„Kaució” a munkaviszonyban? Kérhető biztosíték a munkavállalótól?

„Kaució” a munkaviszonyban? Kérhető biztosíték a munkavállalótól?
2022. 07. 15., 12:23

A bérleti szerződések kapcsán közismert a kaució, hivatalos nevén óvadék, ami a bérlő által okozott károk, elmaradt fizetések biztosítékaként szolgál. A munkaviszonyban is létezik kaució, ha kárt okozna a munkavállaló? Kérhető biztosíték a dolgozótól? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó válaszol.

Létezik munkavállalói biztosíték?

Bizony a munkaviszonyban is van lehetőség biztosítékot kérni a dolgozótól. Olyan ez, mint a bérleti szerződéseknél a kaució. Munkavállalói biztosíték a hivatalos elnevezése. Szabályai eltérnek a jól ismert kaució szabályaitól – kezdi az Érthető jog bejegyzését dr. Kocsis Ildikó ügyvéd.

A munkavállalói biztosíték egy olyan pénzösszeg, amit a munkavállaló ad a munkáltatónak abból a célból, hogy a munkáltatónak okozott kárt ebből térítse meg.

A törvény csak meghatározott munkavállalók esetén teszi lehetővé a munkavállalói biztosítékot.

Hogyan kötelezhető a dolgozó biztosítékadásra?

Nagyon fontos szabály, hogy csak a felek, vagyis a munkáltató és munkavállaló közti írásbeli megállapodás alapján lehet biztosítékot kérni a munkavállalótól. Ezt a megállapodást tartalmazhatja a munkaszerződés, de akár külön szerződés is. Az azonban nem fordulhat elő, hogy a munkáltató egyoldalúan ír elő ilyen kötelezettséget.

Ám még írásbeli megállapodással sem kötelezhető minden dolgozó biztosíték adására. A törvény korlátozza azokat a munkaköröket, ahol egyáltalán szóba jöhet a munkavállalói biztosítékról szóló megállapodás.

Milyen munkaköröknél lehetséges a biztosíték?

A munkavállalói biztosíték csak olyan munkakör esetén alkalmazható, ahol a dolgozó munkakörében eljárva

- más személytől pénzt vagy más értéket vesz át a munkáltató képviseletében,

- másnak kifizetést, értéktárgy vagy értékpapír átadást teljesít a munkáltató képviseletében, vagy

- az előző munkakörökben dolgozó munkavállaló teljesítését közvetlenül ellenőrzi.

Ilyen munkakör lehet például a pénztáros, a kézbesítő, illetve az ilyen munkakörben dolgozó munkavállalók ellenőrzését ellátó személy.

Érvényesen nem köthető megállapodás munkavállalói biztosíték adására, ha a dolgozó a munkakörében csak alkalmanként, más feladataihoz kapcsolódóan, vagy alkalmi utasítás alapján vesz át pénzt, más értéket, ám a munkaköre meghatározó jellemzője nem a fenti feltételeknek megfelelő.

Mekkora összeg kérhető biztosítékként?

A biztosíték összege nem haladhatja meg a munkavállaló 1 havi alapbérének összegét. A biztosítékot készpénzben vagy utalással adhatja át a munkavállaló. Ennek határidejét a megállapodásban kell rögzíteni.

Később, az alapbér növekedése miatt a munkáltató nem követelheti a biztosíték összegének kiegészítését. A megállapodásban szereplő kiegészítésre vonatkozó kötelezettség sem lesz érvényes.

Hogyan használható a biztosíték?

Lényeges feltétel, hogy a munkáltató nem költheti el akármire a biztosítékként kapott összeget. Az csak a munkáltatói kártérítési igény kielégítésére használható, de nem minden kár esetén. Csak olyan kár megtérítésére használható fel, amit a fentiekben megadott munkaköri feladatokhoz kapcsolódóan okozott a munkavállaló.

A munkáltató a biztosítékot legkésőbb az átvételét követő munkanapon köteles egy pénzintézetnél lévő, erre a célra elkülönített számlán elhelyezni. A számlával járó banki költséget nem lehet a dolgozóra terhelni. A biztosítékot nem lehet máshol tartani, így a házipénztár vagy a főnök irodájában lévő széf nem lehet jogszerű megoldás.

A biztosíték felhasználásakor a munkabérből való levonás szabályait kell alkalmazni.

A biztosítékból való levonás:

- a munkavállaló hozzájárulásával, vagy

- munkáltatói fizetési felszólítással, vagy

- végrehajtható határozat alapján érvényesíthető.

A biztosíték visszafizetése

A munkáltató haladéktalanul köteles visszafizetni a biztosítékot, ha

- a dolgozó munkaköre megváltozik és így a biztosítékadás feltételei már nem állnak fenn, vagy

- a munkaviszony bármilyen módon megszűnik.

A visszafizetés során a munkáltató köteles a biztosíték összegére a jegybanki alapkamatnak megfelelő kamatot is fizetni a munkavállaló részére.

 

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd

Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS