Lefaragott adófelajánlások: idén még az eddigi szabályok alapján

2019. 07. 11., 08:46

A társasági adóból történő adófelajánlási lehetőségek az utóbbi évben több vonalon is szűkültek. Idén januártól nincs lehetőség az előadó-művészeti szervezetek támogatására, a nyári adócsomag elfogadásával pedig megszűnik a társaságiadó-feltöltési kötelezettség, és így a hozzá kapcsolódó adófelajánlás is – hívja fel a figyelmet Fajcsák Gábor, az RSM Hungary adóüzletág-vezetője.

Az elérhető legmagasabb adójóváírás érdekében a legtöbb cég az év végi társaságiadó-feltöltési kötelezettsége teljesítésekor vette igénybe az adófelajánlás intézményét, hiszen ekkor a várható adójának 80 százalékáig felajánlhatta a társasági adóját, és ezzel egyidejűleg a rendelkezéssel 6,5-7,5 százalékos adójóváírásra, adóelőnyre is szert tett – kezdi friss bejegyzését Fajcsák Gábor, az RSM Hungary adóüzletág-vezetője.

Ezzel szemben az éves társaságiadó-bevallásban történő felajánlás esetén az adójóváírás mértéke már csupán 2,5-2,16 százalék, tehát a társaságiadóelőleg-kiegészítési kötelezettség megszűnésével jelentős összegű adóelőnytől is eleshetnek az adózók.

Hogyan ütemezzük optimálisan a felajánlásokat?

Az előadó-művészeti szervezetek támogathatóságának megszűnését követően a látvány-csapatsport területén működő szervezetek támogatása továbbra is lehetséges, melyet az adókedvezmény miatt még mindig érdemes kihasználni. Fontos, hogy csak jóváhagyott sportfejlesztési programmal rendelkező szervezetek esetén kapjuk meg a felajánláshoz szükséges támogatási igazolást.

A jogszabályi rendelkezések biztosítják az adóelőlegből történő felajánlást is, ami szintén az emelt összegű adójóváírásra (6,5 százalék) jogosítja a társaságokat. Jelenleg az adóelőleg 50 százalékáig, jövőre viszont már az adóelőleg 80 százalékáig is felajánlást tehetnek az adózók. Javasolt minél előbb elindítani a felajánlási folyamatot, hiszen még lehetőség van az augusztus-december időszakra vonatkozóan rendelkezni az adóelőlegekről és így erre a támogatási részre magasabb adókedvezményt érhet el a felajánló társaság. A jövő évtől pedig érdemes már egész évben a havi vagy negyedéves adóelőlegekből megtenni a felajánlásokat a magasabb adókedvezmény érdekében.

A változásokra gyorsan reagáló cégeknek a jogszabályi rendelkezésekben bekövetkező módosulások döntően nem befolyásolják az adómegtakarítási lehetőségeit.

Fontos kiemelni, hogy a nyári adócsomag idén még lehetővé teszi, hogy a társaságok a 2019-es adóévükre továbbra is alkalmazzák a feltöltésre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket, mely érdekes lehet a felajánlást alkalmazni kívánó társságoknak, mivel ekkor kiegészíthetik az idén felajánlott összeget az éves adófizetési kötelezettségük 80 százalékáig (évközben ugye 50 százalékáig van lehetőség), és erre a részre is a jelentősen magasabb adókedvezmény mértéket realizálhatják. Ezt egy nyilatkozat benyújtásával tehetik meg, legkésőbb a feltöltési bevallás benyújtásának határidejéig. Ennek a megoldásnak a hátránya a többletadminisztráció és a feltöltéshez kapcsolódó fizetési kötelezettség megjelenése is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-16 15:40:26
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS