Lefaragott adófelajánlások: idén még az eddigi szabályok alapján

2019. 07. 11., 08:46

A társasági adóból történő adófelajánlási lehetőségek az utóbbi évben több vonalon is szűkültek. Idén januártól nincs lehetőség az előadó-művészeti szervezetek támogatására, a nyári adócsomag elfogadásával pedig megszűnik a társaságiadó-feltöltési kötelezettség, és így a hozzá kapcsolódó adófelajánlás is – hívja fel a figyelmet Fajcsák Gábor, az RSM Hungary adóüzletág-vezetője.

Az elérhető legmagasabb adójóváírás érdekében a legtöbb cég az év végi társaságiadó-feltöltési kötelezettsége teljesítésekor vette igénybe az adófelajánlás intézményét, hiszen ekkor a várható adójának 80 százalékáig felajánlhatta a társasági adóját, és ezzel egyidejűleg a rendelkezéssel 6,5-7,5 százalékos adójóváírásra, adóelőnyre is szert tett – kezdi friss bejegyzését Fajcsák Gábor, az RSM Hungary adóüzletág-vezetője.

Ezzel szemben az éves társaságiadó-bevallásban történő felajánlás esetén az adójóváírás mértéke már csupán 2,5-2,16 százalék, tehát a társaságiadóelőleg-kiegészítési kötelezettség megszűnésével jelentős összegű adóelőnytől is eleshetnek az adózók.

Hogyan ütemezzük optimálisan a felajánlásokat?

Az előadó-művészeti szervezetek támogathatóságának megszűnését követően a látvány-csapatsport területén működő szervezetek támogatása továbbra is lehetséges, melyet az adókedvezmény miatt még mindig érdemes kihasználni. Fontos, hogy csak jóváhagyott sportfejlesztési programmal rendelkező szervezetek esetén kapjuk meg a felajánláshoz szükséges támogatási igazolást.

A jogszabályi rendelkezések biztosítják az adóelőlegből történő felajánlást is, ami szintén az emelt összegű adójóváírásra (6,5 százalék) jogosítja a társaságokat. Jelenleg az adóelőleg 50 százalékáig, jövőre viszont már az adóelőleg 80 százalékáig is felajánlást tehetnek az adózók. Javasolt minél előbb elindítani a felajánlási folyamatot, hiszen még lehetőség van az augusztus-december időszakra vonatkozóan rendelkezni az adóelőlegekről és így erre a támogatási részre magasabb adókedvezményt érhet el a felajánló társaság. A jövő évtől pedig érdemes már egész évben a havi vagy negyedéves adóelőlegekből megtenni a felajánlásokat a magasabb adókedvezmény érdekében.

A változásokra gyorsan reagáló cégeknek a jogszabályi rendelkezésekben bekövetkező módosulások döntően nem befolyásolják az adómegtakarítási lehetőségeit.

Fontos kiemelni, hogy a nyári adócsomag idén még lehetővé teszi, hogy a társaságok a 2019-es adóévükre továbbra is alkalmazzák a feltöltésre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket, mely érdekes lehet a felajánlást alkalmazni kívánó társságoknak, mivel ekkor kiegészíthetik az idén felajánlott összeget az éves adófizetési kötelezettségük 80 százalékáig (évközben ugye 50 százalékáig van lehetőség), és erre a részre is a jelentősen magasabb adókedvezmény mértéket realizálhatják. Ezt egy nyilatkozat benyújtásával tehetik meg, legkésőbb a feltöltési bevallás benyújtásának határidejéig. Ennek a megoldásnak a hátránya a többletadminisztráció és a feltöltéshez kapcsolódó fizetési kötelezettség megjelenése is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS