„Legyen Ön is tulajdonos!”

2021. 12. 08., 16:33

Cégek életében rendkívül népszerűek azon, adóhatékony jövedelmezési formák, amelyek egyszersmind a menedzsment motiválásának eszközeként is szolgálnak. Ezen lehetőségek köre bővült idén nyáron az ún. Különleges Munkavállalói Résztulajdonosi Programmal („KMRP”), amely az MRP-khez hasonló, egyes, az MRP által nem kezelt helyzetekre is alkalmazható. Ráadásul a megoldás kiválóan alkalmasak ún. menedzsment buy-out-ok megteremtéséhez is. A legfontosabb tudnivalókat a Jalsovszky Ügyvédi Iroda foglalta össze.

A munkavállalók tulajdonhoz juttatása számos előnyt hordoz egy cégtulajdonos részére. Egyrészt megteremti a dolgozó hosszútávú érdekét a cég teljesítményének növelése iránt. Másrészt lehetővé teszi, hogy a juttatási körbe bevont munkavállalók az összesen 49 százalékos közteherrel sújtott munkabér helyett 15 százalékos adózású tőkejövedelemként jussanak hozzá jövedelmük egy részéhez.

A részvényhez juttatás azonban több hátulütővel is járhat. Egyrészt a tulajdonos számára nem kívánatos módon beleszólást engedhet a munkavállalóknak a társaság stratégiai irányításába. Másrészt a részesedéseknek piaci ár alatt történő átadása önmagában adóköteles jövedelmet keletkeztet. Az elmúlt évek közkedvelt munkavállalói juttatási formái – így különlegesen a dolgozói részvény és az MRP – azonban ezeket a hátrányokat teljesen kiküszöbölik. Ráadásul, a pár hónapja már alkalmazható KMRP egyéb előnyöket is tud biztostani.

MRP vagy KMRP?

„Mind az MRP, mind pedig az annak mintájára létrehozott KMRP olyan szervezet, amelyen keresztül a munkavállalók közvetetten tudnak a munkáltatóban részesedést szerezni” – ismerteti Gondi Anilla, a Jalsovszky ügyvédje. Ezt követően ezen szervezetek vagy a munkáltató által fizetett osztalék egy részét osztják meg a szervezetbe bevont dolgozókkal, vagy azt a nyereséget fizetik ki, amit a szervezet a munkáltató részvényeinek (általában a munkavállaló felé történő) értékesítésén realizál. A programban részt vevő munkavállalók közvetlenül nem jogosultak a cég közgyűlésén részt venni, tulajdonosi jogokat csak az MRP (vagy KMRP) gyakorol.

A KMRP több szempontból is tágítja azokat a kereteket, amelyekkel ez a juttatási forma létrehozható. Így – ellentétben az MRP-vel, amely csupán részvénytársaságnál hozható létre – KMRP esetén lehetőség van arra, hogy a munkáltató üzletrészt helyezzen a KMRP-be, amely által a KMRP-t kft. is létrehozhat. Míg az MRP-be csupán a kibocsátó társaság munkavállalói vonhatók be, addig KMRP-nél lehetőség van az igazgatósági tagok és a felügyelőbizottsági tagok javadalmazására is – amely már önmagában mutatja, hogy a KMRP inkább a vezetői javadalmazás megteremtetésére lett megalkotva. Nem utolsó sorban pedig, miközben az MRP-ben lévő részesedés nem adható el, addig a KMRP-ben lévő részesedés igen. Ez lehetőséget biztosít arra is, hogy – az MRP kétéves tartási kötelezettségével ellentétben – a KMRP-ből rugalmasabban és kisebb várakozási idő mellett kerüljön sor jövedelem kifizetésre.

A menedzsment buy-out tökéletes eszköze

A KMRP-k egy másik, flexibilisen kiaknázható alkalmazási területe a menedzsment buy-out-ok keretrendszerének megteremtése. Miután a menedzsment a KMRP szervezetét létrehozta, úgy a szervezet a jogszabályban meghatározott feltételekkel jogosult akvizíciós hitelt felvenni. Az akvizíció finanszírozását egyszersmind a céltársaság is jogosult kiegészíteni rendkívül kedvező feltételekkel: ha a céltársaság a szervezet részére tőkét ad át, ez a tőkejuttatás sem a KMRP-nél, sem pedig tulajdonosainál nem adóköteles, ráadásul az összeg a társaságnál elismert ráfordítás.

A vezetői kivásárlás lehetőségét ösztönzi az a szabály is, hogy a KMRP-ben szerzett részesedés bizalmi vagyonkezelésbe vihető be. Ezzel a KMRP és a BVK adózási előnyei kombinálhatók.

Csak óvatosan!

Mielőtt azonban KMRP létrehozásába belevágnánk, mindenképpen szükséges az egyébként kifejezetten komplikált jogszabályi háttér alapos áttekintése is. Több korlátozást és csapdát is tartogat ugyanis a KMRP szabályozása. Így – többek között – KMRP csak legalább tízfős létszámmal hozható létre, illetve működtethető. Ráadásul a KMRP-nek a megszerzett társasági részesedést legalább tíz évig birtokában kell tartania ahhoz, hogy a kedvező adószabályok igénybe vehetők legyenek. „Bár ezek a korlátozások inkább csak papíron, mintsem üzleti szempontból nehezítik meg a KMRP-k létrehozását, nem árt többször óvatosnak lenni a saját KMRP szervezetünk szabályainak kialakításánál” – zárja a Jalsovszky szakértője.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-03 11:48:28
Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? Sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül szinte lehetetlen eljutni az illetékesig. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS