„Kaució” a munkaviszonyban? Kérhető biztosíték a munkavállalótól?

„Kaució” a munkaviszonyban? Kérhető biztosíték a munkavállalótól?
2022. 07. 15., 12:23

A bérleti szerződések kapcsán közismert a kaució, hivatalos nevén óvadék, ami a bérlő által okozott károk, elmaradt fizetések biztosítékaként szolgál. A munkaviszonyban is létezik kaució, ha kárt okozna a munkavállaló? Kérhető biztosíték a dolgozótól? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó válaszol.

Létezik munkavállalói biztosíték?

Bizony a munkaviszonyban is van lehetőség biztosítékot kérni a dolgozótól. Olyan ez, mint a bérleti szerződéseknél a kaució. Munkavállalói biztosíték a hivatalos elnevezése. Szabályai eltérnek a jól ismert kaució szabályaitól – kezdi az Érthető jog bejegyzését dr. Kocsis Ildikó ügyvéd.

A munkavállalói biztosíték egy olyan pénzösszeg, amit a munkavállaló ad a munkáltatónak abból a célból, hogy a munkáltatónak okozott kárt ebből térítse meg.

A törvény csak meghatározott munkavállalók esetén teszi lehetővé a munkavállalói biztosítékot.

Hogyan kötelezhető a dolgozó biztosítékadásra?

Nagyon fontos szabály, hogy csak a felek, vagyis a munkáltató és munkavállaló közti írásbeli megállapodás alapján lehet biztosítékot kérni a munkavállalótól. Ezt a megállapodást tartalmazhatja a munkaszerződés, de akár külön szerződés is. Az azonban nem fordulhat elő, hogy a munkáltató egyoldalúan ír elő ilyen kötelezettséget.

Ám még írásbeli megállapodással sem kötelezhető minden dolgozó biztosíték adására. A törvény korlátozza azokat a munkaköröket, ahol egyáltalán szóba jöhet a munkavállalói biztosítékról szóló megállapodás.

Milyen munkaköröknél lehetséges a biztosíték?

A munkavállalói biztosíték csak olyan munkakör esetén alkalmazható, ahol a dolgozó munkakörében eljárva

- más személytől pénzt vagy más értéket vesz át a munkáltató képviseletében,

- másnak kifizetést, értéktárgy vagy értékpapír átadást teljesít a munkáltató képviseletében, vagy

- az előző munkakörökben dolgozó munkavállaló teljesítését közvetlenül ellenőrzi.

Ilyen munkakör lehet például a pénztáros, a kézbesítő, illetve az ilyen munkakörben dolgozó munkavállalók ellenőrzését ellátó személy.

Érvényesen nem köthető megállapodás munkavállalói biztosíték adására, ha a dolgozó a munkakörében csak alkalmanként, más feladataihoz kapcsolódóan, vagy alkalmi utasítás alapján vesz át pénzt, más értéket, ám a munkaköre meghatározó jellemzője nem a fenti feltételeknek megfelelő.

Mekkora összeg kérhető biztosítékként?

A biztosíték összege nem haladhatja meg a munkavállaló 1 havi alapbérének összegét. A biztosítékot készpénzben vagy utalással adhatja át a munkavállaló. Ennek határidejét a megállapodásban kell rögzíteni.

Később, az alapbér növekedése miatt a munkáltató nem követelheti a biztosíték összegének kiegészítését. A megállapodásban szereplő kiegészítésre vonatkozó kötelezettség sem lesz érvényes.

Hogyan használható a biztosíték?

Lényeges feltétel, hogy a munkáltató nem költheti el akármire a biztosítékként kapott összeget. Az csak a munkáltatói kártérítési igény kielégítésére használható, de nem minden kár esetén. Csak olyan kár megtérítésére használható fel, amit a fentiekben megadott munkaköri feladatokhoz kapcsolódóan okozott a munkavállaló.

A munkáltató a biztosítékot legkésőbb az átvételét követő munkanapon köteles egy pénzintézetnél lévő, erre a célra elkülönített számlán elhelyezni. A számlával járó banki költséget nem lehet a dolgozóra terhelni. A biztosítékot nem lehet máshol tartani, így a házipénztár vagy a főnök irodájában lévő széf nem lehet jogszerű megoldás.

A biztosíték felhasználásakor a munkabérből való levonás szabályait kell alkalmazni.

A biztosítékból való levonás:

- a munkavállaló hozzájárulásával, vagy

- munkáltatói fizetési felszólítással, vagy

- végrehajtható határozat alapján érvényesíthető.

A biztosíték visszafizetése

A munkáltató haladéktalanul köteles visszafizetni a biztosítékot, ha

- a dolgozó munkaköre megváltozik és így a biztosítékadás feltételei már nem állnak fenn, vagy

- a munkaviszony bármilyen módon megszűnik.

A visszafizetés során a munkáltató köteles a biztosíték összegére a jegybanki alapkamatnak megfelelő kamatot is fizetni a munkavállaló részére.

 

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd

Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-02 19:53:33
Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.
2022-09-30 19:22:00
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség éves közgyűlésén az OAH vezetői megbeszéléseket folytattak az amerikai, az argentin, a bolgár, a finn, a horvát, a lengyel, a marokkói, a román, a szerb és a török hatóság képviselőivel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS