Lefaragott adófelajánlások: idén még az eddigi szabályok alapján

2019. 07. 11., 08:46

A társasági adóból történő adófelajánlási lehetőségek az utóbbi évben több vonalon is szűkültek. Idén januártól nincs lehetőség az előadó-művészeti szervezetek támogatására, a nyári adócsomag elfogadásával pedig megszűnik a társaságiadó-feltöltési kötelezettség, és így a hozzá kapcsolódó adófelajánlás is – hívja fel a figyelmet Fajcsák Gábor, az RSM Hungary adóüzletág-vezetője.

Az elérhető legmagasabb adójóváírás érdekében a legtöbb cég az év végi társaságiadó-feltöltési kötelezettsége teljesítésekor vette igénybe az adófelajánlás intézményét, hiszen ekkor a várható adójának 80 százalékáig felajánlhatta a társasági adóját, és ezzel egyidejűleg a rendelkezéssel 6,5-7,5 százalékos adójóváírásra, adóelőnyre is szert tett – kezdi friss bejegyzését Fajcsák Gábor, az RSM Hungary adóüzletág-vezetője.

Ezzel szemben az éves társaságiadó-bevallásban történő felajánlás esetén az adójóváírás mértéke már csupán 2,5-2,16 százalék, tehát a társaságiadóelőleg-kiegészítési kötelezettség megszűnésével jelentős összegű adóelőnytől is eleshetnek az adózók.

Hogyan ütemezzük optimálisan a felajánlásokat?

Az előadó-művészeti szervezetek támogathatóságának megszűnését követően a látvány-csapatsport területén működő szervezetek támogatása továbbra is lehetséges, melyet az adókedvezmény miatt még mindig érdemes kihasználni. Fontos, hogy csak jóváhagyott sportfejlesztési programmal rendelkező szervezetek esetén kapjuk meg a felajánláshoz szükséges támogatási igazolást.

A jogszabályi rendelkezések biztosítják az adóelőlegből történő felajánlást is, ami szintén az emelt összegű adójóváírásra (6,5 százalék) jogosítja a társaságokat. Jelenleg az adóelőleg 50 százalékáig, jövőre viszont már az adóelőleg 80 százalékáig is felajánlást tehetnek az adózók. Javasolt minél előbb elindítani a felajánlási folyamatot, hiszen még lehetőség van az augusztus-december időszakra vonatkozóan rendelkezni az adóelőlegekről és így erre a támogatási részre magasabb adókedvezményt érhet el a felajánló társaság. A jövő évtől pedig érdemes már egész évben a havi vagy negyedéves adóelőlegekből megtenni a felajánlásokat a magasabb adókedvezmény érdekében.

A változásokra gyorsan reagáló cégeknek a jogszabályi rendelkezésekben bekövetkező módosulások döntően nem befolyásolják az adómegtakarítási lehetőségeit.

Fontos kiemelni, hogy a nyári adócsomag idén még lehetővé teszi, hogy a társaságok a 2019-es adóévükre továbbra is alkalmazzák a feltöltésre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket, mely érdekes lehet a felajánlást alkalmazni kívánó társságoknak, mivel ekkor kiegészíthetik az idén felajánlott összeget az éves adófizetési kötelezettségük 80 százalékáig (évközben ugye 50 százalékáig van lehetőség), és erre a részre is a jelentősen magasabb adókedvezmény mértéket realizálhatják. Ezt egy nyilatkozat benyújtásával tehetik meg, legkésőbb a feltöltési bevallás benyújtásának határidejéig. Ennek a megoldásnak a hátránya a többletadminisztráció és a feltöltéshez kapcsolódó fizetési kötelezettség megjelenése is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-31 18:09:00
Az Európai Bizottság meghirdette 2023. évi „Industry 5.0” díjpályázatát, amelyre azok az EU-finanszírozású projektek jelentkezhetnek, amelyek eredményei az európai ipart emberközpontúbbá, rugalmasabbá és fenntarthatóbbá teszik.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS