkodik?

A holtnak nyilvánítás

Egy eltűnt személy után elvileg örökölni sem lehet, hiszen nincs hivatalos irat, ami a halálát igazolná. Ám a bizonytalan helyzetek feloldásának lehetőségére a jogalkotó is gondolt.

A Polgári Törvénykönyv kimondja, hogy „az eltűnt személyt a bíróság kérelemre holtnak nyilvánítja, ha eltűnésétől öt év eltelt anélkül, hogy életben létére utaló bármilyen adat ismert volna”.

Vagyis az eltűnést követő 5 év elteltével bíróságtól kérhető, hogy az eltűnt személyt hivatalosan holtnak nyilvánítsák. Ezt követően kerülhet sor az örökléssel kapcsolatos hagyatéki eljárásra az eltűnt, illetve hivatalosan már holtnak nyilvánított személy után.

Eltérő az öröklés egy eltűnt személy után?

Miután a személyt hivatalosan holtnak nyilvánították, az öröklésnél már nincs külön speciális szabály. Ha az eltűnt személy korábban végrendeletet készített, akkor az öröklésre az abban foglaltak szerint kerül sor. Végintézkedés hiányában pedig a törvény szerint kerül sor az öröklésre.

Mi történik, ha mégis előkerül az eltűnt személy?

Az élet igazán váratlan fordulatokat is tartogathat. Nincs kizárva, hogy egy eltűnt személy akár hosszú évek után kerüljön elő. De mi történik, ha közben holtnak nyilvánították és a vagyona már az örököshöz került?

Ebben az esetben a helyzet bizony nem egyszerű. Hiszen mind az előkerült személy, mind pedig az örökös joggal gondolhatja, hogy a vagyon az övé.

A jog ilyen esetre kimondja, hogy „ha a holtnak nyilvánított előkerül, a holtnak nyilvánító határozat hatálytalan, és az annak alapján beállott jogkövetkezmények semmisek”.

Ez azt jelenti, hogy már nem beszélhetünk a hagyatéki eljárásban megszületett hagyatékátadó végzés szerinti öröklésről. Ilyen esetben azonban sok további kérdés merülhet fel, melyek tisztázására komoly és lehet, hogy hosszadalmas jogi eljárás indul majd. Éppen ezért nem is érdemes találgatásokba bocsátkozni. Ha ilyen helyzetben találnád magad, mindenképpen javaslom, hogy fordulj ügyvédhez, aki segít eligazodni a szabályokban és képviselni az érdekeidet.

 

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd

Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS